Nieuws
Close-up render van het Radeon-logo op een van de nieuwe AMD Radeon RX 6000-videokaarten.

'AMD's Navi 31-gpu draait op 7 chiplets'

Ingewijde is nog niet zeker over de verhouding chips

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Een bekende ingewijde vermoedt dat AMD's volgende vlaggenschip-gpu, Navi 31, bestaat uit zeven chiplets in totaal.

De informatie is verre van zeker, maar @Greymon55 spreekt nu over twee 'Graphics Complex'-chips op 5 nanometer en vier 'Memory Complex'-chips op 6 nanometer. Om alle zes chips van de Navi 31-processor naadloos samen te laten werken, zou daar nog één controller-eenheid aan toegevoegd worden — waarmee het totaal op zeven chiplets neerkomt.

De ingewijde in kwestie spreekt zelf al over een 'misschien'-factor bij de claim, maar het zou niet de eerste keer zijn dat @Greymon55 een juiste voorspelling doet. Dezelfde Twitteraar wist een maand voor de onthulling al dat AMD laptop-gpu's op 6 nanometer zou bakken en voorspelde de komst van refreshes voor de huidige generatie desktopvideokaarten.

Sowieso lijkt AMD's keuze voor chiplet-ontwerpen inmiddels zo goed als zeker. Al ruim een jaar geleden werden patenten van AMD aangetroffen, waaruit blijkt dat de chipgigant experimenteert met het opdelen van grafische processoren in verschillende 'werkgroepen', verspreid over meerdere chiplets. Meerdere ingewijden claimen dat Navi 31 de eerste gpu is die officieel overstapt op het nieuwe gpu-ontwerp. Eerder werd aangenomen dat Navi 31 uit 'slechts' twee identieke grafische processoren bestond.

Vooralsnog heeft AMD zelf weinig uitspraak gedaan over Navi 31, laat staan andere modellen uit de RDNA 3-generatie. Wel verzekerde de fabrikant recentelijk nogmaals dat zowel RDNA 3 als de nieuwe Zen 4-cpu's nog in 2022 moeten verschijnen. Naar al het schijnt vindt de introductie pas richting het eind van het jaar plaats.

Dit artikel delen:

Lees meer

Lenovo's deal met AMD slokt Threadripper-voorraad op Jubileumviering Yooka-Laylee bevat 'enkele verrassingen'
0

Reacties op: 'AMD's Navi 31-gpu draait op 7 chiplets'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.