Favorieten van de Redactie
Resident Evil Village

Resident Evil Village is angstaanjagend maar vertrouwd

Het hoogtepunt van horror in 2021

Geschreven door Tom Kerkhof op
Naast de gezamenlijk gekozen Top 25 van 2021 vertellen Gamer.nl-redacteuren in deze rubriek individueel over de spellen die dit jaar de meeste indruk op ze hebben gemaakt. Vandaag: Tom met Resident Evil Village.

Toen ik eind 2020 vooruitkeek naar het nieuwe jaar ging, dat gepaard met hoop op veranderingen en vernieuwingen. Nu we aan het einde van dat nieuwe jaar staan, kan ik alleen maar stellen dat diezelfde hoop voor 2022 nog harder nodig is. De voelbare frustratie, vereenzaming en burn-outs waar meer en meer mensen onder lijden vallen me steeds vaker op en zelf pik ik van al die vervelende gevoelens een flink graantje mee. 2021 was niet het beste jaar – niet op persoonlijk vlak en eigenlijk ook niet op het gebied van games.

Resident Evil Village

Natuurlijk hebben we wel enkele mooie spellen voorbij zien komen, maar het merendeel wist me niet echt te bekoren en de games waar ik echt naar uitkeek zijn allemaal uitgesteld. Misschien had ik ook gewoon niet de energie om me aan iets nieuws te wagen en vooral behoefte aan iets vertrouwds – dat zou in ieder geval de honderden uren aan Civilization 6 verklaren die ik het afgelopen jaar op de teller heb gezet. Waar ik echter voornamelijk naar teruggrijp wanneer ik in mijn comfort zone wil blijven, is het minst voor de hand liggende genre voor dat doeleinde: horrorgames.

Horror is het medicijn

Als kind was ik niet zo dapper, maar toch had ik al vroeg een interesse in griezelige dingen en videogames zijn zeker tekenend geweest bij die ontwikkeling. De eerste Silent Hill staat me nog steeds bij als een van de tofste horrorervaringen die ik tot nu toe heb meegemaakt. Ik vond het doodeng, maar ik kon maar niet stoppen met spelen of zelf fantaseren over andere enge dingen die je in zo'n spel tegen het lijf zou kunnen lopen. Die fascinatie heeft me wel over veel angsten heen geholpen. In je achterhoofd denk je namelijk al snel dat het altijd erger kan. Het is raar maar waar: zeker in deze tijd ervaar ik een soort omgekeerd escapisme wanneer ik horrorgames speel. In vergelijking met acuut levensgevaar of onheilspellende bovennatuurlijke krachten, is de dagelijkse routine van mondkapjes en halve lockdowns vrij gewoontjes.

Resident Evil Village
Resident Evil Village
Resident Evil Village

Die adrenalinekick zoek ik toch telkens weer vrijwillig op. In 2021 mochten we gelukkig weer een paar toffe griezelspellen ervaren. Ik heb ontzettend genoten van Song of Horror en House of Ashes, ook al waren beide games verre van perfect. De eerstgenoemde was op gebied van gameplay behoorlijk ondermaats en die tweede bevatte eigenlijk bijna geen gameplay. Maar wat beide games uitstekend deden, was een onheilspellende sfeer vol mysterie en onverwacht gevaar oproepen. Dát is nou net wat horror zo aanlokkelijk maakt. Dit jaar konden we ook aan de slag met een spel dat beide aspecten perfect wist te combineren: Resident Evil Village.

Op dorpsbezoek

Er zijn meerdere redenen waarom Village een van mijn favoriete game-ervaringen van dit jaar is. Sowieso is het een enorm vermakelijke ervaring vol met actie, gelikte presentatie en uitstekende gameplay, maar het is bij vlagen ook ontzettend eng. Op de hielen gezeten worden door Lady Dimitrescu laat de adrenaline door je lichaam gieren en het personage zelf heeft terecht een plekje in de harten van menig fan verworven. 

In vergelijking met acuut levensgevaar of onheilspellende bovennatuurlijke krachten, is de dagelijkse routine van mondkapjes en halve lockdowns vrij gewoontjes.

De schandalig korte schermtijd die haar in het spel wordt toebedeeld is eigenlijk het enige minpunt. Verder kan ik niet genoeg benadrukken hoe tof ik het puzzelsegment in huize Beneviento vond. Het beslaat misschien maar een halfuurtje van de totale ervaring, maar betreft wel een van de meest memorabele horrormomenten die ik ooit in een game heb meegemaakt. Dit soort ijzingwekkend spannende scènes zijn precies wat een horrorspel boven de concurrentie uit laat stijgen. 

Resident Evil Village

Dat geeft Resident Evil Village duidelijk een streepje voor, maar toch is het niet de voornaamste reden waarom ik uiteindelijk zo van het spel heb genoten. Die reden is veel nostalgischer van aard: het lijkt op veel vlakken enorm op Resident Evil 4. Ik zou niet willen beweren dat Village geen eigen karakter heeft; met klassieke gothic-elementen zoals grootse kastelen, weerwolven en vampiers onderscheidt het zich duidelijk van de vertrouwde laboratoria en zombievirussen uit eerdere delen. Maar de gelijkenissen met het vierde deel zijn onmiskenbaar én opzettelijk – en laat Resident Evil 4 nou toevallig net mijn absolute favoriet in de reeks zijn!

