Favorieten van de Redactie
Elden Ring

Een bezoekje aan de Elden Ring-fanclub

“Jullie zijn onuitstaanbaar, serieus”

Geschreven door Ron Vorstermans op
In deze rubriek vertellen Gamer.nl-redacteuren over de game die het afgelopen jaar de meeste indruk op ze heeft gemaakt. Vandaag: Ron met Elden Ring.

Brutarius XVI, slager van Grafika en Heerser van het Matrika-gezelschap: Oh hey, kom binnen, kom binnen. Welkom in het clubhuis van de Elden Ring-fanclub. Eerste keer hier?

Johan: Hey bedankt, ja, ik ben hier voor het eerst.  Maar ik ben hier  eigenlijk met een klacht. Ik snap namelijk niets van alle lof voor Elden Ring. De beste game ooit gemaakt? Zijn jullie blind ofzo? 

Brutus: Ah, die kritiek horen we vaker. Ga lekker zitten. Je mag me Brutus noemen. Kopje koffie?

Johan: Graag, met melk als dat kan.

Brutus: Helemaal goed. De koffiezetautomaat staat even verderop, naast de Pilasters van Algi, heersers van de Zwarte Wilgenboom en beschermers van het gebroken land dat verkoolde na de grote oorlog met koningin Marijke.

Johan: Jullie zijn onuitstaanbaar, serieus.

Brutus: Pardon?

Elden Ring

Johan: Dit. Dit hele gedoe. Die wartaal net. Jullie Elden Ringers hebben het continu over hoe goed deze game is, maar dan ga ik het spelen, en dan is alles superraar. Zeg gewoon waar ik heen moet of bij wie ik moet zijn. En dan het liefst bij iemand met een normale naam. Gewoon Kees van de Oetelaar.

Brutus: Ik begrijp het. Ik loop wel even met je mee. Komt goed.

Johan: Thanks.

Brutus: Zie je dat ronkende apparaat daar op die heuvel? Dat is onze koffiezetautomaat. Ik markeer ‘m wel even op je mini-map.

Johan: Nice.

Brutus: Nog 30 meter! 

Johan: Uhu. Ik zie 'm al.

Brutus: Het ruikt al naar koffie! Ruik je dat? Dat is nou koffie, Johan! 

Johan: Dat begrij…

Brutus: Hoppa! Daar is-ie, het koffiezetapparaat. Dit apparaat gebruik je om koffie te zetten. Druk op de X-knop om koffie te zetten.

Johan: Verdorie Brutus, rustig aan, ik wilde gewoon koffie.

Brutus: Oh, excuses! Ik dacht dat je die sturing fijn en natuurlijk zou vinden. Je speelt het liefste ‘normale’ games, toch?

Johan: Ja, normale games. Daarom juist. Doe gewoon normaal. Ik heb niemand nodig die me vertelt waar ik heen moet en wat ik moet doen. Dat vertel ik mezelf wel, hardop en letterlijk.

Brutus: Ja, precie-wacht, nee, wacht, wat?

Johan: Nou, ik zeg gewoon hardop tegen mezelf wat ik zou moeten doen.

Brutus: Je, ehm… praat tegen jezelf?

Johan: Nou ja, soort van. Dan zeg ik iets als: “Hmm, die koffiezetautomaat, die zou hier ergens moeten zijn!” En als ik halverwege m’n tocht ben, zeg ik tegen mezelf dat ik halverwege ben. En als ik er eindelijk ben, dan zeg ik: “Ik ben er!” Behalve als de plek waar ik ben een open gebied is. Dan zeg ik: “Maar ik kan ook nog even blijven. Misschien liggen hier nog spullen die ik kan gebruiken.”

Brutus: Kijk, dat bedoel ik dus. Wij bij de Elden Ring-fanclub houden van alle games. Maar niets is zo tof als een game die op een organische manier laat merken waar ik heen kan gaan. Let wel: kán gaan, niet móét gaan. Dat gevoel van avontuur, dat herken je toch wel een beetje, Johan?

