Hardware
Asus Router

ASUS ROG Rapture GT-AC5300 Gaming Router

Alleen voor hardcore gamers de moeite waard

Geschreven door Floris de Bijl op
Internetproviders leveren bijna altijd basale routers mee bij een internetabonnement. Deze router zal in de meeste gevallen voldoen, met name voor gebruikers die alleen maar een paar films willen kijken en wat op Facebook zitten. Voor veeleisende gamers zijn deze routers echter niet altijd toereikend, met veel frustratie tot gevolg. De Asus Rapture GT-AC5300 biedt een redelijk alternatief, maar valt een beetje tussen wal en schip.

De ROG Rapture GT-AC5300 heeft een opvallend en hoekig ontwerp die bijna identiek is aan de RT-AC5300, de vorige high-end gaming router van ASUS. Met zijn afmetingen van 24,5cm x 24,5cm x 6,5cm (exclusief antennes) is het zeker geen klein apparaat, die flink wat ruimte opeist in de meterkast. Behalve de opvallende plastic grill aan de bovenkant en het koperkleurige accent is de router vrij kaal, met een zestal status-LEDs aan de voorkant, drie knoppen aan de zijkant (LEDs aan/uit, WPS en Wi-Fi aan/uit) en twee antennes aan iedere zijde. De antenneverbindingen zijn standaard RPSMA-porten en het is dus ook mogelijk om eigen gekozen antennes te bevestigen aan de router. De meegeleverde antennes zitten los in de doos, zijn simpel te installeren en in 360 graden draaibaar.

Asus Router

Aan de achterkant van de router zit alle vaste connectiviteit: één gigabit WAN-port, acht gigabit LAN-porten, twee USB 3.0 Type A en een aan/uit-knop. Port een en twee van de acht LAN-porten zijn geoormerkt als ‘gaming’-porten en krijgen derhalve voorrang op de rest van de verbonden apparaten. Port vijf en zes zijn link aggregation-porten, die gecombineerd kunnen worden om via twee UTP-kabels een ondersteund apparaat van een twee keer zo snelle verbinding te voorzien. Het aantal LAN-porten valt voor de prijs van 419 euro tegen, al is dit relatief makkelijk op te lossen met een goedkope switch achter de router.

Asus Router

De GT-AC5300 maakt de lage hoeveelheid porten enigszins goed met de zeer capabele Wi-Fi. De router beschikt over twee 5 gigahertzbanden en één 2,4 gigahertzband. Een van de 5 gigahertzbanden is gemarkeerd als het ‘gaming’-kanaal en krijgt net zoals de ‘gaming’-porten op de router zelf voorrang op de rest van het internetverkeer. De maximale theoretische snelheid van de 5Ghz-netwerken is 2167Mbps, het 2,4Ghz-netwerk komt niet verder dan 1000Mbps. In de praktijk komt geen van beide banden bij deze snelheden, vanwege beperkingen bij de ontvanger en obstakels zoals muren en plafonds.

De Wi-Fi is dankzij zijn ondersteuning voor MU-MIMO, Airtime Fairness en acht flinke beamforming antennes bijzonder stabiel, zelfs voor oudere apparaten die alleen de 2,4 gigahertzband ondersteunen.

Hardware

De GT-AC5300 wordt aangedreven door een Broadcom 64-bit ARM-processor die op 1,8Ghz draait met 1024MB RAM. Die processor wordt ondersteunt door 256MB flash-geheugen om het besturingssysteem en instellingen op te slaan. In de praktijk betekent dit dat de router, zelfs bij tientallen verbonden apparaten, nooit vastloopt of vertraagt. De hoge doorvoersnelheid van de ARM-processor maakt de router bijzonder geschikt om als NAS te gebruiken. De twee USB 3.0-porten kunnen namelijk worden gebruikt om externe opslag toe te voegen.

Interface en software

De grootste meerwaarde van de GT-AC5300 en de belangrijkste reden om voor deze router te kiezen, zit hem in de web-interface en de software. Bij het eerste keer aansluiten van de router verschijnt een makkelijk te begrijpen wizard die de gebruiker door het installatieproces loodst. Vervolgens komt de normale web-interface tevoorschijn. Deze is logisch ingericht met links de verschillende categorieën, bovenin een minimalistische statusbalk en in het midden het huidige scherm. De interface is bij het eerste gebruik intimiderend, zeker voor de minder technische gebruiker. Gelukkig zijn de meeste instellingen voorzien van uitleg. Waar dit niet het geval is, gaat het vaak om simpele dingen zoals het SSID of Wi-Fi-wachtwoord.

Asus router

Grofweg de helft van de categorieën in de lijst betreft zaken die het gamen via de router soepeler en makkelijker moet maken. De eerste is Game IPS (Intrusion Prevention System), een geautomatiseerd systeem dat probeert hackpogingen, DDOS-aanvallen en andere ongeautoriseerde toegang te blokkeren. Daaronder staat Game Boost, Asus’ naam voor Quality of Service (QoS). Game Boost probeert internetverkeer van games en consoles te herkennen en deze voorrang te geven op het overige verkeer dat door de router gaat.

