Hardware Update
Render van de AMD Radeon RX 6000 videokaart.

AMD onthult Zen 3-processoren en RDNA2-videokaarten in oktober

En ander interessant hardware-nieuws van afgelopen week...

Geschreven door Tom Kauwenberg op
Na Nvidia’s veelbelovende onthulling van de Ampere-videokaarten ligt het balletje weer bij AMD. De concurrerende chipfabrikant is ons immers nog een ‘GPU-comeback’ verschuldigd, alsmede een vervolg op de populaire Ryzen CPU-architectuur. Afgelopen week maakt AMD bekend dat beide productlijnen volgende maand dan eindelijk officieel worden onthuld. In deze Hardware Update praten we je bij over wat je daarvan zoal kunt verwachten...

AMD onthult Zen 3-processoren op 8 oktober

Hoewel geruchten ons even deden denken dat de Ryzen 4000-processoren dit jaar niet meer zouden halen, beloofde AMD eerder dat de originele planning gehonoreerd wordt. De Zen 3-architectuur moet dit jaar nog lanceren — met nu ook een geplande onthulling op 8 oktober.

Per mysterieuze teaservideo maakte AMD’s CEO Lisa Su de aanstaande onthulling wereldkundig. En natuurlijk: van die mooie videorender worden geen snars wijzer over het daadwerkelijke product, naast de onthullingsdatum dan.

Wat de vierde generatie Ryzen precies moet brengen, is sowieso lang onduidelijk gebleven. Ook deze reeks processoren moet draaien op 7 nm-transistoren van TSMC, maar verdere specificaties bleven lang uit.

Een recent nieuw lek doet ons echter geloven dat de Zen 3-generatie kan lanceren met een 16-core vlaggenschip, een hoeveelheid rekenkernen die we al kennen van de uitbundige AMD Ryzen 9 3950X. Eerder werd al gespeculeerd dat de Ryzen 4000-lijn een '15 tot 17 procent' IPC-toename (instructions per clock) ten opzichte van de Zen 2-architectuur kent.

Het vermoedelijk gelekte interne document zou ook de comptabiliteit met werkgeheugen benoemen. De genoemde ondersteuning betreft tot 512 GB per DRAM-kanaal, met schijven geklokt tussen 1333 en 32.000 MHz. Dat geheugen zou vervolgens aangestuurd moeten worden door twee samenwerkende besturingseenheden op de Zen 3-processoren, die elk de data van een enkel DRAM-kanaal aansturen.

Hoeveel van die lekken waarheidsgetrouw blijkt, horen we binnenkort. De onthulling van de Zen 3-processoren staat gepland voor een nader te bepalen tijdstip op 8 oktober. Op welke kanalen AMD de (vermoedelijke live-)aankondiging uitzendt, is ook nog niet bekend.

‘Big Navi’ videokaart-comeback volgt 28 oktober

Hoewel Dr. Su het even deed lijken alsof de RDNA2-onthulling gepaard zou gaan met de Zen 3-aankondiging, blijkt er voor dat evenement een ander moment gevonden te zijn. Na de centrale processoren onthult AMD hun nieuwe reeks videokaarten —Navi 2X of ‘Big Navi’ in de volksmond — op 28 oktober. Vanuit daar moet AMD gaan knallen met hun antwoord op Nvidia’s Ampere-hype.

Via eentweet werd de RDNA2-aankondiging alvast publiekelijk ingepland door AMD’s Radeon-divisie. Later werd die teaser bijgestaan door, ietwat onverwacht, een chique render van het Radeon RX 6000-ontwerp, met daarop maar liefst drie ventilatoren.

3D-render van de aanstaande Radeon RX 6000-videokaart van AMD

Gamers die de kaart van dichterbij willen bekijken, werden daarbij doorverwezen naar — en dit is bloedserieus — Fortnite. Het Radeon-team maakte de referentiekaart volledig na op een Creative Island binnen de razend populaire battle royale-game, die voor eenieder te vinden is met de code 8651-9841-1639.

Geen zin om Fortnite op te starten voor die preview? Geen zorgen: toegewijde Twitteraars en YouTubers doen het zware werk voor je met Let’s Plays, alsmede gelekte foto’s van de videokaart in real life:

Gelekte foto van de AMD Radeon RX 6000 videokaart.

Op de beelden is onder meer te zien wat voor poorten de kaart zoal ondersteunt. In dit geval blijken dat twee display ports (vermoedelijk versie 1.4) eenmaal HDMI (vermoedelijk versie 2.1) en — ietwat verrassend — een USB-C aansluiting te zijn. Mogelijk betreft dat laatste een Thunderbolt-poort, al zou het ook nog altijd de reanimatie kunnen zijn van de ogenschijnlijk wijlen Virtual Link.

Qua performance blijft de RX 6000 (naast andere Big Navi-kaarten) nog gehuld in mysterie. Als we eerdere geluiden van insiders mogen geloven, zou AMD deze generatie grofweg dezelfde prestaties als Nvidia’s Ampere-kaarten kunnen leveren, zij het dan mogelijk op een lager prijspunt.

