Na het succes van Jak & Dexter is Ratchet & Clank het volgende PS2-spel met een duo in de hoofdrol. Ditmaal zijn dat de harige, gestreepte kat Ratchet en de bijdehante robot Clank.

Clank ontsnapt uit een robotfabriek, maar stort met zijn ruimteschip neer op een planeet. Daar ontmoet hij Ratchet, en samen nemen ze het op tegen een bende aliens.

De game is opgebouwd uit levels, die steeds op een andere planeet spelen. Op elk van de achttien planeten wacht het tweetal nieuwe uitdagingen. Meestal betekent het dat alle vijanden moeten worden verslagen, terwijl de magnetische Clank intussen de rondvliegende schroeven verzamelt.

Schroeven en andere bonussen zijn ook te vinden in kratten die onderweg open worden geslagen. Die schroeven dienen als geld, waarmee Ratchet en Clank in winkels nieuwe munitie en betere wapens kunnen kopen.

Schroeven liggen soms ook gewoon voor het oprapen, bijvoorbeeld wanneer Ratchet de achtervolging inzet op een vijand.

De rol van Clank is nogal bescheiden. Meestal dient hij vooral als een soort rugzak, waarin Ratchet alle goodies bewaard. Soms mag hij echter ook zelf op pad, vergezeld door een aantal mini-robots die als kuikentjes achter hem aan hobbelen.

Ratchet start het spel met een simpel wapen, een stuk gereedschap waarmee hij vijanden kan neer meppen. Ook kan hij zijn wapen als een soort boemerang gooien naar tegenstanders. Op dat moment is hij echter wel kwetsbaar omdat hij zich eventjes niet kan verdedigen.

Een ander handig wapen is de stofzuiger waarmee hij voorwerpen kan opzuigen en als kogels afvuren. In totaal bevat het spel 35 wapens en andere gadgets.

Ratchet & Clank is verder een typisch platformspel waarin de helden zich op allerlei manieren moeten verplaatsen. Via een kabel bijvoorbeeld, maar ook door al springend muren te beklimmen.

Aan het eind van het level wacht meestal een reusachtige eindbaas, die het duo een nieuw wapen of een andere bonus geeft zodra hij verslagen is.

Het 3D actie adventure Ratchet & Clank is afkomstig van de makers van Spyro, en dat is zowel aan de gameplay als de graphics te zien. De game is duidelijk wel minder op jongere gamers gericht dan Spyro.