Electronic Arts liet en passant tijdens de aankondiging van de kwartaalcijfers weten dat het in mei meer vertelt over de volgende generatie spelcomputers. En we mogen ‘volgend jaar’ een nieuwe Battlefield-game tegemoet zien, waarvan sterke geruchten gaan dat deze zowel op de nieuwe generatie als op de PS3 en Xbox 360 verschijnt.

Maar wat is volgend jaar?

Aangezien het werd genoemd bij een investors call, is het aannemelijk dat EA over het volgende fiscale jaar spreekt, dat nog in 2013 van start gaat. Vanaf 1 april is het al 2014 voor de boekhouders van EA en dat duurt nog tot 31 maart het jaar daarop. Negen maanden van het ‘volgende jaar’, waarin de nieuwe Battlefield dus komt, vallen nog gewoon in dit kalenderjaar.

Laten we ook de meimaand erbij pakken. Hoewel de E3 in juni altijd het hoogtepunt van het jaar vormt wat betreft aankondigingen, zijn er tal van geruchten dat Sony en Microsoft nog voor het gamecircus hun spelcomputers aan willen kondigen. Een eigen moment creëren, niet de aandacht hoeven delen met ‘die andere partij’. Zou het dan een stille hint van EA zijn, dat in mei dus over de nieuwe spelcomputers in detail treedt. Dat wordt wat lastig namelijk als ze nog niet eens door Microsoft of Sony zijn aangekondigd.

Zo gaat de volgende PlayStation er niet uit zien.

Najaarsstilte

Nog aannemelijker wordt het als we kijken naar de titels die Sony en Microsoft onder hun hoede hebben. Het valt niet te ontkennen dat de timing verdacht krap is. Sly Cooper, God of War: Ascension, The Last of Us, Gears of War: Judgment, het zijn haringen in een ton, terwijl het najaar verdacht leeg is. En nee, The Last Guardian gaat niet meer voor de PS3 uitkomen.

Zijn er dan ook nog dingen die heel deze theorie – als je het al zo mag noemen – om zeep helpen? Welnu, Dragon Age 3: Inquisition stond stilletjes gepland voor het einde van dit jaar, maar is doorgeschoven naar 2014 en is naar verluidt ook next-gen. Zou Q4 van dit jaar dan toch een moment worden voor de restjes van deze generatie? Die vraag kunnen we heel simpel beantwoorden: welke restjes?