Hands-on
Acer Predator X38

Acer Predator X38: Een monitor waar je niet omheen kan

Het enige scherm dat je nodig hebt

Geschreven door Roel Stortelder op
Hij is groot, snel, geeft prachtige kleuren en heeft ook nog eens een hoge resolutie. Op het eerste gezicht lijkt de Acer Predator X38 de ideale keuze voor iedereen met een diepe portemonnee, maar is dat ook zo?

Acer Predator X38:

 • 37.5-inch 3840x1600 (UWQHD+) IPS-paneel
 • 2300R kromming
 • 175 Hz met G-sync support (30-175 Hz)
 • Displayport en HDMI
 • 2x7W stereo speakers
 • Ingebouwde USB-hub
 • Adviesprijs: €2200,-

De prijs van 2200 euro is even schrikken. Toch is het helemaal niet zo gek als je kijkt wat je voor dit bedrag in huis haalt. Deze reusachtige monitor kan namelijk twee gaming monitoren én twee professionele monitoren vervangen. Naast een hoge verversingsfrequentie belooft Acer namelijk ook een uitstekende kleurweergave.

Design

De Predator X38 is een monitor waar je letterlijk en figuurlijk niet omheen kan. Ondanks het redelijk stijlvolle design valt de monitor door zijn reusachtige afmetingen toch enorm op. Het komt namelijk niet vaak voor dat iemand een monitor van bijna een meter breed op zijn of haar bureau heeft staan. Dit is dan ook één van de weinige monitoren waar de kromming een groot voordeel is, want een platte monitor van dit formaat is geen pretje om naar te kijken. De monitor is daarnaast niet alleen opvallend breed, hij is ook behoorlijk dik. Mogelijk heeft Acer deze ruimte nodig voor de backlight en koeling.

Predator X38

Ondanks de gigantische afmetingen, heeft de monitor gelukkig een metalen voet die voldoende ruimte overlaat op je bureau. Hiermee kan de monitor in alle denkbare manieren gekanteld en gedraaid worden, zodat je altijd een ergonomische positie kunt vinden. Een portretstand behoort niet tot de mogelijkheden, maar met een monitor als deze zouden we ook niet weten waarom je dat zou willen.

Rondom de monitor vinden we een eenvoudig te bereiken USB 3.0-HUB en twee 7W speakers. Je mag daar geen kraakheldere audio en hoge volumes van verwachten, maar voor monitorspeakers doen ze het bijzonder goed. Toch: als je zoveel geld uitgeeft aan een monitor, zou het zonde zijn om hem niet te combineren met een stel mooie speakers en een goede hoofdtelefoon.

Helaas is niet alles positief aan het ontwerp van de monitor. Gecombineerd met een stille computer en een rustige omgeving is de koeling namelijk duidelijk hoorbaar. Je leest het goed: deze monitor heeft een ventilator om alles koel te houden. Met een beetje omgevingsgeluid is de ventilator eigenlijk niet hoorbaar, maar als je net hebt geïnvesteerd in een stille computer, is het erg storend dat een monitor van ruim 2000 euro de bron van een zoemend geluid is.

Predator X38

Beeldkwaliteit

Hoeveel geld je ook uitgeeft aan een monitor, de beeldkwaliteit is natuurlijk waar het allemaal om draait. Dit 37.5-inch monster is gelukkig niet alleen zo prijzig vanwege zijn formaat, maar ook door de fantastische beeldkwaliteit. Om te beginnen is er de resolutie van 3840 bij 1600 pixels. Acer noemt dit zelf UWQHD+, maar het mag duidelijk zijn dat er maar weinig monitoren op de markt zijn met iets vergelijkbaars. Voor dit formaat is het echter een uitstekende keus door de prettige mix van scherpte en vereiste grafische kracht. Zo heb je veel meer bruikbare werkruimte en hoef je geen Windows scaling toe te passen om alles leesbaar te houden.

