Favorieten van de Redactie
God of War Ragnarök

God of War Ragnarök steunt me bij het verlies van mijn vader

De band tussen vader en zoon als warme herinnering

Geschreven door Michel Musters op
In deze rubriek vertellen Gamer.nl-redacteuren over de game die het afgelopen jaar de meeste indruk op ze heeft gemaakt. Vandaag: Michel met God of War Ragnarök.

Niet gevreesd: je gaat in dit artikel geen spoilers tegenkomen over het einde van de nieuwe God of War, want zo ver ben ik nog niet. Misschien vind je het kolder dat ik de game toch als mijn favoriet van het jaar bestempel, maar daar is een goede reden voor. Het is dezelfde reden waarom ik het uitspelen ervan maar blijf uitstellen. God of War Ragnarök helpt me door een van de moeilijkste periodes uit mijn leven heen.

Afleiding

Ondanks dat ik wist dat het eraan zat te komen, kwam het overlijden van mijn vader als een door Thor gecreëerde donderslag bij heldere hemel. Ik had het ‘geluk’ dat ik afscheid kon nemen, maar dat maakt het natuurlijk niet minder droevig. Na het overlijden kreeg ik een stortvloed aan taken voor mijn kiezen, van vaste lasten overzetten tot het regelen van de uitvaart. Eigenlijk had ik nauwelijks tijd om stil te staan bij het feit dat ik mijn vader ben verloren.

Er was überhaupt weinig ruimte voor andere dingen. Toch pikte ik een paar dagen later God of War Ragnarök op. Ik moest toch al naar de stad om passende kleding te kopen voor tijdens de uitvaart. De ‘eerste’ God of War uit 2018 was bovendien uitstekend bevallen en ik hoopte op wat afleiding en ontspanning. 

God of War Ragnarök

Fijne compagnon

We zijn inmiddels meer dan een maand verder en tussen al het geregel door vertoef ik elke dag een uur of twee in de virtuele wereld van God of War Rargnarök. Kratos en Atreus – vader en zoon – verkennen (meestal) zij aan zij de negen Noordse Werelden, vol met omgevingspuzzels om op te lossen en een heleboel monsters en goden om af te straffen. De game is, zeker met alle zijcontent in ogenschouw nemend, een stuk groter dan zijn voorganger. Op mijn slakkentempo doe ik dus erg lang over het spel. Wel merk ik dat het einde in zicht komt, maar daardoor vertraagt mijn speeltempo alleen maar. Ik wil nog niet dat dit avontuur ten einde komt.

Dat is niet per se omdat ik God of War Ragnarök nou zo’n onvoorstelbaar goede game vind. Natuurlijk is de productiewaarde torenhoog: de spelwereld ziet er onwaarschijnlijk mooi uit, het acteerwerk van Christopher Judge en consorten is van de bovenste plank en Kratos laat zich soepel besturen. Maar ik ervaar tegelijkertijd de eentonigheid van de gameplay-loop, de onoverzichtelijke menu’s en het vele busywork in de vorm van verzamelitems en omslachtige puzzels. Alles om spelers maar bezig te houden. Ragnarök is verre van perfect en ik durf te stellen dat er dit jaar betere games zijn uitgekomen.

GodofWarRagnarok
God of War

Dat verandert verder niets aan het feit dat Ragnarök mijn game van het jaar is. Het is precies wat ik nodig heb op dit punt in mijn leven. Ik hoef niet veel na te denken bij de simplistische gevechten en puzzels en mijn ogen genieten ondertussen van de mooie vergezichten en indrukwekkende actiescènes. Soms speel ik door hele gedeeltes van het spel zonder echt na te denken over wat ik doe. Het geeft me de tijd om veel belangrijkere zaken in het leven te overpeinzen. Of ik ben juist even helemaal klaar met piekeren en laat mij meevoeren door de dolle achtbaanrit die Ragnarök ook vaak is. In beide scenario’s is deze game een fijne compagnon.

Menselijk

Bij wijlen geniet ik ook echt van de fysieke en persoonlijke reis die Kratos en Atreus samen afleggen. Ik vermoed dat ontwikkelaar Santa Monica Studio hun relatie vooral heeft gebaseerd op de ervaringen van werknemers die inmiddels ouder(s) zijn geworden. Nu heb ik geen kinderen, maar ik had wel een vader. Dat maakt de interactie tussen Kratos en Atreus ook voor mij herkenbaar.

