Hardware Update
Hardware Update

Meer adware op Mac dan PC en het einde van HDD's in laptops

De belangrijkste hardwarenieuwtjes van de afgelopen week

Geschreven door Roel Stortelder op
Vandaag lees je in de Hardware Update over het einde van de HDD in west Europa en de enorme toename van adware op Apple-computers. Daarnaast voorziet Asus de AMD RX 5700 van nieuwe schroefjes om oververhitting te voorkomen.

Asus voorkomt oververhitting door nieuwe schroefjes in AMD RX 5700

Afgelopen vrijdag heeft Asus een artikel online gezet waarin ze de oververhittingsproblemen van de AMD Radeon RX 5700 bespreken. In het artikel laat Asus weten de richtlijnen van AMD aangehouden te hebben bij het ontwikkelen van de ROG Strix-koeler, maar blijken deze niet voldoende te zijn om de temperaturen in bedwang te houden. Volgens Asus ligt het probleem voornamelijk bij de schroeven die voor de druk van de koeler op de chip moeten zorgen. De richtlijnen van AMD beschrijven een druk van 30 tot 40 PSI, terwijl in de praktijk nu blijkt dat 50 tot 60 PSI benodigd is voor voldoende warmteoverdracht.

ASUS RX 5700 schroefjes graph

Op het internet zijn meerdere verhalen te vinden waaruit blijkt dat veel gebruikers zelf al geprobeerd hebben om het probleem aan te pakken. Zo hebben enkele gebruikers plastic ringetjes gebruikt of andere schroefjes gekocht bij de bouwmarkt om de druk te verhogen. Dat is een riskante bezigheid en kan leiden tot een gebroken chip of PCB. Iedereen met een Asus RX 5700 of RX 5700 XT kan daarom contact op nemen met Asus voor het vervangen van de schroefjes.

Macs worden twee keer zo vaak geïnfecteerd met adware dan PC's

Ooit, in een tijd lang geleden, waren Apple-computers vrijwel helemaal malware-vrij. Die tijd is helaas voorbij, want Malwarebytes meldt een enorme toename in adware. Zo veel zelfs, dat er in 2019 bijna twee keer zo veel malware op Mac-computers te vinden was dan op Windows PC's. Per systeem detecteerde Malwarebytes in 2019 gemiddeld 11 aanvallen, terwijl getal in 2018 nog op 4.8 lag. Het totale aantal bedreigingen is zelfs met 400 procent gestegen. Op Windows-computers werden gemiddeld 5.8 aanvallen gedetecteerd.

[The] average number of threats detected on a Mac is not only on the rise, but has surpassed Windows—by a great deal.

Volgens de onderzoekers van Malwarebytes zijn er twee belangrijke verklaringen voor deze snelle stijging. Op de eerste plaats is er uiteraard het stijgende aantal OSX-apparaten waardoor de systemen interessanter worden voor aanvallers. Met name voor privé gebruik zijn er steeds meer computers van Apple die interessant zijn voor aanvallers. De tweede verklaring ligt volgens Malwarebytes bij Apple zelf. Het bedrijf zou weinig doen aan de beveiliging van het OS als het gaat om adware en ongewenste software (PUP's), met als resultaat dat er steeds meer kwetsbaarheden worden ontdekt en misbruikt.

Nederlanders kopen het vaakst laptops met een SSD

Context, een Brits onderzoeksbureau, verwacht dat er eind dit jaar geen laptops meer verkocht worden in west Europa met een HDD als primair opslagmedium. Het bureau geeft aan dat in het laatste kwartaal van 2019 slechts zeven procent van alle verkochte laptops niet was voorzien van een SSD. In Nederland, koploper op dit gebied, was dit zelfs maar twee procent. Onze oosterburen volgen op de tweede plaats met ruim zes procent. In zuid Europa vliegen laptops met SSD's minder hard over de toonbank: slechts 85 procent was voorzien van dit snellere opslagmedium.

Samsung 970 EVO

Gebaseerd op deze trend zegt Context dat "het redelijk veilig is om te stellen dat eind 2020 er geen nieuwe laptops meer worden verkocht in west Europa met een HDD als primair opslagmedium". De desktop-markt loopt volgens het onderzoeksbureau ongeveer een jaar achter, wat betekent dat we daar vergelijkbare cijfers gaan zien in 2021.

Dit artikel delen:

Lees meer

Grand Theft Auto 4 komt terug op Steam Nieuwe EVE Online spin-off-shooter aangekondigd
3

Reacties op: Meer adware op Mac dan PC en het einde van HDD's in laptops

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  HunterSeeker

  • 19 februari 2020 14:16
  SSD is de aller beste upgrade voor je pc, impact is gigantisch.
  Laadtijden van alle programma's schieten omlaag, data overzetten is vrijwel instant (opdezelfde schijf), Windows start binnen 45sec op. En zelfs als je een kei ouwe bak hebt en er niet mee gamed zal je het snelle opstarten gaan waarderen.

  Zelf koop ik al een hele tijd geen hdd's meer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • KingKamekTheGreat

  • 20 februari 2020 11:04
  @HunterSeeker Helemaal mee eens! Het verschil tussen HDD en SSD is echt enorm. De upgrade naar SSD heeft mij nog meer plezier gebracht dan het upgraden naar een betere GPU

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 20 februari 2020 13:39
  @HunterSeeker eens. Als ik nu op mijn werk kom waar nog pc's zonder ssd staan erger ik me vaak dood aan de traagheid

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.