Favorieten van de Redactie
Wolfenstein 2

De uit de hand gelopen easter egg van Wolfenstein 2: The New Colossus

Urenlang Wolfstone 3D spelen

Geschreven door Lars Cornelis op
We hebben een fantastisch gamejaar achter de rug en we hebben allemaal volop games gespeeld dit jaar. Naast de gezamenlijk gekozen Top 25 van 2017 en de Top 100 van 2018 vertellen Gamer.nl-redacteuren in deze rubriek individueel over hun favoriete games van 2017. Vandaag: Lars Cornelis met Wolfenstein 2: The New Colossus.

Wolfenstein 2: The New Colossus is in vele opzichten een bijzondere en goede game. Het is een singleplayeravontuur pur sang, met spelregels uit de jaren ’90. Het verhaal is choquerend, vol duistere humor en zoekt de grenzen van het toelaatbare op. Het is ook een game die gewoon ontzettend lekker wegknalt, doordat de animaties van de kogelvangende Nazilichamen en de audio van jouw wapens en de inslaande kogels in perfecte harmonie zijn. Stuk voor stuk zouden dit aanleidingen kunnen zijn om te elaboreren waarom Wolfenstein 2 een van de beste games van dit jaar is. Maar nee, ik ben vooral in mijn nopjes met die ene arcadekast in Club Kreisau.

Wolfstone 3D

In de onderzeeër waar je tussen de missies door vertoeft, is van alles te doen. Een beetje ouwehoeren met je maten, een varkentje voeren, wapens testen op de schietbaan of zelfs een zijmissie hier en daar doen. Eén van de vertrekken van Eva’s Hammer, zoals de onderzeeër heet, is ingericht als een lounge. Naast wat comfortabele fauteuils, een platenspeler en een bar vol whiskyflessen, staat hier ook een arcadekast met Wolfstone 3D. Een uit de hand gelopen easter egg? Een hobbyproject van een werknemer bij MachineGames met iets te veel tijd om handen? Wie zal het zeggen. Feit is dat ik mij met deze easter egg, minigame, of hoe je het ook wilt noemen, letterlijk uren heb vermaakt.

Wolfstone 3D is namelijk niet simpelweg een verwijzing naar de klassieker Wolfenstein 3D en het is zelfs niet de volledige game speelbaar gemaakt in Wolfenstein 2: The New Colossus. Wolfstone 3D is een herinterpretatie, een remake van wat Wolfenstein 3D zou zijn geweest in de wereld van Wolfenstein 2. Meer meta dan dit wordt het echt niet. Maar stel je even voor: de Nazi’s hebben gewonnen en inmiddels worden er in die Naziwereld videospellen gemaakt. Wie zijn dan de goeien? De Nazi’s, de geschiedenis wordt immers geschreven door de overwinnaar. Wie zijn de slechteriken? Precies, de Amerikanen. Of, in dit specifieke geval, B.J. Blazkowicz en zijn vrienden, want Wolfstone 3D is niets meer dan ordinaire propaganda natuurlijk.

Elite Hans

Het resultaat is dat je niet met B.J. speelt, maar met de Duitse oorlogsheld Elite Hans, die gevangen is genomen door B.J. en zijn vrienden. Je ontsnapt niet uit kasteel Wolfenstein, maar uit Wolfstone, op de muren hangen geen hakenkruizen en portretten van Hitler maar emblemen van de Kreisau Circle en portretten van B.J. (zoals hij eruitzag in Wolfenstein 3D) en de eindbazen zijn geen Nazi’s als Hans Grosse, General Fettgesicht en de Führer zelve, maar Max Hass, Set Roth en, jawel, B.J. Blazkowicz.

Zelfs de audio van vijanden is aangepast, alsook die ‘dialogen’ van eindbazen. Wel is alle nieuwe audio om de retro-ervaring niet te doorbreken opgenomen met de kwaliteit van toen, waardoor het haast onverstaanbare Duits plaatsmaakt voor eveneens onverstaanbaar Engels. Zelfs bij de credits houdt men de schijn goed op; Wolfstone 3D is ontwikkeld door ‘MachineSpiele’.

Het moge duidelijk zijn, MachineGames is héél ver gegaan om de suspense of disbelief van Wolfenstein 2: The New Colossus intact te houden. Het verduitsen van de menukaarten in Amerikaanse diners, KKK-leden die Duitse woordjes oefenen en de talloze krantenkoppen over het wel en wee in het door de Duitsers ‘bevrijde’ Amerika zijn in werkelijkheid slechts het topje van de ijsberg. In deze wereld worden ook videogames door Nazi’s gemaakt, met als resultaat Wolfstone 3D. En dat is binnen de context van deze geweldige game helemaal geen slecht iets.

Dit artikel delen:

Lees meer

De gamereleases van januari 2018 PlayerUnknown’s Battlegrounds
5

Reacties op: De uit de hand gelopen easter egg van Wolfenstein 2: The New Colossus

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • bigds9fan

  • 1 januari 2018 17:03
  Het Wolfenstein level in Wolfenstein The New Order was al geweldig en dit soort dingen zijn echt supertof. 😁

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • TripleDad

  • 1 januari 2018 18:04
  @bigds9fan
  Doom in Doom ook :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • TripleDad

  • 1 januari 2018 18:04
  Wolfenstein 3D was de eerste first person shooter die ik speelde. Daarna zijn er vele, tientallen gevolgd. Het was de game die me introduceerde in een andere manier van spelen. In plaats van side scrollen, of puzzelen, of isometrisch perspectief was dit de (een van de) eerste game(s) waarbij je door de ogen van het personage keek. Niet alleen dat, maar ook de eerste keer in een "echte 3D" wereld. Met open mond keek ik naar mijn monitor toen ik het spel net opgestart had. (De Shareware versie). Ik weet nog dat ik dacht " wow, dat DIT nu al mogelijk is"

  Nu, 25 jaar later, ben ik helemaal gezogen in een nieuwe revolutie op game gebied. Die van VR. Fantastisch dat ik beide revoluties in close-up en " First person" mag beleven.

  Misschien wel passend ook, dat het heel goed kan zijn dat Wolfenstein nu ook de laatste FPS is die ik op een monitor speel. Ik kan niet wachten op de eerste Wolfenstein VR!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • unipro81

  • 3 januari 2018 10:06
  Als Horizon: Zero Dawn er niet was geweest, dan was dit voor mij echt het spel van het jaar. Het bewijs dat Singleplayer games verre van dood zijn. Wat een heerlijk spel…wat een ongelofelijk (heerlijk) foute humor, waarbij mijn partner meekijkt op het scherm en zich afvraagt…: "Mag je zoiets wel maken eigenlijk?" Waarna ik uitleg dat je in game wereld aan twee type vijanden altijd onbeperkt leed mag toebrengen. Zombies en Nazi's…

  In deze Wolfenstein heb ik genoten, geschaterd, gevloekt (courtroom….aargh), overwonnen (courtroom…yeah!)…ik kan niet wachten op het volgende deel!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Letsa

  • 4 januari 2018 13:37
  De originele Wolfenstein 3D blijft zo doorleven. Wel gaaf.
  Zag ook al dat de eerste map is nagemaakt in Farcry 4 : https://www.youtube.com/watch?v=ySvzF1vRuIQ

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.