Guide
Switch

Zo gebruik je micro-sd-kaarten in de Nintendo Switch

Dingen die je moet onthouden

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
De Nintendo Switch is een spelcomputer met weinig intern opslaggeheugen, waardoor je als moderne gamer waarschijnlijk snel om ruimte verlegen zit. Aangezien het apparaat geen externe schijven ondersteunt, doe je er goed aan te investeren in een micro-sd-kaart. In dit artikel leggen we je uit hoe je de kaart gebruikt en waar je allemaal rekening mee moet houden.

De hybride spelcomputer ondersteunt drie soort micro-sd-kaarten: micro-sd, micro-sdhc en micro-sdxc. De normale micro-sd-kaart kan gegevens opslaan tot 2 GB, terwijl de micro-sdhc 4 tot 32 GB ondersteunt en micro-sdxc 64 GB tot 2 TB aankan. Wil je de laatstgenoemde kaart gebruiken, dan moet je een systeemupdate downloaden; zorg er dus voor dat je Switch is verbonden met het internet.

Switch

Wanneer je zo’n kaart koopt, dan moet je ook rekening houden met de minimale snelheid van de kaart, oftewel de snelheid van de gegevensoverdracht. Die varieert van Class 2 en 2 MB per seconde tot Class 16 en 16 MB per seconde. Moderne kaarten beschikken over de term UHS Class 1 en 2 (minimaal 10 MB en 105 MB per seconde) en UHS-I en UHS-II (maximaal 104 en 300 MB per seconde).

Voordat je een kaart koopt, vraag jezelf dan af hoeveel ruimte je nodig hebt en hoeveel je daaraan wil uitgeven. Je betaalt meer voor kaarten met een hogere snelheid en opslagcapaciteit, dus hier kun je bepalen wat je belangrijker vindt om in te investeren: snelheid, geheugen of allebei. Kaarten van 32 GB kosten nu vaak minder dan tien euro, terwijl 512 GB al gauw minimaal 130 euro kost.

Zo installeer je de micro-sd-kaart

Voordat we kunnen beginnen moet de Nintendo Switch helemaal uitstaan. Dat doe je door de knop links bovenop ingedrukt te houden. Achterop de Nintendo Switch zit de standaard. Onder die standaard zit een opening voor een micro-sd-kaart. De kaart plaatsen kan maar op één manier: met de smalle kant naar binnen en het logo naar boven. Je hoort een klik als de kaart goed vastzit.

Nu kun je de spelcomputer inschakelen en kun je de kaart gaan formatteren. Formatteren doe je door naar de systeeminstellingen te gaan en te kiezen voor systeemopties. Onderaan de pagina staan de formatteeropties. Wanneer je hiervoor kiest, dan kun je de kaart nergens anders meer voor gebruiken, dus zorg er voor dat er geen andere of belangrijke bestanden op staan.

Switch

Micro-sd-kaart gebruiken

Na het formatteren kun je de micro-sd-kaart meteen gebruiken in je Nintendo Switch. Helaas is het niet mogelijk games vanuit het interne geheugen over te zetten naar de externe kaart. Wil je dat wel doen, dan moet je de software verwijderen en opnieuw downloaden. De micro-sd-kaart is namelijk dient vanaf nu als de nieuwe plek waar games voor de Nintendo Switch standaard op geïnstalleerd worden.

Houd er wel rekening mee dat je je saves niet kunt meenemen. Die blijven in het interne geheugen staan. Gelukkig is er inmiddels een andere methode voor het opslaan van je saves: je kunt een Nintendo Switch Online-abonnement afsluiten zodat ze in de cloud komen te staan. Onder de opties voor datamanagement (binnen de systeeminstellingen) kun je zien welke games waar geparkeerd staan.

