Commentaar

E3-persconferentie van Sony

De nieuwe trolkoning

Geschreven door Marcel Vroegrijk op
Na afgelopen nacht kunnen er een hoop memes bij het grofvuil. En we kunnen een nieuwe trolkoning kronen: Sony. Op het waarom moet je nog even wachten. We komen eerst even met een gortdroge analyse van wat het bedrijf precies in petto heeft voor de PlayStation 4.

Dat is althans wat Sony leek te gaan doen. Het gat dat Jack Tretton, voormalig ceo, na zijn vertrek bij Sony Amerika achterliet blijkt nog steeds moeilijk te vullen, maar door een persconferentie met loze marketingkreten te beginnen maakte zijn opvolger de krater nog net even wat dieper. We noemen bewust zijn naam niet, want die is ons ontschoten en blijkt maar moeilijk op te zoeken. Wie googelt op de ceo van PlayStation US komt nog altijd uit op Tretton.

Heel hard

En dan The Last Guardian. Want zo ging het. Onze redacteuren waren nog maar halverwege hun relaas - waarom moet Sony diep in de nacht weer zo nodig lang van stof zijn - of er wordt overgeschakeld naar de eerste onthulling. Een game waar we al jaren op wachten, volgens de meneer die niet snel genoeg van het podium kan verdwijnen. Vanaf dat moment is er geen ruimte meer voor cynische opmerkingen. Daarna gaat het vooral heel erg hard.

Sony kondigt The Last Guardian voor de PlayStation 4 aan. Er wordt gesproken over 2016 en dat geloven we wel. De game had echter net zo goed voor de PS3 uit kunnen komen, afgaand op de ‘eerste’ beelden. Maar ergens stemt dat ons gerust. Het oogt nog precies als de game waar we in 2009 al eens helemaal door van ons stuk werden gebracht, maar dan voor de Sony-console waar het op dit moment om draait. En dit keer is het overduidelijk gameplay die we te zien krijgen.

Na de trailer verschijnt PS4-posterboy Shuhei Yoshida even om het krediet dat Sony met deze stunt terugwint in te cashen. Maar daarna is het weer tijd voor nog een aankondiging. Hermen Hulst van Guerrilla Games mag dan eindelijk onthullen waar de ontwikkelaar de afgelopen tijd aan heeft gewerkt: Horizon: Zero Dawn. We kenden het al van de gelekte concepttekeningen, maar in bewegend beeld maken de robotdino’s van deze actie-rpg toch net wat meer indruk. 

Alsof Sony nog honderd andere AAA-games aan te kondigen heeft dendert de presentatie 

Alsof Sony nog honderd andere AAA-games aan te kondigen heeft dendert de presentatie door via een trailer van de nieuwe Hitman, die als eerste op PlayStation 4 verschijnt. Daarna is het tijd voor de nieuwe vaste prik van Sony-persconferenties: No Man’s Sky. Dit keer geen zorgvuldig gechoreografeerde trailer maar echte gameplay. De ruimtesimulator moet daarom wat inboeten op overtuigingskracht. Dat bekruipende gevoel van teleurstelling maakt echter snel plaats voor bewondering. Vergeleken met al die gelikte trailers komt de daadwerkelijke gameplay gevaarlijk dicht in de buurt. 

User generated dreams

Daarna zijn we de chronologie eerlijk gezegd een beetje kwijtgeraakt. Sony ruimde in ieder geval nog tijd in voor Media Molecule’s nieuwe project, Dreams. De titel zegt eigenlijk alles als we bedenken dat de ontwikkelaar eerder LittleBigPlanet maakte. In plaats van levels deel je dit keer dromen. Dat klinkt zweverig, en is het ook, maar we zouden het niet anders willen. Het toont aan dat Sony nog altijd durft te investeren in first-party titels. 

Want daar twijfelden we de afgelopen maanden een beetje aan. Sony leek een beetje achterover te rusten terwijl derde partijen de PS4-kar verder omhoog trokken. Wie pas vanaf de tweede helft van de persconferentie inschakelde zou daarom zomaar kunnen denken dat Sony het Microsoft van twee jaar geleden was geworden. Er kwamen in korte tijd een hoop deals met third-party’s voorbij. Destiny, Call of Duty: Black Ops 3, Disney Infinity 3.0 en zelfs de nieuwe Hitman hebben iets extra’s op PlayStation.

Wanneer John Vignocchi van Disney iets te uitbundig over een exclusief poppetje voor Disney Infnity 3.0 praat, kakt de presentatie even in. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk zoals griep dat is. Vervelend. We scharen het maar onder een noodzakelijk kwaad, al heeft Microsoft soortgelijke praktijken juist vakkundig uit zijn presentatie weten te weren.