Het officiële antwoord volgt 28 oktober dus. Ook voor die onthulling heeft AMD geen precieze tijdstippen of (sociale of live) kanalen aangekondigd om in de gaten te houden.

Nvidia Ampere-printplaten gefotografeerd

Terwijl AMD hun respons prepareert, streeft concurrent Nvidia naar een voorspoedige lancering van hun veelbelovende RTX 3000-serie. Daaronder viel deze week meer beeldmateriaal van enkele printplaten die Nvidia (mogelijk ook op latere videokaarten) levert, alsmede het vervallen van sommige embargo’s op reviews en benchmarks.

De printed circuit boardsin kwestie zijn die van de RTX 3090 (PG132) en RTX 3080, met van de laatste zowel het referentiemodel (PG133) als Nvidia’s unieke Founder’s Edition-smaak (PG136).

Referentieprintplaat van de Nvidia RTX 3090
Referentieprintplaat van de Nvidia RTX 3080
Referentieprintplaat van de Nvidia RTX 3080 Founder's Edition

De grootste fysieke verschillen tussen de platen zijn te vinden in de VRAM-volumes. Waar de RTX 3090 maar liefst 24 stuks aan 8Gbit (1GB) modules kent, telt de RTX 3080 er ‘slechts’ 10. Volgens hardnekkige geruchtenhoudt Nvidia nog altijd een RTX 3080 Ti / Super achter de hand, die de hoeveelheid modules zou verdubbelen tot 20 GB aan VRAM.

Verder is ook zichtbaar hoe de RTX 3080 niet over een NVLink-connector beschikt. Multi-GPU ondersteuning blijkt een luxe die Nvidia voortaan enkel in de RTX 3090 mee zal nemen — niet geheel verrassend, met een immer krimpend animo voor SLI- en Crossfire-opstellingen.

Eerste RTX 3080-benchmarks sijpelen door

Morgen lanceert Nvidia’s GeForce RTX 3080 officieel. Mocht je een potentiële aankoop echter af willen laten hangen van (onafhankelijke) benchmarks, dan hebben we goed nieuws: die zijn inmiddels al voorhanden. Nvidia stuurde testkaarten vervroegd uit aan recensenten van dienst, welke afgelopen week rustig aan los mochten barsten met hun testresultaten.

VideoCardz verzamelde, vergeleek en verifieerde al een aantal van de online te vinden RTX 3080-benchmarks. Daaruit zijn een drietal mooie tabellen ontstaan, rijk aan verschillende 3DMark-scores en gemiddelde framerates in Shadow of the Tomb Raider en Far Cry New Dawn.

Al snel valt op dat eerdere geruchten over een ‘20% prestatiesprong op de RTX 2080 Ti’ bijzonder waarheidsgetrouw zijn. De percentuele sprong tussen beide kaarten schommelt uiteraard nog enigszins, afhankelijk van applicaties en instellingen, maar globaal gezien is het geen verkeerde stelling gebleken.

Wel is opmerkelijk dat de RTX 3080 enorm veel baat blijkt te hebben bij games die voor de RT-technologie geoptimaliseerd zijn. Shadow of the Tomb Raider was bijvoorbeeld een van de eerste games die DLSS 2.0-opschaling (Deep Learning Super Sampling) ondersteunde, waarmee aanzienlijk betere resultaten geboekt worden.

In een game als Far Cry New Dawn lijkt de prestatiesprong tussen de Turing-kaarten en Ampere haast miniem. Tenminste, als je de game op Ultra High Quality zou draaien op 1080p. Schakel je echter over naar 1440p of een 4K-resolutie, dán begint de RTX 3080 pas wat te winnen op diens voorgangers.

Na de lancering van de RTX 3080 op 17 september is het de beurt aan de Nvidia GeForce RTX 3090, die precies een week later verschijnt. De kans is groot dat ook daarvan een reeks benchmarks online verschijnt, hoogstwaarschijnlijk nog voor de eerstvolgende Hardware Update van komende woensdag...

Dit artikel delen:

Lees meer

Live om 14:30 uur: Martin vs. de Rest met Fall Guys en Ovenhandschoenen? Systeemeisen van pc-versie Mafia: Definitive Edition zijn bekend
2

Reacties op: AMD onthult Zen 3-processoren en RDNA2-videokaarten in oktober

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Corelone

  • 16 september 2020 13:31
  Over de pc gesproken.
  Wanneer komt de review van Wasteland 3 online?
  Tweakers heeft hem al een tijdje online staan.
  https://tweakers.net/reviews/8108/1/wasteland-3-de-game-waarin-keuzes-er-echt-toe-doen-naar-de-kou-van-colorado.html

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PSPfreaky

  • 16 september 2020 14:06
  Vanmiddag om 15:00u verschijnen reviews van de RTX 3080 Founders Edition incl benchmarks.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.