Favorieten van de Redactie
Astro Bot

Astro Bot: Rescue Mission biedt het ‘wauw’-moment dat vr nodig heeft

Geef dit spel een kans

Geschreven door Michel Musters op
We hebben een heerlijk gamejaar achter de rug en de redactie heeft weer volop games gespeeld dit jaar. Naast de gezamenlijk gekozen Top 25 van 2018 en de Top 100 van 2019 vertellen Gamer.nl-redacteuren in deze rubriek individueel over hun favoriete games van 2018. Vandaag: Michel met Astro Bot: Rescue Mission.

Het is natuurlijk geen echt geheim dat Astro Bot: Rescue Mission ongelooflijk goed is: de game wordt wereldwijd de hemel in geprezen en ook op Gamer.nl is de lof ontzagwekkend. Maar virtual reality is nog altijd een niche, een technologie waar nog maar weinig gamers in hebben geïnvesteerd. En wanneer je iets niet in je bezit hebt – en dat ook niet van plan bent te hebben – ben je als mens toch snel geneigd oogkleppen op te zetten en het nagenoeg volledig te negeren. Ondanks de vele lofzangen is de hype rondom Astro Bot dan ook lang niet zo groot als, ik noem maar wat, een Red Dead Redemption 2 of een God of War.

Astro Bot

Oogkleppen af

Ook ik heb me schuldig gemaakt aan het negeren van virtual reality. Doodzonde natuurlijk, zeker aangezien ik over games schrijf voor mijn werk en dus eigenlijk van zoveel mogelijk gebieden op de hoogte behoor te zijn. Het is niet dat de technologie mij nooit trok, maar ik had gewoonweg geen zin om erin te investeren, zeker niet voor zo’n 400 euro. Pas toen rond Black Friday de PlayStation VR-helm voor de helft van dat bedrag verkrijgbaar was, gingen die oogkleppen af en was ik opeens geïnteresseerd.

Als je een aankoop van een ‘nieuw’ gameplatform plant, dan ga je natuurlijk op onderzoek uit wat er zoal voor verkrijgbaar is. Spellen als Rez Infinite en Tetris Effect trokken meteen mijn aandacht vanwege hun trippy audiovisuele effecten, en zelfs ík wist ondanks mijn bovengenoemde oogkleppen dat het de moeite waard was om Resident Evil 7 in vr te ervaren. Daarnaast kwam één naam op elke website en elk forum steeds maar terug: Astro Bot.

Gameplayvideo’s doen, zoals bij elke vr-game, absoluut geen recht aan de genialiteit van dit spel. Toch besloot ik de gok te wagen en het spel bij mijn PSVR te kopen. Ik ben een groot platformfanaat (niet voor niets schreef ik vorig jaar in deze rubriek over Super Mario Odyssey) en al die mensen die de game aanprijzen kunnen toch niet allemaal ongelijk hebben?

Astro Bot is de Messias van virtual reality, die hopelijk van ongelovers een kans krijgt

De hype waard

Nou, dat hebben ze ook niet. Ik schreef in het eerdergenoemde artikel over Mario Odyssey vorig jaar al over het wauw-moment dat ik ervoer toen ik voor het eerst Super Mario 64 speelde in een winkel. Het is haast onbeschrijfelijk hoe uniek het is om een game te spelen die je voor het eerst bewust maakt van een compleet nieuwe, virtuele dimensie. Je moet aan de ene kant opnieuw ‘leren lopen’, en aan de andere kant word je overweldigd door opkomende gedachten aan compleet nieuwe mogelijkheden die met deze nieuwe technologie mogelijk zijn.

Astro Bot

Dat bracht Super Mario 64 in 1996 voor een hele generatie gamers teweeg, en dat doet Astro Bot ook voor de mensen die de vr-sprong aandurven. In feite is het een simpele 3D-platformer in de stijl van Super Mario 3D World, waarin je redelijk lineaire routes aflegt op in de lucht zwevende platformlevels. Maar het is daarnaast zoveel meer, en dat is alleen te begrijpen door zelf een PSVR-helm op te zetten en het spel op te starten.

Het moment dat de game je in het eerste level dropt vóél je dat je fysiek in de spelwereld aanwezig bent. Je ziet de controller die je vasthoudt digitaal op het beeldscherm en elke beweging die je maakt of knop die je indrukt wordt natuurgetrouw weergegeven. Astro Bot zelf loopt voor je uit, achter je langs of naast je. Ondanks dat ik in een warme kamer zit, vind ik het tijdens het spelen iets frisser worden, omdat ik in het spel zie dat ik in de wolken hang. Virtual reality tovert een verder redelijk generieke – maar goed in elkaar stekende en bovendien überschattige – platformer om tot een compleet nieuwe ervaring die ik nooit eerder heb meegemaakt.