Wanneer Atreus weer eens loopt te klagen of een ondoordachte beslissing maakt en zijn vader daar nors op reageert – zijn echte mening gedeeltelijk voor zich houdend – zie ik er mijn zestienjarige zelf in terug. Een snotaap die dacht dat hij toen al alle wijsheid van de wereld in pacht had, terwijl mijn vader wel beter wist. Soms liet hij mij m’n gang gaan en ging ik genadeloos op m’n bek, andere keren stuurde hij bij waar nodig. Alles deed hij uit onvoorwaardelijke liefde, al begreep ik dat toentertijd maar half.

God of War Ragnarök

In Ragnarök accepteert Kratos langzaam maar zeker dat zijn zoon uitgroeit tot een eigen individu, waardoor hij zijn bezorgdheid voorzichtig los durft te laten. Dit doet me denken aan hoe mijn vader de laatste jaren steeds vriendelijker werd en zich meer openstelde. Hij vertelde mij een paar dagen voor zijn dood nog hoe trots hij was op mijn gekozen pad in het leven. Net als Kratos en Atreus gingen we elkaar steeds meer als mensen zien. Niet alleen met onze gebreken, maar juist ook met onze kwaliteiten.

Voorgoed op avontuur

Atreus is in Ragnarök bang dat hij zijn vader gaat verliezen. Ik heb geen idee of dat ook gebeurt – ik heb de game nog niet uitgespeeld, weet je nog? – maar Kratos reageert op de angst van zijn zoon met een nuchterheid die alleen voor vaders lijkt te zijn weggelegd. Alles vergaat ooit, legt hij zijn zoon uit, waaronder hijzelf. Als kind kun je daar niets tegen doen. Je kunt het alleen accepteren en je leven zo goed mogelijk proberen te leiden.

God of War Ragnarök

Na weer een uur op avontuur te zijn geweest, zet ik de PlayStation 5 uit. Er is werk aan de winkel; het echte leven dendert onverminderd hard door. Ik denk terug aan wat Atreus tegen zijn vader zegt: “I’ll listen to your voice in my head when you’re not there to guide me.” Oftewel: “Ik luister naar je stem in mijn hoofd wanneer je er niet bent om mij te begeleiden”. Opeens besef ik me dat de stem in mijn hoofd die me adviseert bij alles wat ik doe niet van mijzelf komt, maar van mijn vader.

En God of War Ragnarök? Die blijft voorlopig nog onuitgespeeld. Zolang ik het einde niet bereik, zijn Kratos en Atreus voorgoed samen op avontuur.

God of War Ragnarök is verkrijgbaar voor PlayStation 5 en PlayStation 4. Lees hier voorgaande artikelen uit de Favorieten van de Redactie-rubriek.

Dit artikel delen:

Lees meer

Sail Forth nu verkrijgbaar via Switch eShop Groep gamers klaagt Microsoft aan in poging Activision-overname te stoppen
26

Reacties op: God of War Ragnarök steunt me bij het verlies van mijn vader

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Lavalera

  • 22 december 2022 08:40
  Ontzettend veel sterkte toegewenst in deze moeilijke tijd. Goed om te horen dat je deze game gevonden hebt op het juiste moment om je door deze tijd heen te helpen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  OldManGamert

  • 22 december 2022 08:52
  Heel veel sterkte met het verlies. Iets als het spelen als een game kan zeker helpen met het verwerken van verdriet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Slicesilencer

  • 22 december 2022 09:12
  Allereerst veel sterkte toegewenst met dit verlies Michel. Daarnaast wil ik zeggen dat jij dit stuk prachtig geschreven hebt. Tijdens het lezen bracht het de nodige emotie bij mij naar boven.

  Ik heb gelukkig mijn vader nog en heb ook een zoon van 16. Ik herken daarom ook veel dingen die jij beschrijft maar ook veel dingen die in de game voorkomen als zoon maar ook als vader zijnde. Het is mooi om te zien dat games mensen ook steun kunnen bieden in tijden dat zij dat nodig hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Luigi1985

  • 22 december 2022 09:22
  Sterkte. Allemaal nog vers zeg.. mooi stukje overigens.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 22 december 2022 09:26
  Sterkte met het verlies van je vader.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  woutzorz

  • 22 december 2022 09:31
  Pfff heftig Michel… Ik heb met tranen in m'n ogen dit stuk gelezen. Niet alleen omdat het mooi geschreven is, maar ik ben dit jaar ook mijn vader verloren waardoor het net even harder binnen komt. Mooi om te lezen dat dit soort games je helpen om het een plekje te geven. Heel veel sterkte, vooral met de komende dagen. Voor mij zullen het ook dagen worden met een dubbel gevoel, en dan is het extra mooi om je even te kunnen storten op je grootste hobby. Ik hoop dat je er nog lang over doet om hem uit te spelen…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 27 december 2022 09:03
  @woutzorz Jij ook sterkte met het verlies, woutzorz.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nefarius

  • 22 december 2022 09:32
  Dapper en eerlijk stuk, Michel! Heel veel sterkte toegewenst bij het verwerken van dit verlies. Iedereen is anders en gaat anders met rouw om, er is geen recept om er snel en makkelijk overheen te komen. Heel fijn dat een game jou kan helpen rust en afleiding (misschien zelfs acceptatie?) te vinden.