De Predator X38 is een echte gaming monitor met een 175hz verversingsfrequentie en een pixelreactietijd van slechts 1ms, maar dit exemplaar doet het op veel meer vlakken bijzonder goed. De monitor kan bijvoorbeeld 98% van het DCI P3-spectrum weergeven met een gemiddelde kleurafwijking (delta E) van 0.9. Dat betekent niet alleen dat games er prachtig uit zien, maar ook dat een grafische professional er uitstekend mee kan werken.

Predator X38

Voor een scherm van dit formaat is er ook bijzonder weinig backlight bleeding. In een verduisterde ruimte is een donker beeld ook echt donker, zonder opvallend lichte vlekken. Enkel in de hoeken van het scherm is een lichte vorm van IPS-glow te zien, maar het is dermate weinig dat je daar in de praktijk weinig van merkt.

Ondersteuning voor HDR is er natuurlijk ook, maar helaas gaat dit paneel maar tot Vesa’s Display HDR 400. De helderheid blijft bij ons testexemplaar dan ook steken op 450 nits. Dat is bovengemiddeld hoog voor een IPS-monitor, maar is significant lager dan het beste op de markt. Toch mag dat de pret niet helemaal drukken, want het HDR-aanbod is in Windows nog erg mager en de SDR-weergave is uitstekend.

Conclusie

De Acer Predator X38 is ongetwijfeld één van de beste monitoren die bij ons langs is gekomen, maar met een adviesprijs van ruim over de 2000 euro mogen we ook streng zijn. Wie op zoek is naar de beste gaming monitor op de markt, moet deze monitor daarom absoluut overwegen. Hou dan wel rekening met de zacht zoemende ventilator en beperkte HDR-weergave.

Dit artikel delen:

Lees meer

Bonuslevel Podcast #6: Switch-verkopen door het dak en nostalgie voor de GameCube Live om 15:00 uur: Verder met de Los Santos Summer Special in GTA Online
6

Reacties op: Acer Predator X38: Een monitor waar je niet omheen kan

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Pascal08

  • 17 augustus 2020 13:48
  Voor die prijs heb je tv’s met weinig lag input en flink wat inch.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoofyZ3

  • 17 augustus 2020 15:27
  2200 euro voor 1 monitor. 4k en dan 175hz. Lol hebben jullie computers van 10k ofsow. Mijn pc van 3500 euro met gtx2080ti kan dit niet eens draaien. Ja Windows. Maar geen games, ja mijnenveger. Dit is echt voor de super rijken en dan nog overkill want zo een pc bestaat niet 4k met 175 fps

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • ph4ge

  • 17 augustus 2020 18:43
  @GoofyZ3 Wel als je oudere spellen speelt. Bijv. CS GO haalt dat op een moderne pc wel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  xeros

  • 18 augustus 2020 11:19
  Beste toffe game Mijnenveger ;) @GoofyZ3

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RoelStortelder

  • 18 augustus 2020 18:58
  @GoofyZ3 op het moment dat je 2200 euro uitgeeft aan een monitor, zal de bijbehorende PC waarschijnlijk geen budgetmodel zijn. Daarbij is de resolutie juist een uitstekende keus in mijn ogen. Het zijn iets minder pixels dan een 4K monitor, wat betekent dat het met een high-end PC redelijk te doen is om een hoge framerate te halen in de games waar dat belangrijk is. Ik heb zelf een totaal overbodig tweetal RTX 2080 Ti's, maar ook in games waarin SLI niet ondersteund wordt (lees: een groot deel), is een enkele RTX 2080 Ti meer dan genoeg.

  Vergeet daarnaast ook niet dat monitoren al enige tijd voorlopen op de beschikbare grafische power, maar gelukkig gaan we heel snel meer te horen krijgen over de RTX 3000-serie :).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • DutchMercenary

  • 18 augustus 2020 15:51
  Jammer dat ze dan niet gewoon die crappie speakertjes achterwege laten, en dan de prijs wat omlaag.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.