Meerdere micro-sd-kaarten gebruiken

Omdat je waarschijnlijk niet meteen de grootste micro-sd-kaart van dit moment koopt, aangezien die nogal prijzig zijn, is de kans groot dat je straks werkt met meerdere geheugenkaarten. Je kunt de kaarten om beurten gebruiken, zolang je ze allemaal geformatteerd hebt natuurlijk. Na het wisselen van de kaarten ziet de Nintendo Switch meteen wat er aanwezig is qua games en meer.

Zo kun je dus op een redelijke goedkope manier voor extra geheugen zorgen. Je moet de micro-sd-kaarten dan wel allemaal meenemen wanneer je ergens naartoe gaat. Dat levert natuurlijk niet heel veel extra voordeel op wanneer je een digitale gamer bent die liever niet rondzeult met gamekaarten. Gelukkig is er een oplossing voor iedereen die meerdere sd-kaarten gebruikt.

Switch

Door juist wel te investeren in een grotere micro-sd-kaart, kun je voorkomen dat je veel kaarten moet meebrengen op pad. Heb je dat echter al gedaan, geen nood: je kunt alle data van die kaarten met minder geheugen gewoon overzetten naar een kaart met meer geheugen. Dat doe je via een computer. Ondanks het feit dat de kaart geformatteerd is, herkent de pc de kaart wel gewoon.

Wanneer je de data overzet, houd dan altijd een back-up gereed voor wanneer het fout gaat. Kopieer de data dus; knip of verwijder die nog niet. Moet je veel data overzetten? Geef je pc dan even de tijd om alles te kopiëren. Kopieer je data van de ene naar de andere sd-kaart, dan neem je alles mee. In dit geval gaat het dan om alle games, screenshots, savedata en video’s die van jou zijn.

Hier moet je voor oppassen

Tot slot nog enkele tips waar je rekening mee moet houden. Zo doe je er goed aan de micro-sd-kaart niet te forceren in je Nintendo Switch. Ook dien je altijd een back-up te maken van je gegevens en moet je nooit zomaar je data van de sd-kaart halen. Verder is het verstandig om er zeker van te zijn dat de Nintendo Switch helemaal is uitgeschakeld wanneer je er een kaart instopt of uithaalt.

Door: Wesley Akkerman

Dit artikel delen:

Lees meer

Microsoft en Sony, nieuwe BFFs? - Gamer.nl Podcast 227 Nieuws van de week: Outer Wilds exclusief op Epic Store en GTA 5 is 110 miljoen keer verkocht
6

Reacties op: Zo gebruik je micro-sd-kaarten in de Nintendo Switch

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Mauz1978

  • 19 mei 2019 08:47
  zo'n goed artikel dat ie twee keer wordt gepost ;).
  dankzij dit artikel toch maar een kaartje aangeschaft, geen geld meer, en zat idd om wat geheugen verlegen. Het lijkt wel of die switch steeds populairder wordt!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Devenace

  • 19 mei 2019 10:23
  Volgens mij had iemand niks te doen op kantoor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 19 mei 2019 10:25
  Gebruik ook geen kaart van een hakkietakkie-merk, ik heb er al één versleten die ik eigenlijk amper had gebruikt. Heb nu 128gig van Samsung erin zitten, en die werkt vooralsnog prima.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Minoesh

  • 19 mei 2019 17:16
  @clandestine666 Ik heb eenzelfde kaart erin zitten.
  Waren in de aanbieding gelijk een gekocht voor mijn Switch en mijn smartphone.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 19 mei 2019 20:22
  @clandestine666

  Ik heb voor ik een sd card in mijn switch deed ook eerst wat info opgezocht en daar stond inderdaad vooral dat je geen goedkope kaartjes moet kopen. Die klinken wel goed omdat ze goedkoop zijn maar in de praktijk vaak duurder en vooral ellende als die stuk gaat.
  Ik kocht van SanDisk van 200gb en nog geen enkel issue mee gehad sinds.
  Wat dat betreft is dit denk ik de beste tip.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  whaha

  • 20 mei 2019 17:18
  Sandisk heeft echt een naam hoog te houden, inderdaad.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.