Nieuws

AMD-hobbyprogrammeur kondigt Radeon Monster Profile aan

Automatisch lagere voltages en hogere prestaties voor RDNA 2

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Yuri Bubliy, een Oekraïense hobbyprogrammeur voor AMD-producten, heeft een eerste optimalisatie voor AMD-gpu's onthuld: Radeon Monster Profile.

Bubliy, online beter bekend als @1usmus, is vooral bekend door zijn werk aan CTR en later Hydra — twee applicaties ter optimalisatie van AMD Ryzen-systemen. Middels een tweet liet de programmeur zijn herfstplannen doorschemeren; met Radeon Monster Profile (RMP) mogen AMD's RDNA 2-gpu's op een flinke prestatiebonus rekenen.

Met behulp van RMP zou een Radeon RX 6800 XT al snel de stock-prestaties van de zwaardere Radeon RX 6900 XT kunnen evenaren. De optimalisatie maakt het zelfs mogelijk om met dezelfde RX 6800 XT-gpu de GeForce RTX 3090 Ti af te troeven — momenteel de snelste videokaart van concurrent Nvidia. Per slides laat Bubliy zien dat de overgeklokte RX 6800 XT tot 14 procent hoger scoort in Time Spy-benchmarks. 

RMP verbetert prestaties door het GDDR6-geheugen te undervolten (tot 6 procent) en om de relatieve gpu-kloksnelheid af te stemmen op de voltages. Hierdoor genereert het geheugen minder hitte en kunnen hogere prestaties behaald worden, op nota bene (relatief gezien) lagere wattages. 

Wel stipt Bubliy aan dat RMP baat heeft bij efficiënte koeling op RDNA 2-kaarten. De optimalisatie laat gpu's vaker tot hun voedingslimieten (maar nooit daarboven) stijgen, waarbij sneller dreigen te oververhitten. Volgens de programmeur voldoet de standaardkoeling van veel van AMD's partnerfabrikanten in allerlei kasten; AMD's eigen referentieontwerp is daarentegen wel een twijfelgeval. 

Radeon Monster Profile moet deze herfst officieel verschijnen. De functionaliteiten worden uiteindelijk ondergebracht in Hydra, Bubliy's overkoepelende overklok-applicatie voor Ryzen-pc's. Of de applicatie straks ook functioneel is met toekomstige RDNA 3-gpu's, ligt geheel aan AMD's ingrepen rondom belangrijke instellingen, zo claimt de programmeur. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Certain Affinity werkt aan een groot Halo Infinite-project 'Embargo voor Intel Arc A770-reviews vervalt 5 oktober'
2

Reacties op: AMD-hobbyprogrammeur kondigt Radeon Monster Profile aan

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  SuperDre

  • 25 september 2022 19:16
  Ben benieuwd hoe lang zo'n kaart het dan uit houdt, want er moet toch echt wel een catch zijn want waarom gebeurd het anders niet al standaard, die AMD engineers proberen toch vaak het max uit de geleverde kaarten te halen zonder dat het de levensduur te snel verkort.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 25 september 2022 19:42
  @SuperDre Dat haakje zal dus voornamelijk de koeling zijn, zo lijkt het. Neem aan dat de kaart met RMP ingeschakeld aardig wat warmer/luider is dan stock.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.