Nieuws
Render van een AMD Ryzen-processor

'AMD's AM5-socket ondersteunt geen PCIe 5.0'

Dual-channel DDR5 is wel zeker, aldus de lekker

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Twitter-ingewijde @ExecuFix lekte dit weekend aardig wat details over AMD's eerstvolgende processor-platform. De nieuwe AM5-socket zou wél ondersteuning voor dual-channel DDR5-geheugen ondersteunen, maar laat PCIe 5.0-integratie nog even links liggen.

Volgens de lekker van dienst is het AM5-platform gebouwd op de LGA1718-socket. AMD maakte voorheen veel gebruik van PGA-vormen (Pin Grid Array), maar zou nu overstappen op LGA (Land Grid Array). Dit houdt in dat de 1718 contactpinnetjes op het moederbord gesoldeerd zijn, in plaats van op de processor zelf.

Later werd ook toegevoegd dat AM5-processoren dezelfde grootte als AM4 aanhouden: 40 bij 40 millimeter. Door de nieuwe moederborduitsparing is het onduidelijk of bestaande processorkoelers forward compatible zijn met de AM5-vorm.

Met de komst van het AM5-platform stapt AMD ook over op een 600-serie moederbordchipsets. Momenteel begeeft AMD zich op X570-chips, met binnenkort ook een X570S-update, specifiek bedoeld voor moderne AMD-processoren op het AM4-platform.

Het gemis van PCIe 5.0 voor de eerste reeks Zen 4-processoren bederft de pret maar gedeeltelijk. Concurrent Intel zal met hun Alder Lake-generatie processoren zowel DDR5 als PCIe 5.0 ondersteunen, maar momenteel is het aanbod in hardware op de PCIe 5.0-interface überhaupt nog schaars. Ondertussen werken tal van geheugenfabrikanten aan hun eerste kits op DDR5-interface.

AMD heeft zelf nog geen uitspraak gedaan over het bestaan van het AM5-platform, laat staan over de cpu's die daarin vallen. Aan de andere kant staat bij Intel nog steeds de belofte overeind dat hun nieuwe Alder Lake-processoren "in de tweede helft van 2021" moeten verschijnen.

Bron: @ExecuFix

Dit artikel delen:

Lees meer

Konami hint naar meer samenwerkingen met externe studio's Frontier verontschuldigt zich voor Elite Dangerous: Odyssey-problemen
1

Reacties op: 'AMD's AM5-socket ondersteunt geen PCIe 5.0'

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    Vriess

    • 24 mei 2021 21:54
    PCIe 4.0 is er pas twee jaar en levert meer dan genoeg bandbreedte voor de meest krachtige GPU's. Zelfs PCIe 3.0 is nog voldoende. We houden het echt nog wel minstens drie jaar vol voordat PCIe 5.0 noodzakelijk wordt.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.