Astro Bot

Het klopt gewoon

Ik kan hier uitgebreid vertellen dat het spel je uitdaagt om alle verloren robots in een level te zoeken, je met je hoofd borden kapot kunt rammen en zo delen van levels aanpast, of dat je spelenderwijs allerlei moves ontgrendelt die je interactie met de titulaire robot nog levensechter maken, maar dat is allemaal bijzaak. Het belangrijkste is dat wanneer je Astro Bot voor het eerst opstart, je meteen zo’n wauw-moment ervaart dat Super Mario 64 meer dan twintig jaar geleden teweegbracht. Het klópt gewoon. Aan de ene kant herken je nog steeds elementen uit games van weleer, maar tegelijkertijd besef je in de eerste minuut al dat dit een game changer is, dat dit spel een nieuwe tijd inluidt van mogelijkheden die alleen gelimiteerd worden door jouw fantasie en die van ontwikkelaars.

Wie Astro Bot niet heeft gespeeld, haalt mogelijk de schouders op bij het bovenstaande. Superlatieven gebruiken, daar hebben die gameredacteuren een handje van, toch? Geloof me dat ik het desondanks allemaal meen. Ik smeek het je: mocht je de kans hebben, koop dan een PSVR en Astro Bot: Rescue Mission, of speel het desnoods bij een vriend of vage bekende thuis. Astro Bot is de Messias van virtual reality, die hopelijk van ongelovers een kans krijgt. Laat ons bidden.

Tot en met volgende week kan je op Gamer.nl elke dag een nieuwe Favoriet van de Redactie verwachten waarin we de games behandelen die ons dit jaar het meest hebben gegrepen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Singleplayermodus Star Citizen wordt in 2020 speelbaar A Hat in Time is meer dan een miljoen keer verkocht
19

Reacties op: Astro Bot: Rescue Mission biedt het ‘wauw’-moment dat vr nodig heeft

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  spreadthehate

  • 24 december 2018 11:23
  Helaas geen PSVR om het te testen.

  Voor mij persoonlijk is Lone Echo een van de beste VR ervaringen tot op heden.
  Kan dan ook niet wachten op het 2e deel.

  Meestal mijn game die ik laat proberen thuis voor iemand die nog nooit VR heeft gezien.
  De reacties die ik dan zie terwijl ze bezig zijn is echt geweldig.
  Vooral voor de non believers die zeggen niks met VR te hebben, die zeggen na Lone Echo toch ineens wat anders over VR.

  Ik geloof ook nog steeds in 3D films mits goed gedaan.
  Iedereen die zegt dat 3D kut is heeft nog nooit een echte goede 3D film gezien in mijn ogen.
  Zit een wereld van verschil in tussen echte 3D en een 2D film geconverd naar 3D.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • pfipf0

  • 24 december 2018 19:05
  @spreadthehate Heb je Red Matter en Transference al geprobeerd? Zijn ook pareltjes. Maar inderdaad, ik zit ook heel erg op deel 2 te wachten van Lone Echo.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 24 december 2018 11:48
  Astro Bot is geweldig! Ook door fantastische games als RE7, Wipeout Omega Collection, Firewall Zero Hour en Farpoint (met Aim Controller allebei, voegt superveel toe) is mijn focus wat aan het verschuiven van 'platte' spellen naar VR. Mijn lijstje met traditionele spellen die ik graag wil spelen slinkt, de lijst met VR games groeit en groeit. Ik sta na een jaar ook flink stevig op m'n 'VR legs', ook niet onbelangrijk. Het zou zomaar kunnen dat de Ps5 voor mij vooral een VR-machine gaat worden. Dat wauw-moment dat je vergelijkt met Super Mario 64 heb ik dus met Firewall Zero Hour, wat me aan de revolutionaire multiplayer van Goldeneye indertijd doet denken. Zelfs een paar levels lijken er door geïnspireerd te zijn, erg tof ontworpen.

  Nu nog wachten op Nintendo om ook een bril (helm, Michel??) te ontwikkelen…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • oidhipson

  • 24 december 2018 12:10
  Wat ik niet helemaal snap van een game als Astro Bot, het is een PSVR exclusive.

