Hardware Update
3D-render van een RDNA2-chip op een denkbeeldige AMD-videokaart.

‘Volgende AMD-gpu’s stappen over op verdubbeld chiplet-ontwerp’

En ander interessant hardware-nieuws van de afgelopen week...

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Mocht je geen interesse vinden in de huidige generatie(s) hardware, dan kan je uiteraard altijd een stukje verder kijken naar wat de toekomst zoal te bieden heeft. Nog niet alles is even zeker, maar AMD’s Navi 31 grafische chipsets beginnen langzamerhand al meer vorm te krijgen. In deze Hardware Update houden we je op de hoogte van de laatste geruchten over de eerstvolgende Radeon-serie én wat Intel en Nvidia vandaag de dag zoal bezighoudt.

Gerucht: AMD Navi 31 bestaat uit twee 80 CU-chiplets; telt 10240 rekenkernen

Na AMD’s huidige Navi 2X-videokaarten volgt uiteraard een opvolgende Navi 3X-generatie. Via een eerder gedeeltelijk uitgelekte lijst MacOS-specificaties wisten we al van het bestaan van AMD’s volgende reeks gpu’s, maar erg gedetailleerd werd de lekkage geenszins. Inmiddels blijkt één gerucht daarover vaker de kop op te doen duiken, welk voorspelt dat AMD in ieder geval het vlaggenschip — de Navi 31-chipset — uit wil rusten met maar liefst twee afzonderlijke chiplets.

Het gerucht dook aanvankelijk op bij Twitter-gebruiker @Kepler_L2, die naar alle schijn mogelijk bronnen binnen AMD heeft. Kepler werd later bijgestaan door enkele andere, onafhankelijke Twitter-ingewijden die ‘grofweg hetzelfde’ gehoord zouden hebben.

Volgens de lekker van dienst zouden de Navi 31-chiplets elk 80 compute units tellen, waarmee het totale aantal cores op 10240 komt. Zowel in CU’s als in rekenkernen staat dat tot een directe verdubbeling van AMD’s huidige vlaggenschip; de opgepompte Navi 21-chipset, te vinden in de AMD Radeon RX 6900 XT. Volgens Kepler is dat niet alleen in lijn met AMD’s beloofde 50% toename in performance per watt van generatie tot generatie, maar moet dit vernieuwde ontwerp zelfs ‘ver daarboven’ presteren.

Twitter-patentenman @Underfox3 vond recentelijk meer bewijs van AMD’s ambities met multi-chip-modules (MCM). Volgens online geregistreerde octrooien zou AMD werken aan het effectief synchroniseren van meerdere gpu-chips én het beter verspreiden van raytracing-workloads. AMD’s huidige RDNA2-architectuur is niet bepaald de sterspeler op het gebied van raytracing, maar daar zou met een volgende generatie mogelijk verandering in kunnen komen. 

AMD gaf zelf al aan hun RDNA3-microarchitectuur richting 2022 te willen onthullen. De daarvoor gebruikte chipsets zouden nog altijd gebruik kunnen maken van het huidige 7nm procedé van transistorfabrikant TSMC op een zogenaamde ‘Advanced Node’, al is het ook mogelijk dat AMD tegen die tijd overstapt op de 5nm-architectuur waar TSMC nu al langer aan sleutelt.

Hoewel AMD een chiplet-ontwerp hielp populariseren voor centrale processors met hun Ryzen-lijn, zijn meerdere chips op één printplaat binnen de gpu-wereld niet bepaald een bekend fenomeen. Althans, ware het niet voor de nieuwste speler op de markt voor discrete videokaarten...

Intel levert binnenkort ook desktopvideokaarten 

Hardware-fabrikant Intel doet, na dik 52 jaar in de transistorindustrie, ook intrede op markt van losse, grafische kaarten. Intels eigen Iris Xe-graphics — welke reeds te vinden zijn als onderdeel van nieuwere Tiger Lake-cpu’s — wordt samen met partnerfabrikanten als ASUS en Colorful ook ‘losgetrokken’ van de cpu en omgezet tot twee discrete videokaarten onder de DG1-codenaam.