Beter dan een remake

Van dat befaamde vierde deel kan ik geen genoeg krijgen. Eigenlijk speel ik het elk jaar wel een keer opnieuw, als een soort vaste traditie. Dit jaar had dat zelfs in virtual reality gekund, maar toch heb ik die kans niet gegrepen. Village maakte het voortzetten van die traditie overbodig. Met plezier speelde ik tot ik alle verborgen geitjes had gevonden, de Village of Shadows-moeilijkheidsgraad wist te overwinnen, Mercenaries uit mijn hoofd kende en de platinum Trophy op zak had. Met dit nieuwe deel dook ik met hernieuwde spanning een onbekend avontuur in, dat tegelijkertijd toch zulke vertrouwde gevoelens opriep. 

Resident Evil Village

Resident Evil Village is een voorbeeld van hoe tof de toekomst van de Resident Evil-serie kan zijn. Waarschijnlijk maakt een remake van het deel vier uiteindelijk ook deel uit van die toekomst, maar ondanks mijn grote liefde voor die game voel ik daar maar weinig voor. Aan die game kun je immers niet wezenlijk sleutelen zonder alles volledig op de schop te nemen.

Dan is een spel als Village wat mij betreft het perfecte alternatief: het is duidelijk een lofzang naar een geliefde voorganger, maar met meer échte horror en een originele insteek. Dat was precies wat ik dit jaar nodig had om de aanhoudende monotone sleur te doorbreken. Je hebt immers geen tijd voor afgestompte gevoelens als de spanning door je lijf giert. Ik hoop dan ook dat we in 2022 meer van dit soort ervaringen krijgen voorgeschoteld, maar ook dat we ze niet meer zo hard nodig hebben.

Resident Evil Village is verkrijgbaar op pc, Playstation 5, Playstation 4, Xbox Series X en S en Xbox One. Lees hier de Gamer.nl-recensie.

Dit artikel delen:

Lees meer

Samsung brengt Google Stadia en GeForce Now naar nieuwe tv's De boxart van Triangle Strategy is getoond
8

Reacties op: Resident Evil Village is angstaanjagend maar vertrouwd

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Luigi1985

  • 3 januari 2022 15:14
  Goed stuk!

  Deze game moet ik ook nog een keer aanschaffen. Zeker nu ik (vaker) lees/hoor dat er vele gelijkenissen met RE4 in zitten. Dat is denk ik de enige Resident Evil game die ik vaker dan een keer heb uitgespeeld (veel vaker) en een van mijn favoriete games aller tijden.

  Ik heb RE7 pas een jaar of anderhalf geleden gekocht voor een schijntje en bij deze wil ik eigenlijk ook wachten tot ie een eurootje of 20 is. Voorlopig heb ik genoeg te doen, maar hij komt zeker een keer in huis.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 3 januari 2022 19:09
  Ik weiger 'm te spelen voor nu, en ga er vanuit dat dit spel ooit op de tweede PSVR, of hoe het dan ook gaat heten, gaat uitkomen. Na het schijtenge RE7 in VR gespeeld te hebben is dat de enige manier hoe ik deze wil ervaren!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • LoGiCaL_PsYcHo

  • 4 januari 2022 16:53
  @clandestine666 Exact hoe ik er ook over denk. Die VR versie gaat er ongetwijfeld komen, dus zonde om de ervaring te verpesten door hem nu al te spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • 004

  • 9 januari 2022 03:40
  @LoGiCaL_PsYcHo Er is al een PCVR mod voor uit sinds kort met motion controls. Ik geloof dat je Resident Evil Village wel op Steam moet hebben en waarschijnlijk ook wel een krachtige pc nodig hebt zoals bij alle mods voor AAA games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  crimsondeon

  • 4 januari 2022 10:42
  Ik vond hem persoonlijk tegen vallen.
  Zeker als je het vergelijkt met resident evil 7.
  Vele malen meer creepy. Het spel , village, begon goed. Maar vampieren zijn niet echt creepy. En inderdaad jammer dat een icoon als de lady zo kort mee mocht doen.
  Het meest creepy vond ik in dat poppenhuis, en vooral waneer die monster baby achter je aan kwam. Helaas bleek na een paar keer proberen de oplossing te makkelijk , en bleek de stage meester ( mag ik dat nog zo noemen) een anti climax .
  Het spel was mooi, maar ik had er andere verwachtingen bij. Op naar deel 9

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Real13

  • 4 januari 2022 14:20
  Mijn grootste teleurstelling van het jaar. Vond dit meer action/adventure dan horror en dat is totaal niet wat ik zoek in een RE game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PessimisticGamer1

  • 13 januari 2022 16:15
  @Real13 Resident evil is toch nooit echt horror geweest? Ik heb er meerdere gespeeld en denk allemaal wel een x op youtube gezien maar kan het niet echt horror noemen. Alleen RE7 ligt in dat straatje volgens mij.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Sokpop

  • 8 januari 2022 23:20
  Vandaag uitgespeeld, wat een geweldig avontuur. En nu je het zegt, waarom heb ik op die geitjes lopen schieten?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.