Johan: Ik maak me veel zorgen om Jan, de oudste van het dorp. Hij mompelde laatst iets over deze koffie. Over dat deze koffie hem doet denken aan de koffie thuis. Typisch Jan, dat gezeur over ‘thuis’.

Brutus: Wat gebeurt er?

Johan: Niemand weet waar Jan écht vandaan komt. Wat hij ‘thuis’ noemt. Sterker nog, Jan is de enige in het dorp zonder familiestamboom. Maar ja, hij is ook de enige met wie ik overweg kan. Iets aan hem voelt eigen. Hij heeft een warmte over zich. Soms is het alsof we elkaar al jaren kennen. Dus… waarom is hij zo afstandelijk, maar laat hij me ook zo dichtbij komen? Jan is een mysterie. Hij zou uiteindelijk je biologische vader maar zijn, hahaha.

Brutus:

Johan: Oh, pardon, ik had het tegen mezelf. Ik was bang dat ik een belangrijk detail van het verhaal was vergeten.

Brutus: Johan, ik wil niet overdrijven, maar dit is niet goed. Heb je een hersenschudding? Ben je op je hoofd gevallen?

Johan: Een keer of vijf.

Brutus: Je bent vijf keer op je hoofd gevallen? 

Johan: Vandaag, ja. Het gebeurde net nog, onderweg hierheen. Ik liep de mijn in en vervolgens begon alles te kraken. Voor ik het wist stortte de vloer onder me in. Opeens een hels kabaal. Ik donderde zo de mijnschacht in.

Brutus: Johan, ik ben zo blij dat je nog leeft man!

Johan: Oh nee joh, dat gebeurt ongeveer ieder uur. En het is altijd hetzelfde: de doorgang achter me raakt plots bedekt met grote stenen, waardoor ik niet meer terug kan. Dan kan ik alleen nog maar rechtdoor.

Brutus: Maar dat klinkt levensgevaarlijk?

Johan: Nee, maak je geen zorgen, ik overleef het altijd. Het is vooral irritant, want meestal ben ik nog niet klaar met het verkennen van het vorige gebied. Zoals dat gaat.

Brutus: Het is maar wat je normaal vindt Johan. Maar wat als ik je vertel dat dit in Elden Ring niet kan gebeuren? Bij ons is alles namelijk al ingestort. Dan kan het niet nog een keer instorten.

Elden Ring
Elden Ring

Johan: Oh. Dat klinkt wel prettig eigenlijk.

Brutus: Johan, ik zeg het je. Het ziet er hier allemaal heel ellendig uit, en ja, je gaat hier continu dood. En ja, soms open je een kist en word je naar de andere kant van de wereld geteleporteerd. Maar uiteindelijk is het ‘t allemaal waard. Deze game is een klassieker. Er is zoveel mysterie, zoveel nuance, er zijn zoveel manieren om te spelen. En die uitzichten… Je weet niet wat art direction is totdat je Elden Ring hebt gespeeld!

Johan: Maar is er genoeg te doen?

Brutus: Er is te veel om te doen.

Johan: Laat me raden: je zwaard kan kapot, waardoor ik duizend zwaarden nodig heb?

Brutus: Sterker nog, Elden Ring kun je uitspelen met je beginwapen.

Johan: Hmm, dat klinkt niet verkeerd. Stel ik heb interesse, wat kost zo’n clublidmaatschap?

Brutus: Je ringvinger, besprenkeld met het bloed van een maagd, een blonde hoofdhaar van koningin Marijke en een stuk heilige boomschors van de Zwarte Wilgenboom.

Johan: Oprecht, jullie Elden Ringers zijn onuitstaanbaar.

Elden Ring is verkrijgbaar voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox One, Xbox Series S/X en pc. 