  Het onderwerp ligt wel gevoelig: ik denk dat wij ongeveer van dezelfde leeftijd zijn en mijn vader is relatief jong overleden, nu bijna 5 jaar geleden. De eerste "Life is Strange" heeft mij er in de maanden erna er doorheen gesleept. De thematiek van die game met tijdreizen, opgroeien, beslissingen/gebeurtenissen uit het verleden en hoe die doorwerken in de toekomst sloot toen mooi aan bij mijn denkwereld. Ik wilde toen ook niet weten hoe het uiteindelijk afliep, dus het "einde uitstellen" wat jij beschrijft is heel herkenbaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 27 december 2022 09:03
  @Nefarius Mooi om te horen dat je ook een game had die je een soort van hielp in die moeilijke periode.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 22 december 2022 09:59
  Heel veel sterkte Michel Musters. Ik weet precies hoe je je voelt. Met mijn vader was het 1,5 jaar geleden totaal onverwachts maar je vader verliezen blijft op welke manier dan ook moeilijk.

  Ik heb zelf Ragnarok nog niet gespeeld. Maar ik kan die connectie tussen jou en je vader en Kratos en Atreus die je maakt wel begrijpen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 27 december 2022 09:04
  @coola Dat is ook nog best kort geleden. Hopelijk kun je het langzaam maar zeker een plekje geven, al blijf je hem natuurlijk voorgoed missen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 27 december 2022 09:10
  @MichelMusters

  Erg langzaam maar uiteindelijk zal ik het een plekje kunnen geven. Alleen deze maand is moeilijker dan alle andere maanden. Het zijn niet alleen de feestdagen maar hij had deze maand ook 63 geworden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  obi-twan kenobi

  • 22 december 2022 10:50
  Gecondoleerd met het verlies van je vader. Mooi geschreven stuk. Fijn om te lezen dat de game je steun geeft in deze moeilijke periode.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Erik07

  • 22 december 2022 11:39
  Dit is een heel mooi geschreven stuk! Sterkte en hopelijk alsnog fijne dagen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Rutgie

  • 22 december 2022 12:24
  Gecondoleerd met je verlies! Wat een mooi kwetsbaar, persoonlijk stuk. Het laat ook zien hoe games volwassen zijn geworden in de loop der jaren en nu net als literatuur, muziek, film en andere media troost kunnen bieden.

  In mindere mate is het ook een herkenbaar stuk. Ik ben afgelopen maand in een maand tijd mijn beide grootouders verloren. De ouders van mijn vader. Ik zou mijn vader een soortgelijke ervaring als jij nu hebt met deze game toewensen. Richting mij en mijn broers en zussen laat hij weinig merken, maar ik kan mij niet voorstellen dat het geen impact op hem heeft. Zoals je beschrijft had hij eveneens lange tijd moeite om mijn vader als eigen individu te zien. En heeft hij uiteindelijk nooit laten blijken dat hij trots was op zijn enige zoon. Helaas, zie ik mijn vader niet God of War opstarten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 27 december 2022 09:04
  @Rutgie Gecondoleerd met je grootouders Rutgie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 22 december 2022 13:52
  Bedankt voor alle mooie reacties iedereen!

  Even een korte update van mijn kant: God of War Ragnarok is inmiddels uitgespeeld. Sterker nog, het is de derde game ooit waar ik de Platinum Trophy voor heb behaald.

  Ergens is het natuurlijk jammer dat ik niet meer met Kratos en Atreus op avontuur kan, maar ergens is het ook goed geweest zo, naar pak m beet 50 uur. Op naar het volgende avontuur dus!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  woutzorz

  • 22 december 2022 15:04
  @MichelMusters Je hebt er alles uit gehaald dat kon. Dit wordt nu een game die altijd een speciaal plekje zal houden bij je Michel. Daar heb ik er ook een aantal van, en het is mooi om soms aan die games/periodes terug te denken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 22 december 2022 18:18
  @MichelMusters sterkte Michel Musters

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • DarknezzXL

  • 22 december 2022 13:57
  Sterkte man, ik ken het gevoel zeker nu met de feestdagen en alle films waar je ziet dat mensen hun verloren gelieftes kunnen zien is het niet makkelijk. Mijn vader is nu al meer dan 15 jaar geleden overleden maar mis hem nog dagelijks. Hopelijk helpt het spel je familie en de berichten hier je door je moeilijke tijd heen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.