  Maar waarom wordt het niet ook uitgebracht op de PC? Zoveel overlap zal er toch niet zijn tussen mensen die een PS4 met PSVR hebben EN ook nog een HTC Vive of Oculus Rift?

  Kijk dat Oculus exclusives maakt kan ik me voorstellen (ookal vind ik het als HTC vive gebruiker vervelend ;)), maar tussen de PS4 en de PC zie ik geen reden om het niet te poorten.

  Is het dan toch te kostbaar om dat te doen voor een VR titel? Of willen ze zo graag het "exclusive" titeltje er op houden ookal is er geen gedeelde playerbase tussen de PSVR en PC-VR.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  KoningDriessen

  • 24 december 2018 12:17
  @oidhipson De game is gemaakt door de japan studio van Sony. Het is niet echt beleid om inhouse games van sony te porten naar andere platformen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 24 december 2018 12:34
  @oidhipson ik denk dat sony graag wil dat mensen een psvr kopen. Nu hebben ze een heel goede game waar veel mensen goede dingen over zeggen, en als mensen dan benieuwd worden en het willen spelen, moeten ze een psvr kopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  **Guitar_Hero**

  • 24 december 2018 14:46
  @oidhipson Hoezo is er geen gedeelde playerbase? Er zijn voldoende VR titels die voor zowel PC als PSVR te koop zijn.

  Het zijn andere platforms, en zoals ErikNus zegt, zal Sony liever zien dat mensen een PSVR kopen dan een Oculus of HTC toestel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 24 december 2018 12:34
  Helemaal mee eens Michel, hoera voor Astro Bot!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • pfipf0

  • 24 december 2018 13:37
  Astro Bot Rescue Mission is mijn GOTY!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 24 december 2018 21:32
  @pfipf0
  Yep. Mijne ook

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Omnikon

  • 24 december 2018 16:06
  Iemand die zowel de demo als de volledige game heeft gespeeld? Ik vind de demo namelijk leuk, maar niet zo bijzonder als iedereen de game noemt… dat weerhoudt me dus van een aanschaf…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Darkflower

  • 24 december 2018 16:56
  @Omnikon yes ik! De demo is maar een klein voorproefje, de volledige game is veel uitgebreider. Zeker de moeite waard!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • pfipf0

  • 24 december 2018 17:28
  @Omnikon Anders koop je hem in een aanbieding?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 24 december 2018 17:35
  @Omnikon Nu in de PsStore €24,95 als ik me niet vergis. Is de game dubbel en dwars waard!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 24 december 2018 21:30
  @Omnikon
  De demo laat maar een klein stukje zien. De gameplay in de volledige game is ontzettend gevarieerd. Lees wat Michel schrijft. Dat is niet overdreven. De game verrast je keer op keer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • ebiker

  • 24 december 2018 19:16
  Oei, Astro Bot heb ik twee maanden in huis (nog in de folie) maar ik ben nog erg druk met Fortnite…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Humpdog

  • 24 december 2018 21:13
  Demo was geweldig maar ik heb hoogtevrees. De idee dat ik hoog in de wolken zit geeft me de rillingen. Terug naar Rush for blood, RE7, Superhot enz enz

  PSVR beste koop sinds jaren na de PS4 Pro.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • LoGiCaL_PsYcHo

  • 25 december 2018 15:17
  Inderdaad een erg leuk spel, vooral ook de eindbazen. Hopelijk slaat het commercieel goed aan zodat de PS5 ook een VR kanon wordt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Devenace

  • 27 december 2018 11:34
  Vr en de Ps4 Pro die je daar voor nodig hebt staan zeker op mijn lijstje, maar of die er ooit nog komt weet ik niet.
  Ik heb al een gewone Ps4 en een Xbox One X, om dan nog een 450 uit te trekken voor een systeem dat ik een soort van al heb is dus een groot twijfelbaar iets, vooral omdat we best ver al zitten in de console cyclus en Sony ook ijskoud de Ps Vita aan de kant heeft gezet en dan weer wel een Classic op de tafel gooit terwijl de Vita dat allemaal ook ondersteunde (dat terzijde, is waarschijnlijk wat persoonlijker) maakt mij dan weer huiverig dat ze de VR ook zo aan de kant gooien. Daarbij heb ik nog een punt, ik heb gedownloade games die een update kregen en daarna gewoon niet meer willen starten, wel de intro etc en dan niks. Ook na meldingen nog steeds niks. Ik vind ze dus heel cru in hun handelen, terwijl het toch allemaal betaalde games en systemen zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.