Review
AOC

AOC AG271UG - 4K/60Hz-manusje van alles

Goede specificaties op elk front

Geschreven door Floris de Bijl op
Monitoren met 4K-ondersteuning en lage verversingsnelheden, zoals 30- of 60Hz, zijn al lang niet meer speciaal. Monitorfabrikanten zijn nu aan het innoveren met 4K/144Hz en zelfs 8K/60Hz. Het nadeel van deze hypermoderne monitoren is dat ze vaak met TN-panelen worden gemaakt, met slechte kijkhoeken en matige kleuren tot gevolg. AOC heeft daarom de AG271UG geïntroduceerd, een 4K/60Hz-monitor met een IPS-paneel, die op alle fronten een goede indruk maakt.

IPS-panelen hebben betere kleuren en drastisch betere kijkhoeken dan vergelijkbare TN-panelen, met als nadeel dat ze duurder zijn om te produceren dan andere typen panelen. De duurdere productiekosten vallen helaas af te zien aan de prijs van de AG271UG, die voor €700 over de toonbank gaat. Voor die prijs krijg je een 27” 4K/60Hz-monitor met een goed paneel en zeer goede ergonomie.

AOC

Uiterlijk

De AG271UG is voorzien van dezelfde monitorstandaard die we vinden op andere modellen van AOG. De standaard kan 90-graden linkom- en rechtsom kantelen, is ongeveer 13cm omhoog en omlaag verstelbaar en kan enkele graden naar voren en naar achteren kantelen. Aan de rechterkant zit een uitklapbare arm, die gebruikt kan worden om je koptelefoon of headset aan te hangen. Via een USB 3.0 Type B SuperSpeed-port op de achterkant kunnen vier USB-porten, twee op de achterkant en twee op de rechterzijkant, gebruikt worden als USB-hub. De andere ingangen betreffen een DisplayPort 1.2-ingang, een HDMI 1.4-ingang en een mini-jack voor audio via de ingebouwde speakers.

De voet van de monitorstandaard laat ongeveer 45 graden draaiing toe naar elke richting. Deze basis is samen met de loskoppelbare arm bijzonder stevig en geeft nauwelijks trillingingen door van het bureau, die bijvoorbeeld veroorzaakt worden door hard te typen. Het beeldscherm zit overigens als drie losse onderdelen in de doos: de voet, de arm en de monitor zelf. In de doos zit tevens een USB-kabel voor de hub, een HDMI-kabel, een DisplayPort-kabel en een stroomkabel.

AOC

Paneel

Het 27”-paneel is zeer capabel, met een kijkhoek van 178°, maximale helderheid van 300 candela/m2 en een pixelafstand van 0,233mm. Omdat het een 4K-scherm betreft met een diagonaal van 27” is de afstand tussen de pixels bijzonder klein, met een zeer scherp beeld tot gevolg. Zelf met je neus recht op het beeldscherm zijn de individuele pixels niet te onderscheiden.

De responstijd van 4ms maakt het scherm geschikt voor games met een hoog tempo, zoals Counter-Strike: Global Offensive. Deze games zullen er tevens levendiger uitzien dan op een 4K TN-paneel. De AG271UG heeft namelijk 99% dekking van het sRGB-kleurengamma. Uit tests blijkt dat de gemiddelde kleurafwijking minimaal is, wat beeldbewerking op dit paneel mogelijk maakt. De standaard instellingen voor contrast en verzadiging leveren helaas ietwat uitgewassen kleuren op, met name bij absoluut zwart. Dit is relatief makkelijk te corrigeren door deze instellingen aan te passen naar hogere waardes.

Het enige merkbare nadeel van het paneel is de glans van het beeldscherm. Duurdere beeldschermen worden vaak afgewerkt met een matte coating die reflecties verminderden. Bij het AOG-scherm is dat niet het geval, met een irritante reflectie op het beeldscherm tot gevolg bij gebruik in lichte ruimtes of tegenover een raam.

AOC

Conclusie

De AOG AG271UG is al een wat ouder scherm, maar is desondanks een zeer verdienstelijke monitor met goede specificaties op elk front. Dit scherm is met name geschikt voor de gamer die wel 4K wil maar niet per se hoge verversingsnelheden nodig heeft of deze kan aandrijven. Let wel op dat je de meegeleverde DisplayPort-kabel gebruikt en niet de HDMI-kabel, anders is het paneel beperkt tot 30Hz.

Score:

Hardware sterren

Dit artikel delen:

Lees meer

Intense trailer voor simulator Fishing Planet uitgebracht Volgende editie van Splatfest voor Splatoon 2 aangekondigd
0

Reacties op: AOC AG271UG - 4K/60Hz-manusje van alles

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.