Voordat ik begin, moet ik gelijk al enigszins terugkrabbelen. Ik weet dat de praatpoppen van de ontwikkelaars en uitgevers vaak geen andere keus hebben dan wat standaard tekstjes aan journalisten te geven. Het is immers van belang dat hun games en bedrijfsnaam gehoord blijven worden en soms valt er nu eenmaal niet zoveel echt interessants te vertellen, als dat niet mag van de uitgever. Om die reden is zo nu en dan een paar vanzelfsprekende uitspraken doen helemaal niet zo gek, maar dit is natuurlijk geen vrijbrief voor schaamteloos herkauwen van een marketingboodschap. Tot zover de disclaimer.

Crysis 3 is Cryteks laatste full price-game

Crytek, de ontwikkelaar van de eerste Far Cry en later Crysis 1,2 en 3, heeft een openbaring gehad. Het bedrijf gaat voortaan alleen nog maar free-to-play-games maken en dus noemt CEO Cevat Yerli dit bedrijfsmodel in interviews sinds kort ‘de toekomst’. En die consolehouders zoals Sony en Microsoft, waar de studio eerst nog gretig zijn spellen aan wilde slijten? Die staan plotseling in de weg, omdat ze hun relatie met winkeliers niet willen verpesten. Leuk dat Yerli zijn eigen visie propageert, maar vergeet hij niet een belangrijke partij in het verhaal, de consument? Weet je wel, die mensen die spelletjes kopen en spelen. Nu ga ik niet heel stoer zeggen dat Microsoft en Sony bedrijven zijn die de klant altijd voorop stellen, maar dat ze de deur voor free-to-play-modellen niet wagenwijd openzetten, is niet zo heel raar. In een tijd waar gamers nog steeds kloten met internetverbindingen, gehecht zijn aan verpakkingen en soms niet eens weten wat free-to-play is, kun je gewoon niet alle remmen los gooien. Yerli lijkt daar anders over te denken, maar ja, de beste man probeert waarschijnlijk vooral zichzelf te overtuigen.

Dan hebben we David Cage. Volgens hem sterft de industrie zonder innovatie. Een uitspraak waar niemand iets op tegen kan hebben, alleen al omdat het in brede zin gewoon waar is. Daarna wordt het wat vaag. "Ik probeer de industrie niet te vertellen wat het wel en niet moet doen, maar meer mensen moeten games gebruiken om iets uit te drukken, om diepere emoties aan te spreken." Hmm, ok. Meer ontwikkelaars zouden dus games als Heavy Rain moeten maken en als dat niet gaat gebeuren, sterft de industrie. Is dit een oproep aan investeerders om meer geld te geven aan dergelijke projecten of wil hij gewoon pochen met hoe ‘anders’ en ‘innovatief’ hij zelf wel niet is. Het is ergens een mooi sentiment wat Cage over probeert te dragen, maar in deze vorm klinkt het vooral als preken voor eigen parochie.

Ellen Page moet de emotie van haar personage Jodie aan spelers overbrengen

Nu we het toch over innovatie hebben: Karl Magnus Troedsson, de general manager van DICE, vindt het veranderen van setting in een first-person shooter geen innovatie. Eens! Over het algemeen voegen de verschillende settings in shooters weinig toe aan de daadwerkelijke gameplay. Ook heeft Troedsson nog wat woorden over waar het heen gaat met de settings. "Ik denk dat we gaan zien dat games de moderne setting links laten liggen, want om de zoveel tijd beginnen settings of thema's saai te worden en dan stopt iedereen er weer mee". Ok, ok. Maar DICE, wat zijn jullie zelf van plan? Desondanks uitbreidingen blijven uitbrengen voor een shooter in een moderne setting, of als ‘trendsetter’ net zo goed weer aan precies hetzelfde probleem bijdragen?

Nogmaals, ontwikkelaars en uitgevers: we begrijpen dat de media teksten wil en dat jullie de publiciteit goed kunnen gebruiken. Ook zijn jullie insiders, met wellicht meer kennis dan wij en uiteraard een mening. Toch zou het fijn zijn als jullie je publiek wat serieuzer nemen en niet louter je eigen agenda opdreunen. Het is fijn om een orakel te zijn, maar negen van de tien keer zit er eigenbelang achter, dat weinig subtiel is verstopt. Gaan we vanaf nu dus echt eens gedurfde uitspraken doen? Of helemaal niets meer zeggen? Misschien zelfs ellenlange uiteenzettingen geven over hoe het precies in elkaar zit? Mja, wellicht moet het toch maar bij RTL Boulevard-achtige open-deur-quotes blijven. Maar daar denken wij voortaan dan wel een dikke ‘Wij van WC Eend’-disclaimer bij.