Nieuws
Close-up op een render-afbeelding van een AMD-chip.

AMD bevestigt RDNA 2-igpu's op Ryzen 7000-cpu's

Eerste Zen 4-cpu's komen met twee grafische RDNA 2-kernen

Geschreven door Tom Kauwenberg op
De eerste Zen 4-processoren (Ryzen 7000) komen inderdaad met een ingebakken RDNA 2-igpu, zo bevestigde AMD.

AMD's eerste vier Ryzen 7000-cpu's verschijnen morgen, maar het reviewembargo vervalt vandaag al. In de inmiddels gepubliceerde recensiegids toont AMD de nieuwe indeling van de Zen 4-processoren, met inderdaad een RDNA 2-component ingebakken als geïntegreerde gpu. Updates binnen AMD's eigen instructieprotocol voor de processoren hadden de introductie van de igpu al voorspeld. 

Diagram van de verschillende componenten op Ryzen 7000-chips.

De Ryzen 7000-processoren zijn de eerste (volwaardige) desktopvarianten met een geïntegreerde gpu. In het verleden kwamen alleen AMD's G-modellen — laptopchipsets omgebouwd tot desktoppakket — met een dergelijk grafisch component. 

Elk van de vier eerste Ryzen 7000-cpu's wordt daarbij uitgerust met dezelfde igpu. Deze bestaat uit twee 'compute units' naar RDNA 2-architectuur, op een kloksnelheid van 2,2 GHz. In totaal staat dat tot circa 0,56 teraflops aan rekenkracht, grofweg een derde van de Steam Deck van Valve behaalt.

De igpu lijkt vooral gericht op basale beelduitvoer en videoconversie. Onder meer DisplayPort 2.0- (optioneel over usb-c) en hdmi 2.1-beelduitvoer worden ondersteund, op maximaal een 4k-resolutie met 60 frames per seconde. Het grafische component biedt daarnaast de- en encodering van h.264 en hevc aan, alsmede decodering van de nieuwe AV1-codec. Concurrenten Intel en Nvidia namen de nieuwe compressiestandaard evenals mee in hun nieuwste gpu's.

Diagram van de verschillende mogelijke aansluitingen op Ryzen 7000-chips.

Naast een diagram van de chip zelf, somde AMD ook nieuwe features en meer I/O-mogelijkheden op. Zo bieden Ryzen 7000-chips tot 28 banen aan PCIe 5.0-connectiviteit en moet DDR5-geheugen op de JEDEC-standaard van 5200 MT/s compatibel zijn. Zaken als usb-c-ondersteuning en BIOS-flashing over usb keren uiteraard terug.

Dit artikel delen:

Lees meer

Marvel-games krijgen geen gedeeld universum Een mini-geschiedenis van de Pokémon TCG-videogames
0

Reacties op: AMD bevestigt RDNA 2-igpu's op Ryzen 7000-cpu's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.