De derde optie betreft het Game Private Network, de ingebouwde game-VPN die wordt geleverd door WTFast. WTFast beweert lagere ping te bieden voor populaire games zoals League of Legends en Counter-Strike: Global Offensive door het verkeer over snellere verbindingen te loodsen. De meerwaarde van WTFast is twijfelachtig in de meeste gevallen, maar aangezien een gratis versie beschikbaar is kan het geen kwaad om een test uit te voeren om te kijken of het enig soelaas biedt.

Game Profile is de laatste game-instelling in het rijtje (Game Radar is een visualisatie van uitgaande verbindingen). Game Profile is een hulpmiddel om porten open te zetten voor bepaalde games, iets wat in sommige gevallen kan helpen bij verbindingsproblemen. De lijst bestaat uit enkele tientallen games en is makkelijk te configureren: selecteer een titel en de router zet automatisch de desbetreffende porten open.

Behalve de web-interface die via een browser benadert dient te worden, heeft Asus ook een app om de instellingen op de router te wijzigen. De app heeft dezelfde functionaliteit als de web-interface, maar is een stuk gebruiksvriendelijker op kleine apparaten zoals tablets en smartphones. Het nadeel van de app is dat deze alleen te bedienen is op het netwerk zelf, het uitschakelen van Wi-Fi of het configureren van een VPN is op afstand dus niet mogelijk.

Asus Router

Conclusie

De Rapture GT-AC5300 is een capabele router die niet snel bezwijkt onder de belading van zelfs de meest hardcore gamers. De interface laat duidelijk zien wie de doelgroep is van deze router: gamers die met niet al te veel moeite een router draaiende willen hebben, waar ze later niet meer naar hoeven om te kijken. Voor mensen met weinig tot geen technische aanleg is het installeren en instellen van deze router wellicht te veel gevraagd, zeker vanwege de intimiderende interface. Voor hardcore technische gebruikers biedt de router te weinig flexibiliteit om echt interessant te zijn. Met de prijs van 419 euro en een processor die bijna krachtig genoeg is om games op te draaien, is de GT-AC5300 eigenlijk overkill voor verreweg de meeste gebruikers. De RT-AC88U heeft dezelfde degelijke web-interface, acht LAN-porten en vergelijkbare Wi-Fi-prestaties, maar wel een aanzienlijk lagere prijs dan de GT-AC5300. Als je niet specifiek de hoge doorvoersnelheid en tri-band Wi-Fi van de GT-AC5300 nodig hebt, dan is een simpelere router wellicht een betere keuze.

Score

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuws van de Week: Horizon-dlc krijgt releasedatum Patapon Remastered
6

Reacties op: ASUS ROG Rapture GT-AC5300 Gaming Router

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • clausbmf

  • 13 augustus 2017 12:18
  moet je onder je bed leggen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • SVG1985

  • 14 augustus 2017 09:51
  Nein!
  Routers horen niet in de meterkast!!

  Zet de router in de kamer waar je gamed voor een snelle 5.8ghz verbinding. Dan haal je die max echt wel. En hoop dat je met de 2.4 ghz de rest van je huis mee kan pakken.

  5.8ghz heeft gewoon minder punch, vooral in woningen met betonnen muren/ vloeren.

  Maar een meterkast geeft zoveel afstraling. Modem er in maar router er uit als het kan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Inflatable

  • 14 augustus 2017 13:42
  @svg1985 Fout!! De router moet zo dicht mogelijk bij het punt waar het internet binnenkomt, dan wel via telefoon (ADSL), kabel (coax) of glasvezel.. Dat is dus meestal in de meterkast.. De router daar niet neerzetten en dan lange coax of telefoonkabel gaan trekken is de meest gemaakte fout bij mensen die dan vervolgens gaan klagen dat de verbinding zo slecht is.. Die kabels hebben namelijk erg veel verlies hoe langer ze zijn, UTP veel minder..

  Een beetje gamer gebruikt sowieso geen WiFi voor de apparaten waarmee hij speelt (PC, gameconsole), maar gewoon UTP kabels.. Dus de router gewoon in de meterkast en dan dus UTP-kabels trekken naar alle kamers waar het nodig is.. WiFi gebruik je alleen voor mobiele apparaten of als je echt geen kabels kan trekken..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • SVG1985

  • 14 augustus 2017 14:24
  @inflatable De modem ja, maar tussen de modem en de router is dit niet interessant.
  2 verschillende dingen. :-P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • DevilishEyes

  • 15 augustus 2017 09:27
  @inflatable Sorry, maar dat echt de klinkklare onzin. Het MODEM moet inderdaad zo dicht mogelijk bij het hoofdaansluitpunt staan, zeker in het geval van ADSL of COAX. Bij glasvezel is het meestal al beperkt door de vastgemonteerde kabel aan het glasmodem zelf. Dit omdat via ADSL/COAX er redelijk wat verlies op kan treden bij grote afstanden (al kan het zelfs op 10 meter goed werken, mits je bekabeling in orde is).

  De router moet echt op de meest centrale locatie staan, om de dekking zo goed mogelijk te spreiden. Deze sluit je aan met een UTP-kabel, pas vanaf een meter of 100 ervaar je daarbij verlies, en de meeste mensen zullen die lengte echt niet nodig hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • SVG1985

  • 16 augustus 2017 10:33
  @devilisheyes dank u :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.