Guide
PlayStation 5

PS5-games op een externe ssd: zo zet je ze erop

Games worden steeds groter, waardoor investeren in externe opslagruimte (bijna) een must is

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
PS5-games opslaan op een ssd is geen gek idee. De PlayStation 5 heeft niet ontzettend veel ruimte voor videogames, waardoor investeren in extern opslaggeheugen bijna een must is. Een ssd is sneller dan een hdd, waardoor games overzetten zo gebeurd is. Helaas is het niet mogelijk PS5-games af te spelen vanaf een externe schijf; dat kan alleen vanaf een interne ssd.

Een ssd aansluiten op de PlayStation 5 is zo gepiept. Je sluit de externe schijf aan via de meegeleverde kabel. Zet eerst de PlayStation 5 aan en stop dan de usb-kabel van de ssd in een beschikbare poort. Het systeem herkent het externe geheugen meteen. Ga vervolgens naar Instellingen (rechts bovenin het hoofdmenu) > Opslag > Uitgebreide USB-opslag en dan zie je de zojuist gekoppelde externe schijf meteen staan. Selecteer in dit venster de optie Games en apps en druk op de optie PS5-games verplaatsen. 

PS5-games verplaatsen van en naar een ssd

Nu verschijnt er een lijst met games in beeld die te verplaatsen zijn. Selecteer de game die van de interne naar de externe ssd moet gaan (geef die game een vinkje mee). Druk vervolgens op de Verplaatsen-knop rechts in beeld. Nu verschijnt er een pop-up in beeld. In die pop-up staat onder meer de melding dat PlayStation 5-games alleen te spelen zijn vanaf de interne ssd. Wil je een PS5-game spelen, dan moet je hem dus opnieuw verplaatsen, maar dit keer naar het interne geheugen. Als dat geen probleem is, druk je op OK.

Een reden om games op een externe ssd te plaatsen, is zodat je ze kunt meenemen naar je vrienden. Zo hoeven jullie niet te wachten totdat er heel wat GB’s zijn binnengehaald en hoef je een game alleen maar even te kopiëren naar het interne geheugen van de PlayStation 5 van je vriend(in).

Je moet de ssd dan wel eerst veilig ontkoppelen van je eigen PS5. Dat doe je in hetzezelfde Uitgebreide USB-opslagmenu, zoals hierboven genoemd, via de optie Veilig verwijderen uit PS5. Druk op die knop en druk vervolgens op OK en dan weet je zeker dat er geen bestanden beschadigen. Het kan namelijk zijn dat de PlayStation 5 net een update binnenhaalt of een update installeert. Als de ssd dan ineens uit de PS5 verdwijnt, kan dat voor problemen zorgen.

Op het moment dat de PS5-games naar het interne geheugen van de console gebracht moeten worden, herhaal je simpelweg de stappen zoals hierboven beschreven. Selecteer opnieuw de optie PS5-games verplaatsen, geef de game die verplaatst moet worden een vinkje en bevestig je keuze. Het is overigens wel mogelijk PlayStation 4-games af te spelen van externe harde schijven. PS4-games verplaatsen gaat eveneens via het menu Uitgebreide USB-opslag en dan de optie PS4-content verplaatsen. Sommige games hebben dan iets kortere laadtijden, dus dat is heel fijn.

Dit artikel delen:

Lees meer

'Leegloop bij Ubisoft had impact op game-ontwikkeling' Hot Wheels Unleashed is een miljoen keer verkocht
4

Reacties op: PS5-games op een externe ssd: zo zet je ze erop

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  hulstpower

  • 21 december 2021 12:02
  had laast wat games op een exteren ssd gezet en vond het maar langzaam gaan op ps5 in tegenstelling van series. Als je games kopieert kan je ps5 ook helemaal niks op dat moment ik had nu een aantal ps4 games gedaan maar leek wel even snel downloadn sneller was dan dit vond ik zelf. Hopelijk komt sony met update dat terwijl die kopieert dat je gewoon wel wat anders kan doen en niet naar een laadbalk kijkt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Stevenzzz

  • 21 december 2021 21:51
  Sjah, een externe ssd, en dan via een "normale" usb aansluiten zal geen voordeel opleveren. Je loopt toch altijd tegen de beperkingen van 2.0/3.0 aan…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  san5324

  • 21 december 2021 22:22
  Western Digital biedt nu een flinke korting aan op de SN850 ssd met Heatsink.. Normaal 220 nu 159..ik heb hem zojuist ook gekocht..

  Dit is geen spam haha.. Misschien handig voor de mensen die nog geen ssd hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Messtranor

  • 22 december 2021 08:28
  Gamer.nl, hou nou eens op om hdd's en ssd's "geheugen" te noemen. Als ICT'er krijg ik daar echt de kriebels van. RAM is geheugen. Hdd's en ssd's zijn opslag.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.