Nieuws
Render van een moderne Intel Core-processor (medio generatie Raptor Lake en Alder Lake).

Core i9-13900KS verhoogt TDP tot 150 watt

Nieuw vlaggenschip verbruikt net wat meer stroom

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Intels nog onaangekondigde Core i9-13900KS lijkt met een hoger TDP geleverd te worden: 150 watt.

Dat liet Intel zelf doorschemeren in een nieuwe video over het verbreken van het frequentierecord op de Core i9-13900K. In de video wordt kortstondig een CPU-Z-pagina gedeeld van de nieuwe KS-variant, waarop ook het verhoogde TDP prijkt. De eerder dit jaar gelanceerde K-variant komt met een standaard TDP van 125 watt. 

Het 150 watt verbruikslimiet zou daarbij gelden voor de standaard PL1-modus van de processor; onduidelijk is nog wat de processor kan verbruiken op de zwaardere PL2-modus, ook wel Max Turbo Power genoemd. Duidelijk is wel dat deze processor zich uitermate goed moet lenen voor overklokkers; Intel voorzag onder meer de nieuwe wereldrecordhouder al van een vroege sample van de Core i9-13900KS.

De Core i9-13900KS is nog niet officieel uit de doeken gedaan, maar Intel verwees wel vaker naar de komst van een vernieuwd vlaggenschip. Zo doen eerdere teasers en roadmaps ons geloven dat de KS-variant de eerste cpu met een standaardfrequentie van boven de 6,0 GHz wordt, met mogelijk boost-frequenties tot 8,0 GHz. 

Wanneer de Intel Core i9-13900KS precies onthuld wordt, blijft nog even onzeker. Selecte geruchten beweren dat de processor op zijn vroegst al op 12 januari zou kunnen verschepen, wat zou betekenen dat de chip vrijwel zeker gedurende CES 2023 (van 5 tot 8 januari) aangekondigd moet worden. 

Dit artikel delen:

Lees meer

De Gamer.nl-leeslijst: artikelen waar we trots op zijn Core i9-13900K overgeklokt tot meer dan 9,0 GHz
0

Reacties op: Core i9-13900KS verhoogt TDP tot 150 watt

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.