Dit artikel delen:

Lees meer

De GOTY's van Ron & Erik en de community - Podcast 418 Voormalige Rare-werknemers brengen kerstnummer uit
13

Reacties op: Een bezoekje aan de Elden Ring-fanclub

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  The_Stifmeister

  • 25 december 2022 10:10
  Eerlijk is eerlijk, van die elitaire kuthouding van veel FROM-spelers gaat mijn bloed koken. Alsof ze beter zijn omdat ze de, zogenaamd, moeilijke games van FROM zo geweldig vinden. Ik heb ze allemaal gespeeld, heb zo ook allemaal uitgespeeld en zo moeilijk zijn ze niet (behalve Sekiro dan, fuck die game :D). Ik kan net zoveel genieten van een game waarin ik aan het handje wordt gehouden als van een game die het, op een goede manier, niet doet. Het een is niet beter dan het ander en je bent al helemaal niet bijzonder of een betere gamer omdat je van FROM games houdt.

  Leuk dat je met dit stukje er de draak mee steekt :)

  Fijne feestdagen allemaal!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Erik07

  • 27 december 2022 09:01
  @The_Stifmeister

  Dit! Ik heb ook alles uitgespeeld BEHALVE Sekiro… ik krijg het gewoon niet voor elkaar. Vind hem trouwens ook stukken minder leuk dan de andere from games

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snafu9

  • 27 december 2022 10:03
  @The_Stifmeister
  Heb hetzelfde hoor! Heb erg genoten van Elden Ring en voor mij ook echt mijn GOTY maar ik geniet net zoveel van Pokemon

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  incarnatus

  • 25 december 2022 10:26
  Haha, geweldig artikel :p

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 25 december 2022 11:32
  Hardop moeten lachen om de laatste paar zinnen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 25 december 2022 11:44
  Wat een leuke grappige unieke manier om je favoriet te behandelen..
  Mooi bedacht. Eigenlijk een beetje te kort, HAhah. Ik zou de hele perikelen wel eens willen lezen met Johan en zijn stapjes in de fanclub van Elsen Ring.
  Tenminste ik kan me niet indenken dat het hier stopt. Of hij moet klaar zijn, drinkt zijn koffie op en gaat snel de deur uit. Hahaha

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • TripleR40

  • 25 december 2022 13:37
  Hahaha wat een heerlijk cynisch stuk.

  Iedereen hele fijne feestdagen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 25 december 2022 17:02
  Niet elke from software soulsborne komt elitair over. Maar we moeten gewoon eerlijk zijn een grote groep soulsborne gamers gedragen zich wel degelijk zwaar elitair geen mening maar een feit.

  Dat gezegd hebbende Elden Ring is een geweldige game (die ik nooit zal uitspelen)

  En dit artikel krijgt een 8,5 voor de humor

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkSlide.nl

  • 25 december 2022 18:31
  Fromsoft fans elitair? Wij hebben een zeer verfijnde smaak ontwikkeld door het spelen van de games van meesterbrein Hidetaki Miyazaki. Het is knap hoe deze man iedere keer weer een meesterwerk zo uit zijn mouw schudt. Het is niet vreemd dat wij iedere keer aan de gouden tieten van deze genie lurken want de melk is zo zoet. Als je het voor het eerst proeft kan het wat bitter smaken maar zodra je daar aan gewend raakt wil je niets anders meer. Geen andere smaak kan dan nog in de buurt komen van de intense beleving die de games van Miyazaki bieden. Wij zijn de fijnproevers van de industrie en alle GOTY awards zijn de Michelin sterren die hij verdient. Hij is de messias, als je hem volgt wordt je bevrijd van alle verplichte tutorials. Je wordt gerespecteerd en vrijgelaten om op jouw eigen creatieve manier de obstakels in jouw leven te overwinnen. Hij zal jouw doorzettingsvermogen en geduld belonen. Dat zijn de feiten, het staat geschreven in de heilige teksten van dit bericht.

  Amen, prettig kerstfeest.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Boondock Saint

  • 25 december 2022 22:35
  @DarkSlide.nl Amen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Roolio

  • 26 december 2022 09:32
  @DarkSlide.nl
  Amen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The_Stifmeister

  • 26 december 2022 10:05
  @DarkSlide.nl
  Hahaha. Excuus, je hebt helemaal gelijk. Wat was ik denkende?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  do365nic

  • 26 december 2022 19:08
  Leuk geschreven artikel :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.