Final Fantasy

Tot zover de serieuze analyse. Althans, we hebben het nog niet over de volledige remake van Final Fantasy 7 en Shenmue 3 gehad. Laatstgenoemde was een vreemd geval. Het is opmerkelijk om een nog niet-bestaand spel waarvan de Kickstarter-actie nog moet beginnen al op het hoofdpodium te zien. Maar aangezien Shenmue 3 op het moment dat dit stuk verschijnt waarschijnlijk al gefinancierd is, maken we daar geen heel groot punt van.

Final Fantasy 7 voor PlayStation 4 (en andere platformen) is een ander verhaal. De aankondiging op zich was al genoeg geweest om de hele Sony-persconferentie voor altijd diep in het geheugen van gamers te kerven. Maar blijkbaar was dat niet genoeg voor Sony. Net voor de onthulling kwam het nog met een andere Final Fantasy-game, die het met veel meer bombarie aankondigde. Wij waren er zelf van overtuigd dat het een neppe game was, bedoeld als grap om vervolgens toch maar de remake te tonen. We kunnen ons echter de acute woede van fans voorstellen.

Zij dachten na die misplaatste actie van Square Enix eind vorig jaar opnieuw in de zeik te worden genomen. Nog geen minuut later kregen ze een tweede keer ongelijk. Een meesterlijke trolactie van Sony. Net zoals toen het zich uit de opmerking dat de PS Vita een “legacy” device is probeerde te lullen, om vervolgens tijdens de E3 amper een woord over de handheld te reppen. Maar dat vergeven we een bedrijf dat zoveel fanservice in één persconferentie propt. Wat dat betreft zijn Sony en Microsoft allebei winnaars. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Win een Attitude One Rapira ONE Optical Gaming Mouse Eerste gameplaybeelden XCOM 2 opgedoken
15

Reacties op: E3-persconferentie van Sony

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Daeda

  • 16 juni 2015 11:45
  Een fantastische persco, maar ik heb toch een maar: Ik heb de getalletjes 2015 en zelfs 2016 maar heel weinig mogen lezen. En hoe ontzettend megatonnerig deze megatons ook waren: Hadden we TLG en ook FFVII Remake niet al vijf jaar geleden mogen verwachten? Het was een conferentie die enthousiast maakt over de toekomst van Playstation, maar net als vorig jaar gaat het weer over de verre toekomst. Ik ben geen fan van Microsoft's vaste Halo/Fable/Forza/Gears combi, maar iig leek die presentatie meer gegrond in het hier en nu. Maar goed, aangenomen dat die toekomstbeloften van Sony niet weer vijf jaar van de aardbodem verdwijnen was dit wel een van de meest memorabele showcases van de laatste jaren

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Baukereg

  • 16 juni 2015 11:55
  Ik heb het gevoel dat MS meer dan Sony erg toespitst op het amerikaanse holiday season. Bovendien heeft Sony vorig jaar games getoond die ik nu niet meer terugzag: Wild, Tearaway en heel veel indies.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Monkeh

  • 16 juni 2015 12:27
  Ik vind het eerlijk gezegd enigszins vreemd dat er zo weinig PS4 exclusives werden laten zien, zoals inderdaad Wild, maar onder andere ook Rime, Tearaway Unfolded, Galak-Z en The Witness.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • tielo

  • 16 juni 2015 12:55
  Ze staan natuurlijk nog op de Paris Game Show waar we denk ik wel Quantic Dreams en andere exclusives zullen zien en einde van het jaar hebben ze ook weer hun eigen ding in Vegas dus ze zullen het een beetje spreiden.
  Dit jaar hebben we The Order 1886 en Bloodborn gehad en gaan we in ieder geval nog Until Dawn krijgen, Everybody's Gone to the Rapture en Tearaway Unfolded.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • ShadowX

  • 16 juni 2015 12:26
  Ik miste Wild een game waarvan ik zeker meer had willen zien.

  Toch een goede Pers Co. waar ik zeker van genoten heb en dan met name de gameplay van Uncharted 4, wel veel van hetzelfde kwa gameplay maar fucking boeien de gameplay is solid en ben blij om dit jaar aan de slag te kunnen met Uncharted trilogie en volgend jaar Uncharted 4.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • tielo

  • 16 juni 2015 12:58
  Dat er stil word gestaan bij Disney Infinity is volstrekt logisch omdat deze titel enorm belangrijk is voor de Amerikaanse console markt. Alles van Disney verkoopt als een tiet tijdens de kerst periode en als die game zijn focus op PS4 heeft liggen in reclame uitingen dan gaan ze het alleen daar om al goed doen. Doe daar nog eens Star Wars bij en je hebt goud in handen.
  Tuurlijk voor de hardcore gamer niet de hoogste prioriteit maar voor Sony en zijn persconferentie weldegelijk enorm belangrijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • VVG-Gamer

  • 16 juni 2015 13:14
  Vorige jaar riep Sony nog dat hun console voor de gamers is, en nou komen ze opeens met een Mediaspeler, want veel gamers zaten erom te klagen maar riepen wel dat het goed genoeg was, en ze de rest overbodig vonden omdat ze daar al anderen mogelijkheden voor hadden.

  Snapt u dat nog ???

