Hardware

Computex booth tour: MSI laat X299 moederborden zien en meer

All-in-ones, prototypes en de terugkeer van de Lightning-koeler.

Geschreven door Floris de Bijl op
MSI liet op zijn booth bij Computex zien wat het bedrijf in petto heeft voor de rest van het jaar. Behalve hét grote nieuws; de X299-moederborden, liet het bedrijf een nieuw model all-in-one pc zien, een nieuwe koeler voor de GTX 1080 Ti en een aantal prototypes die voorlopig nog niet op de markt verschijnen.

X299-moederborden

De meest interessante nieuwe producten van MSI dit jaar zijn ongetwijfeld de nieuwe X299-moederborden. Omdat X299 net zoals zijn voorganger X99 een High-End Desktop Platform (HEDT) is, heeft MSI op de topmodellen niks te wensen overgelaten. Zo heeft de X299 Gaming M7 ACK een full cover blok over de chipset en beide M.2-slots, vier met staal versterkte PCIe-slots, ingebouwde wifi, één Turbo U2-port, ondersteuning voor Intel Optane geheugen en natuurlijk de gloednieuwe LGA-2066 socket die wordt gebruikt door de nieuwe Intel Core i9-processoren.

Behalve de Gaming M7, die duidelijk is gericht op mensen die hun nieuwe i9 willen overklokken, is er ook de X299 Gaming Pro Carbon AC en X299 Tomahawk. De Tomahawk is net zoals bij de andere moederbordlijnen het budgetmodel. Zo heeft de Tomahawk een beduidend minder extravagante M.2 koeler, geen staal op de RAM-slots, minder uitgangen op de achterkant en een relatief simpel kleurenschema.

De X299 Gaming Pro Carbon AC is afgezien van zijn koolstofvezel-accenten en gebrek aan wifi-chip grotendeels gelijk aan de M7 ACK. Een geinige mogelijkheid van dit bord zijn de bevestigingspunten voor 3D-geprinte toevoegingen, zoals een ventilator voor de M.2-slots of een houder voor de videokaart. MSI heeft al enkele modellen uitgebracht die gebruikers direct kunnen gebruiken, maar de gedachte is dat hardcore gebruikers uiteindelijk zelf hun eigen aanpassingen gaan maken aan hun moederborden zodat ze perfect in hun systeem passen.

Lightning-koeler maakt zijn terugkeer

Voor de GeForce GTX 980 Ti maakte MSI al een Lightning-koeler, een zeer omvangrijke triple slot kaart die gericht is op overklokkers en hardcore gamers. De Lightning-koeler maakt op Computex zijn terugkeer op de GTX 1080 Ti. Met zijn triple slot ontwerp, maar liefst drie achtpinsstroomaansluitingen en standaard boost frequentie van 1695 MHz is ook deze Lightning-kaart overduidelijk gericht op overklokkers en gamers die het uiterste vereisen van hun kaart.

De koeler is voorzien van een opvallend zwart/wit kleurenschema en heeft drie ventilatoren van ongeveer 90mm doorsnede. Aan de achterkant van de kaart zit achter de backplate een extra heatpipe die de hitte beter over de stalen backplate moet verspreiden, wat zou bijdragen aan de koeling. Op de zijkanten en de bovenkant zitten RGB-LED’s die bestuurd kunnen worden via MSI’s Mystic Light software. Voor gamers die niet zelf aan de knoppen willen draaien zit er een Lightning mode op, die de kaart automatisch overklokt naar 1721 MHz op de core en 11.112 GHz effectief op het geheugen.

Infinite all-in-ones

De nieuwe Infinite all-in-one pc's van MSI zijn gericht op gamers die nu een strakke AIO willen kopen en die in de toekomst kunnen upgraden met betere componenten. De Infinite-series is daarom ook voorzien van een opvallend voorpaneel met een RGB LED verlicht circuit-patroon, een matzwarte coating en hoekig ontwerp. De LEDs zijn bestuurbaar via de MSI Mystic Light app en bestaan uit vijf verschillende zones die individueel aangestuurd kunnen worden.

De grafische kaart staat standaard op een hoek van 90 graden ten opzichte van het moederbord, waardoor de ventilatoren naar het gehard-glazen paneel staan gericht. Dit moet inzakken van de CPU voorkomen en de koeler van de kaart beter tentoonstellen. De Infinite-series kennen allemaal een i7-7700k op een B250 moederbord van MSI met ondersteuning voor maximaal 64GB DDR4 geheugen en één M.2 insteekkaart. Het model dat op Computex tentoon werd gesteld had een GTX 1080 Gaming X 8GB aan boord, maar vermoedelijk komen er net zoals bij de Aegis ook modellen met een i5 en de GTX 1070, GTX 1060 en de GTX 1080 Ti.

Overige hardware

Behalve de grote producten zoals moederborden en nieuwe PC’s heeft MSI ook een aantal kleinere producten op de booth, waarvan sommigen zelfs nog in de conceptfase zitten. Zo stond er op de booth een triple-monitor opstelling met For Honor, die dankzij prototype refractiespiegels geen zichtbare bezels had op de monitor. Door het gebruik van de spiegels gaat er enige beeldkwaliteit verloren op de randen, maar het is merkbaar minder storend dan reguliere bezels.

M.2 SSD’s zijn inmiddels zo goedkoop geworden dat het haalbaar is voor de gemiddelde consument om zijn of haar games op te slaan op de snelle SSD’s. Omdat meeste moederborden maar één M.2 slot hebben heeft MSI de Gaming Storage Card gemaakt, een PCIe insteekkaart die twee M.2 SSD’s in RAID 0 kan behuizen. De kaart is uitgerust met een kleine ventilator om de M.2 kaartjes koel te houden en te voorkomen dat ze gaan throttlen.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door MSI. De inhoud van dit artikel is volledig bepaald door de redactie van Gamer.nl

Dit artikel delen:

Lees meer

Ubisoft bevestigt nieuwe Assassin's Creed op E3 Live om 20:00: PlayerUnknown's Battlegrounds
0

Reacties op: Computex booth tour: MSI laat X299 moederborden zien en meer

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.