Nieuws
Close-up render van het Radeon-logo op een van de nieuwe AMD Radeon RX 6000-videokaarten.

AMD geeft toe dat RDNA 3 meer stroom zal verbruiken

Maar alsnog zou Nvidia meer moeten verbruiken

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Sam Naffziger, een vicevoorzitter van AMD, heeft toegezegd dat RDNA 3-gpu's (Radeon 7000) meer zullen verbruiken dan voorgaande architecturen deden.

Naffziger sprak zich over de kwestie uit in gesprek met Tom's Hardware. AMD claimde eerder nog dat RDNA 3 (op 5 nm) meer dan 50 procent efficiënter omgaat met stroom dan RDNA 2 (7 nm / 6 nm). Echter, als concurrent Nvidia de wattages significant opschaalt voor betere prestaties, dan moet AMD wel mee, aldus Naffziger. 

"De vraag naar gaming- en compute-prestaties versnelt alsmaar, terwijl de  [ontwikkeling van de] onderliggende chiptechonologie dramatisch vertraagt — en daarmee onze groeicurve. Dus de stroomvereisten blijven maar stijgen. We hebben een meerjaarsplan om efficiëntie te verhogen en die curve af te zwakken, maar de trend is er nu eenmaal", aldus Naffziger.

Grafiek met de vraag naar compute-prestaties over verloop van de jaren, met daarin een exponentiële curve geëxtrapoleerd.
Grafiek met de dalende krimp van chipprocedés over de jaren.

Hoewel de claim negatief tegenover de industriewijde trend in stroomverbruik staat, geeft Naffziger in ieder geval AMD nog een positieve draai in het grotere verhaal: 

"Het draait om de prestaties. Zelfs als onze ontwerpen een beter rendement bieden, hoeft dat niet te betekenen dat je de stroomvereisten evenredig met de concurrent op hoeft te schalen. Het ding is dat zij hun wattages veel hoger op moeten krikken dan wij."

De "zij" waar Naffziger over spreekt, duidt uiteraard op Nvidia. Hoewel het groene kamp nooit uitspraak heeft gedaan over mogelijk verhoogde stroomvereisten, wordt al langer verwacht dat de Ada Lovelave-generatie (RTX 40) significant meer zal vergen van voedingen. Van Nvidia's RTX 4090-vlaggenschip werd een TGP van een stevige 600 watt genoemd, eerdere claims spraken over maar liefst 850 watt. Met alle waarschijnlijkheid loopt dat bij AMD minder hoog op, al liggen de wattages dus wel hoger dan die van RDNA 2-producten. 

Naffziger deed helaas geen uitspraak over hoe de nieuwe Radeon 7000-kaarten aan hun stroom komen. Van Nvidia is reeds bekend dat RTX 40-kaarten overstappen op de 12+4-pins PCIe 5.0-connector; AMD houdt daarover de lippen nog stijf. Voor de chipgigant staan de eerste RDNA 3-kaarten, samen met de Zen 4-processoren, nog altijd op de planning voor 2022

Dit artikel delen:

Lees meer

Xbox Series X en S opnieuw vaker verkocht dan de PlayStation 5 in Japan Lost Ark krijgt toch geen pay-to-win outfits
0

Reacties op: AMD geeft toe dat RDNA 3 meer stroom zal verbruiken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.