Nieuws
Foto van de Ayaneo Next-handheld in gebruik.

Ayaneo Next-handheld onthuld; draait op Ryzen 7 5800U

Nieuwe pc-handheld blijkt niet zo next-gen als gehoopt

Geschreven door Tom Kauwenberg op
De Chinese start-up Ayaneo heeft gedurende CES 2022 de Ayaneo Next onthuld, de derde generatie van Ayaneo's draagbare pc-handhelds. Het nieuwe systeem laat zich aandrijven door de Ryzen 7 5800U-apu.

Ayaeneo had voorafgaand aan CES nog geteased dat de eerstvolgende handheld 'next-gen AMD-kernen' zou gebruiken. Ten opzichte van de vorige Ayeneo-handheld — welke op een Ryzen 7 4800U draaide — stapt dit inderdaad een generatie op, maar de AMD-laptopchip van een jaar geleden is mogelijk minder 'next-gen' dan gehoopt. Qua grafische prestaties draait de apu nog altijd op de enigszins verouderde Vega-architectuur van AMD.

Met de octa-core Cezanne-apu van AMD maakt Ayaneo wel ruimte voor meer nieuwigheid, zoals Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2 en ondersteuning voor Windows 11. Daarnaast is ssd-opslag ditmaal op te hogen naar 2 TB en laat het LPDDR4X-geheugen zich uitbreiden tot 32 GB — in ieder geval op het iets duurdere Pro-model van de Ayaneo Next.

Ook qua uiterlijk en bouwkwaliteit worden de Next-handhelds in een ander jasje gestoken. Naast een nieuwe, meer afgeronde pasvorm zijn zowel de nieuwe  (verwijderbare) joysticks als trekkers aangedreven door magnetische Hall-effecten. Daarnaast kan de handheld vergrendeld worden met een geïntregeerde vingerafdrukscanner aan de bovenzijde.

Andere hardware-technische zaken blijven onveranderd met de overgang naar de nieuwe generatie. Zo bestaat het display van de Ayaneo Next wederom uit een 7" groot IPS-paneel, met een resolutie van 1280 bij 800 pixels. De inbegrepen accu zou ditmaal een 47 Whr-lading bedragen.

Promotioneel beeld van meerdere kleuren en uitvoeringen van de Ayaneo Next-handheld.

De Ayaneo Next moet in februari van 2022 alweer officieel verschijnen. Het lichtste model met 16 GB geheugen en 1 TB ssd-opslag kent een richtprijs van 1.315 dollar. Het Pro-model, met 32 GB geheugen en 2 TB aan ingebakken opslag zou 1.565 dollar moeten kosten.

Ayeneo liet per uitgebreide presentatie (grotendeels Chinees gesproken) weten dat de start-up wel getracht had AMD's nieuwe Ryzen 6000-apu's te bemachtigen, maar dat het geen succes wist te boeken. Zodra Ayaneo aan de nieuwe generatie chips kan komen, wil het "zo snel mogelijk" de productie van een volgende generatie handhelds opstarten.

Dit artikel delen:

Lees meer

Medeoprichter Playground Games vertrekt bij studio Naughty Dog werkt aan meerdere games
0

Reacties op: Ayaneo Next-handheld onthuld; draait op Ryzen 7 5800U

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.