De respectievelijke Intel Iris Xe- en Intel Iris Xe MAX-kaarten zijn vooralsnog niet los te verkrijgen, maar dienen vooral ingezet te worden voor pre-built systemen. In het specifiek moeten die builds dan ook gebruikmaken van selecte Intel-chipsets en -processoren; zonder een voor Intel exclusieve BIOS zijn de DG1-kaarten simpelweg niet te gebruiken, zo verduidelijkte Intel bij LegitReviews.

Productafbeelding van ASUS' DG1-4G grafische kaart, welke gebruikmaakt van de eerste afzonderlijke Intel Iris Xe-grafische chipset.

Het doeleinde van de losse Iris Xe-gpu’s lijkt vooralsnog ook ver van gaming af te staan. De gpu’s tellen weliswaar 80 of 96 execution units op Intels eigen 10nm SuperFin-architectuur, maar zijn beide uitgerust met een ietwat krappe 4GB aan LPDDR4X-geheugen op een 128 bits geheugenbus. De bandbreedte bedraagt daarmee 68 GB/s — slechts een fractie van de snelheden en volumes waar concurrentie als Nvidia en AMD vandaag mee te koop lopen. Het tdp van de losse Iris Xe-kaarten bedraagt dan ook maar 25 tot 30 watt en actieve koeling lijkt niet per se een must

Intel lijkt zich met de Iris Xe-kaarten vooral op de productieve sector te richten. Dit werd verder versterkt toen Intel Graphics-topman Raja Koduri op Twitter beeldmateriaal deelde van een aanstormende Xe-chipset bedoeld voor zware datacenters en andere high-performance computing (HPC). Deze Intel Xe-gpu beschikt volgens Koduri over zeven verschillende en extern geproduceerde procedés en bestaat uit, hoe kon het ook anders, twee afzonderlijke chiplets. 

Met de Xe HPC-kaart zal Intel de komende tijd intern experimenteren. De DG1-desktopkaarten op Iris Xe-architectuur moeten binnenkort al beschikbaar gesteld worden voor systeembouwers. De grafische kaarten ondersteunen drie display-outputs, geaccelereerde videocodering (inclusief AV1-ondersteuning) en een focus op AI- en Deep Learning-doeleindes. 

Nvidia laat Max-Q noemer voor laptop-gpu’s voorzichtig vallen

Pas anno 2017 geïntroduceerd, maar nu alweer zachtjes in remissie gedrukt: Nvidia wil dat laptopfabrikanten niet langer aangeven of een mobiele Nvidia-gpu wel of niet beschikt over het Max-Q-ontwerp. Daarentegen raadt Nvidia het wél aan dat fabrikanten aangeven wat de precieze total graphics power (tgp) van de inbegrepen grafische chip is.

Met Max-Q definieerde Nvidia dat de grafische chipsets beschikten over een ‘slanker’ ontwerp. Door het stroomrendement en kloksnelheden omlaag te draaien, konden de gpu’s geïntegreerd worden in hoofdzakelijk dunnere en stillere notebooks. 

In de volksmond ontstond zo ook de minder officiële Max-P noemer (als in ‘Max-Performance’) voor grafische chipsets die minder tot geen concessies deden in hun paardenkracht. 

Tweezijdige afbeelding van een NVIDIA-laptop, welke aantoont hoe gamelaptops tegenwoordig steeds dunner en strakker kunnen worden.

Volgens Nvidia bestaat het Max-Q nog altijd; tegenover HotHardware sprak een Nvidia-woordvoerder openlijk over de “derde generatie Max-Q”. Daaronder vallen nieuwe features als Dynamic Boost 2.0 en WhisperMode 2.0, alsmede de bestaande rendementsoptimalisatie Advanced Optimus. 