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Pug205GTi

  • 16 juni 2015 13:18
  Het ging er meer om dat je geen muziek meer kon afspelen wat al mogelijk was sinds de PS1. Daar waren veel klachten over en Sony had vorig jaar al beloofd dit weer terug mogelijk te maken. Dat hebben ze nu dus gedaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • VVG-Gamer

  • 16 juni 2015 13:48
  Dat met die muziek hadden ze al gedaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Pug205GTi

  • 16 juni 2015 14:06
  Is dat zo? Helemaal niet meegekregen dan, speel dan ook geen muziek af op mijn PS4 maar game erop ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • VVG-Gamer

  • 16 juni 2015 19:24
  Muziek en gamen gaat makkelijk samen, of heb je nog nooit GTA gespeeld ???

  Rare reactie ook, maar als je niks met muziek hebt ok.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Pug205GTi

  • 17 juni 2015 11:44
  Rare reactie? Want? Ik game alleen op mijn PS4 en luister nooit muziek erop nee, is dat raar als ik dat zeg? In GTA luister ik altijd naar de in-game radio dus … Muziek luister ik gewoon op mijn smart tv als ik dat wil of is dat ook heel raar?

  Je moet is naar je eigen reactie kijken, die is pas raar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • VVG-Gamer

  • 17 juni 2015 13:31
  Ja het is raar als je steeds naar het zelfde gaat luisteren, terwijl je ook wel is naar je eigen muziek zal willen luisteren.

  Je zal is wat verder moeten denken, want er zijn genoeg games waar helemaal geen muziek inzit, of alleen maar bagger muziek.

  Ik blijf het trouwens een rare reactie vinden, waar weinig denkvermogen in heeft gezeten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • VVG-Gamer

  • 16 juni 2015 13:47
  Nog een leuk weetje

  XBOX ONE

  3GP-audio
  3GP video
  3GP2
  AAC
  ADTS
  GIF met animatie
  .asf
  AVI DivX
  DV AVI
  AVI niet-gecomprimeerd
  AVI Xvid
  BMP
  JPEG
  GIF
  H.264 AVCHD
  M-JPEG
  .mkv – verwacht eind 2014
  .mov
  MP3
  MPEG-PS
  MPEG-2 MPEG-2 HD
  MPEG-2 TS
  H.264/MPEG-4 AVC
  MPEG-4 SP
  PNG
  TIFF
  WAV
  WMA
  WMA Lossless
  WMA Pro
  WMA spraak
  WMV
  WMV HD

  PS4

  Video

  MKVVisual: H.264/MPEG-4 AVC High Profile Level4.2
  Audio: MP3, AAC LC, AC-3 (Dolby Digital)
  AVIVisual: MPEG4 ASP, H.264/MPEG-4 AVC High Profile Level4.2
  Audio: MP3, AAC LC, AC-3 (Dolby Digital)
  MP4Visual: H.264/MPEG-4 AVC High Profile Level4.2
  Audio: AAC LC, AC-3 (Dolby Digital)
  MPEG-2 TSVisual: H.264/MPEG-4 AVC High Profile Level4.2, MPEG2 Visual
  Audio: MP2 (MPEG2 Audio Layer 2), AAC LC, AC-3(Dolby Digital)
  AVCHD: (.m2ts, .mts)
  Photo

  JPEG (based on DCF 2.0/Exif 2.21)
  BMP
  PNG
  Music

  MP3
  AAC (M4A)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • XXMiMa20XX

  • 16 juni 2015 13:53
  De persco was prima, maar laat me toch met een apart gevoel zitten. Misschien had ik, zoals ieder jaar, wel te hoge verwachtingen. Dit komt uiteraard door het enorm stille najaar, wat het helaas nog steeds is. Zoals hierboven ook vernoemd wordt, zagen we enorm weinig harde releasedates en voornamelijk 2016 gezien. Dit vind ik persoonlijk toch jammer, want wat gaat er nu echt uitkomen aan het eind van dit jaar van Sony? Naar mijn weten vrij weinig, ik had gehoopt dat Sony toch nog met een verassing zou komen om dit gat op te vullen. Dit is helaas niet het geval geweest, waardoor ik dat meh gevoel heb na de persco.

  Daarnaast vond ik de show wel goed, er is veel gameplay laten zien, meer dan bij Ms en EA. Uncharted 4 wordt heel heel erg vet! De nieuwe titel van Guerrila lijkt mij ook wel heel interessant te worden. En ja, de aankondigingen van Shenmue 3, FF7 remake en Last Guardian zijn heel cool, maar passen niet echt in mijn interessegebied. Presentatie van COD werd ik ook niet echt warm van. Dus al met al genoeg gezien, maar het onbevredigd gevoel blijft er een beetje boven hangen! Misschien verwachtte ik gewoon weer veel te veel. :(

  Persco's tot nu toe: 1) ubi 2) sony 3) Bethesda 4) Microsoft en laten we EA maar niet eens noemen! :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.