Hardware Update
Hardware Update

Intels discrete videokaart verschijnt in 3DMark-resultaten

De belangrijkste hardwarenieuwtjes van de afgelopen week

Geschreven door Roel Stortelder op
Intels eerste losse videokaart is gebenchmarkt in 3DMark Firestrike, maar verwacht geen Nvidia RTX-killer. Daarnaast komt JONSBO met een prachtige koeler en introduceert MSI een nieuwe eSports-monitor.

Intels eerste discrete videokaart verschijnt in 3DMark-resultaten

Intels eerste videokaart met de Xe DG1-GPU is verschenen in de resultaten van een 3DMark benchmark. Het gaat om een Firestrike benchmark, waarin de nieuwe GPU resultaten toont die tussen de bestaande geïntegreerde GPU's en discrete GPU's ligt.

De resultaten zijn gevonden door Twitteraar @TUM_APISAK. De benchmark was gedraaid met een Intel Core i9-9900K, die samen met de DG1 zorgde voor een totaalscore van 5538 punten. Het interessantste deel daarvan is echter de GPU score, die op 5960 punten ligt.

Intel-Xe-DG1-GPU-Based-Graphics-Card

Met deze grafische score is de nieuwe videokaart sneller dan de iGPU's die we tegenwoordig in processors vinden, maar langzamer dan moderne discrete videokaarten. De Intel Xe DG1 valt hiermee net iets onder de score van een Nvidia GeForce GTX 1050, maar hou er rekening mee dat het waarschijnlijk om een engineering sample gaat. In de meeste gevallen ligt de kloksnelheid daarvan onder die van het eindproduct, met een lagere score als resultaat.

JONSBO komt met de prachtige roze CR-1100 CPU-koeler

Een typische game-pc is zwart met rode accenten, maar Jonsbo weet dat het ook anders kan. Neem bijvoorbeeld de nieuwe roze CR-1100 processor-koeler. De CR-1100-koeler van dit relatief onbekende merk is al een poos beschikbaar, maar tot nu toe alleen in het zwart. De CPU-koeler heeft zes heatpipes die direct contact maken met de CPU en een tweetal ventilatoren. Met een maximale draaisnelheid van 1500 rpm houdt Jonsbo de geluidsdruk onder de 31 dBA, wat betekent dat de koeler relatief stil zou moeten zijn.

jonsbo cr-1100 roze

Naast een laag maximaal toerental, beschikken de fans ook over de nodige rgb-verlichting. Dat geldt ook voor het verlichte logo bovenop de koeler gemonteerd is.

Er is op het moment nog geen prijs aangekondigd, maar het zal niet veel afwijken van het huidige zwarte model. Deze kost nu online ongeveer 55 euro.

MSI komt met Optix MAG274R gaming-monitor

MSI heeft de Optix MAG274R aangekondigd; een 27-inch monitor met een verversingsfrequentie van 144Hz. De monitor is volledig ontwikkeld met eSports in het achterhoofd, maar beschikt toch over een splinternieuw IPS-paneel. De monitor heeft een resolutie van slechts 1920 bij 1080 pixels, maar dat betekent wel dat het makkelijker is om deze monitor aan te sturen en de prijs laag blijft.

MSI Optix MAG274R

Door het gebruik van een IPS-paneel ziet de monitor er van alle kanten even mooi uit met zeer brede kijkhoeken zonder verkleuringen. De tijd dat TN de enige snelle techniek was, is voorbij. De MAG274R beschikt over twee HDMI-poorten, een DisplayPort-aansluiting en een USB-hub met USB-C en twee keer USB-A.

Helaas is er nog niks bekend over de prijs en beschikbaarheid.

Dit artikel delen:

Lees meer

PC Gaming Show en Future Games Show zijn een week uitgesteld Konami geeft indie-platformer Skelattack uit
4

Reacties op: Intels discrete videokaart verschijnt in 3DMark-resultaten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Excalibur82

  • 3 juni 2020 19:43
  Een discrete videokaart. Weer wat bijgeleerd nadat ik de betekenis had opgezocht. En ik bouw toch al drie decennia mijn eigen pc.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 4 juni 2020 06:16
  Toch kan dit een leuke videokaart zijn voor sommigen. Ik heb bijvoorbeeld dit weekend nog een pc gebouwd voor mijn zusje die haar pc vooral voor werk wil hebben, maar af en toe een spelletje speelt zoals de sims. Die heeft geen dikke RTX kaart nodig en heeft daar ook zeker geen honderden euro's voor over. Dus als een kaart als deze een gunstige prijs heeft dan is daar wel degelijk een markt voor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RoelStortelder

  • 4 juni 2020 11:27
  @darkmanwls ik denk niet dat je deze snel los zal kunnen kopen. Deze gaan hoogstwaarschijnlijk alleen in laptops terecht komen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 4 juni 2020 14:31
  @RoelStortelder ah, in dat geval heb ik verstandig aan gedaan er een GTX 1050 in te doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.