Vanuit Nvidia worden al die features onder Max-Q branding aangeboden, maar het is aan partnerfabrikanten om de features en kloksnelheden zelf af te stellen — en daar hopelijk ook transparant over te zijn richting de uiteindelijke koper.

Vooralsnog lijken inderdaad veel laptopfabrikanten al niet meer te spreken over Max-Q-ontwerp (laat staan Max-P), maar de door Nvidia aangeraden tgp-transparantie ontbreekt op veel plekken alsnog. Onder meer ASUS, MSI, Razer en Gigabyte geven op moment van schrijven enkel RTX 30-modelnummers en bijbehorende volumes videogeheugen, maar ze verklappen nog niet op welke kloksnelheden of stroomrendementen die grafische chips draaien.

Gamers die op zoek zijn naar een nieuwe laptop kunnen daarom het beste even waakzaam zijn voor precies die cijfertjes. Op termen als Max-Q en Max-P hoef je als consument voorlopig niet te letten, maar des te belangrijker wordt de vraag ‘hoeveel watt wordt er in die gpu gepompt?’ 

Dit artikel delen:

Lees meer

Cyberpunk 2077 voegt officiële mod-ondersteuning toe Kevin Hart speelt Roland in Borderlands-film
7

Reacties op: ‘Volgende AMD-gpu’s stappen over op verdubbeld chiplet-ontwerp’

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  HunterSeeker

  • 27 januari 2021 10:23
  Dacht dat de volgende gen van Nvidia ook dubbele stats kregen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 27 januari 2021 13:01
  @HunterSeeker Er zouden wel gerucht geweest zijn dat Nvidia inderdaad ook multi-chip-modules wil introduceren, maar dat geroezemoes ging specifiek over de Hopper-generatie. Na Ampere komt eerst nog Lovelace voor de gamers — Hopper zou daarna pas voor de professionele sector moeten volgen.

  Sowieso is niets zeker dus, maar als dit allemaal klopt, pakt AMD de primeur voor dit soort dubbel chiplet-ontwerp in de consumentensector.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Rutgie

  • 27 januari 2021 19:17
  Natuurlijk fantastisch om die innovaties te lezen van AMD, maar ik vind toch in het licht van de beperkte voorraden dat de prioriteit daar zou moeten liggen. Ik ben bang dat als dit jaar alweer een nieuwe generatie kaarten verschijnt, dat het dan niet beter zal worden met de leveringen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 27 januari 2021 19:26
  @Rutgie Ik zou ook wel aannemen dat de focus op het nu ligt. Met de nieuwe kaarten, processoren en natuurlijk ook de consoles heeft AMD aardig wat af te bakken voordat het aanbod de vraag aankan.

  Maar goed, die Navi 3x-generatie staat ook op de planning om op zijn vroegst in 2022 te lanceren. Neem aan dat de uiteindelijke productie daarvan nu nog geen prioriteit heeft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 27 januari 2021 19:52
  @TomKauw
  Grootste probleem met de voorraden is eigenlijk het gebrek aan productiecapaciteit.
  Ook met een normale vraag zou daar niet volwaardig aan voldaan zijn.
  Problemen zijn veel fundamenteler dan men denkt.
  Hoewel met 20 % minder vraag er natuurlijk wel her en der van iedere soort een kaartje te krijgen zou zijn.
  Nu is alléén heel soms een enkele soort kaart goed verkrijgbaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TomKauw

  • 28 januari 2021 20:35
  @oropher Paar maanden terug is er wel een ander dealtje bij TSMC weggevallen, waardoor AMD meer productiebanden kon reserveren dan voorheen gedacht. Alle beetjes zijn mooi meegenomen.

  Zou niet weten wat voor contractuele overeenkomsten nog lopen, maar vermoed dan dat AMD de consoles misschien prioriteit moet geven, voordat ze 'voor hunzelf' het aanbod RDNA2- en Zen 3-chips aan zullen lengen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 27 januari 2021 19:49
  @Rutgie RTX 3070 (geen amd, weet ik) was gisteren redelijk goed verkrijgbaar hier en daar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.