Nieuws
Productfoto van de bovenzijde van het Asus Prime X570-P-moederbord

Asus Prime X670-moederbord lekt; toont dubbele B650-chipset

Twee moederbordchipsets, dubbel de doorstroom van data

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Gelekte blauwdrukken tonen dat Asus' nieuwe Prime X670-P-moederbord met twee afzonderlijke B650-chipsets geleverd wordt.

In een recente reportage kwam al aan het licht hoe X670-moederborden gebruik zouden maken van 'dual-chipsets' of een andere vorm van gestapelde chips. In het geval van de Asus Prime X670-P (WiFi) blijkt het om twee afzonderlijke AMD B650-chips te gaan, nadat twitteraar @9550pro gelekt beeldmateriaal deelde.

Naar al het schijnt ondersteunt dit X670-moederbord net zo veel I/O als een B650 moederbord, wel zou de doorstroming van data verdubbeld worden. Voor het 'samensmelten' van de twee B650-chips is wel een extra chip benodigd, welke de datastromen efficiënt combineert. Lager geprijsde moederborden, zoals de B650-reeks, zouden uiteraard wel met een enkele B650-chip geleverd worden.

Gelekte blauwdruk van Asus' Prime X670-P-moederbord, waarop de twee B650-chipsets uitgelicht zijn.

Vooralsnog betreft deze lek een eerste blijk van een AM5-moederbord, in dit geval met een relatief riante VRM-opstelling van 14 fases. Naast de nieuwe LGA-1718-socket introduceert Asus ook ruimte voor 4 stuks DDR5-geheugen (tot 128 GB), een PCIe 5.0-slot (naast ook een PCIe 4.0-optie) en inmiddels alweer een derde M.2-interface voor ssd's. 

Asus' Prime X570-P, een directe voorganger, houdt vooralsnog vast aan het AM4-platform, DDR4-geheugen, PCIe 4.0-interfaces en 'maar' twee M.2-slots. De variant zónder wifi en luxe (verlichte) heatsinks kost grofweg 200 euro. Vermoedelijk gaat de Prime X670-P een flinke tik meer kosten.

Naast de Prime X670-P zou Asus aan meer AM5-moederborden werken. Volgens de bekende hardware-ingewijde @momomo_us werkt Asus ook aan een ProArt X670E-Creator (WiFi) en een ProArt B650-Creator. De relatief nieuwe ProArt-lijn is voornamelijk bedoeld voor creatieve producenten; Prime biedt een middenweg tussen gaming en 'enthusiast'.

Onduidelijk is nog wanneer Zen 4 (Ryzen 7000) — en daarmee de bijbehorende AM5-moederborden — aftrapt. Volgens AMD staan de processoren nog altijd op de planning voor 2022; mogelijk wordt volgende week op Computex meer getoond over de volgende generatie Zen-cpu's.

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: Seizoen 1 van Battlefield 2042 moet begin juni verschijnen Sommige klassieke games op PlayStation Plus bevatten Trophy's
0

Reacties op: Asus Prime X670-moederbord lekt; toont dubbele B650-chipset

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.