“Look, we hear you”, stelt Reggie Fils Aime. Uiteraard weet het hoofd van Nintendo Amerika dat de Nintendo-fan naast herkenbaarheid ook op nieuwigheden rekent. En wat dat betreft zit de Nintendo 3DS-bezitter dit jaar helemaal goed. De Japanse uitgever kondigt aan het begin van haar conferentie de ene na de andere 3DS-game aan. Zo verschijnt dit jaar onder meer Mario Kart voor de 3DS. Ook Starfox 3D, dat de camera in de multiplayer gebruikt om het gezicht van je tegenstanders te tonen, bedient de fans op hun wenken. Een verrassend Super Mario 3D combineert vervolgens 2D-achtige gameplay met toffe 3D-elementen. En ja, ook de platformhoppende loodgieter verschijnt dit jaar.

Het eveneens voor 2011 aangekondigde Kid Icarus Uprising ziet er nog steeds goed uit voor handheldbegrippen. Ditmaal toont Nintendo de multiplayer, maar dat doet ons eerlijk gezegd stukken minder dan de actierijke singleplayerstukken die worden getoond. Het nieuwe Luigi’s Mansion 2 oogt als zijn voorganger op de oude GameCube. Maar met het kijkdooseffect van de 3DS kan dat nog wel eens hele interessante gameplay opleveren. Met een trailercompilatie met onder meer Ace Combat 3D, Resident Evil en Tekken 3D sluit Reggie het 3DS-gedeelte van de conferentie met kwaliteitsgeweld af. De line-up van de Nintendo 3DS is indrukwekkend, en dus zullen bezitters van de handheld dit jaar haast zeker een zeer mooie tijd tegemoet gaan.

Wii U

Al snel begint Reggie over de filosofie achter de merknaam Wii, en wordt een bruggetje naar de filosofie van Nintendo geslagen. Nintendo heeft de laatste paar jaren een duidelijke visie: het bedrijf wil iedereen aan het gamen krijgen. Je moeder, je oma, maar ook jijzelf. En juist jij bent volgens het bedrijf een beetje in de vergetelheid geraakt. Third party-partijen klopten namelijk niet langer bij Nintendo aan met hun games, omdat de Wii hardware-matig niet meekon met de Xbox 360 Playstation 3. Dit ten koste van het spelplezier van de hardcore gamer.

Maar diezelfde uitgevers hebben nu niet langer een excuus, nu Nintendo met de Wii U komt: een Full HD-console. Maar dat is lang niet alles. Zoals de geruchten al deden vermoeden, staat bij de Wii U de controller met touchscreen centraal. De controller kan via streaming dienen als spelcomputer. Je kunt erop tekenen, dammen, maar misschien nog wel belangrijker: je kunt er volwaardige games op spelen, hoewel enkel als de controller in contact staat met je Wii U-console.

Games

De controller en console ogen wat plasticachtig, maar de mogelijkheden zijn vrij indrukwekkend. Het apparaat zal compleet backwards compatible zijn met alle Wii-randapparatuur, en je kunt er op browsen, streamen en zelfs videochatten. Inmiddels weten we meer, maar enkele uren geleden heerste er in de zaal nog een hoop verwarring. Het was (en is) verder nog niet geheel duidelijk tot wat het apparaat echt in staat is. Ook Miyamoto maakt het er niet duidelijker op. Met wat vage praat vertelt hij dat third party-ontwikkelaars een hoop ideeën hebben, maar welke ideeën dat zijn, krijgen we niet te zien. Je hoort de aanwezige journalisten denken: wat is hier in hemelsnaam aan de hand?

Hoe dan ook kan de Japanse uitgever op fanboy-gejuich rekenen als het Smash Brothers voor zowel de Nintendo 3DS als de Wii U aankondigt. Reggie probeert de zaak nogmaals te verduidelijken, maar doet dat allerminst door de controller opeens een systeem te noemen. Nu weten we dat er sprake is van zowel een controller als een console, maar tijdens de presentatie was dat nog onduidelijk. De situatie was zelfs zo verwarrend dat ons aller Michel Musters, de hoofdredacteur van Gamer.nl die in de zaal aanwezig was, naar Nederland moest bellen om te vragen wat hij nu eigenlijk gezien had.

Het duurt even, maar Peter Moore biedt uiteindelijk duidelijkheid: de Wii U is een nieuwe console én een nieuwe controller. Het hoge woord is eruit. Maar wat weten we ervan? Vrij weinig. Wat weten we van de games? Nog bijna niets. Hoe speelt ‘ie? Wij kunnen het je vooralsnog niet vertellen. We weten in ieder geval dat de Wii U in 2012 uitkomt, en dat de controller (want dat is toch de grootste kracht van het systeem) volgens sterontwikkelaars als Warren Spector en Ken Levine revolutionaire mogelijkheden biedt. De third parties zijn weer belangrijk voor Nintendo, wat de aankondigingen van Battlefield 3, Ninja Gaiden III, Darksiders 2, DiRT, Assassin's Creed: Revelations, FIFA 12, Ghost Recon Online, Tekken en Batman: Arkham City bevestigen.

Verwarrend

De persconferentie was zowel lief (Zelda) als gewelddadig (Ninja Gaiden III) en net zo helder (3DS-line-up) als verwarrend (Wii U). We zijn enorm onder de indruk van de aangekondigde 3DS-titels, maar vooralsnog vinden we het hele Wii U-gebeuren te vaag om er concrete uitspraken over te doen. Ook opmerkelijk is dat er voor de Wii niets nieuws is aangekondigd. Nintendo lijkt het apparaat nu al vergeten te zijn, dus hopelijk vormt de Wii U een goede vervanger. De aangekondigde games creëren in ieder geval een indrukwekkend software-arsenaal, en wij hebben er wel degelijk vertrouwen in dat Nintendo weet wat het doet. Maar wat het zelf precies gaat doen met de Wii U? Tja, al sla je ons dood. Daar is Nintendo hopelijk al uit, maar wat concrete informatie voor de miljoenen gamers die het uiteindelijk bedient had niet misstaan. We hopen daarom dat de uitgever in de loop van deze E3 alsnog duidelijkheid schept.

Al het nieuws live vanuit Los Angeles: Gamer.nl/E3