91/100 - Power Unlimited - "Emotie. Fifa 15 in een notendop". Link

6- - InsideGamer - "Fifa 15 had het in zich om briljant te zijn, maar faalt hier hopeloos in". Link

Gamersnet - "Fifa 15 zet een grote stap vooruit". Link

8.5/10 - IGN Benelux - "Fifa 15 ziet er werkelijk prachtig uit". Link

7.9/10 - 9lives.be (pc-versie) - "Het totaal mag gezien worden". Link

4.5/5 - Tweakers - "FIFA 15 scoort vooral waar het moet scoren: op het gebied van de gameplay". Link

8.5/10 - XGN - "Iedere zelfrespecterende liefhebber van voetbal moet Fifa 15 in huis halen". Link

Op moment van schrijven hebben Eurogamer.nl, IGN, 4gamers.be en Kijk-online geen recensies beschikbaar. De Nederlandse pers is over het algemeen goed te spreken over Fifa 15. Op sommige punten kan EA Sports echter nog verbetering aanbrengen. Een aantal argumenten komt bij de meeste gameredacteuren naar voren.

Fifa 15

Gameplay

De gameplay wordt als de voornaamste verbetering gezien ten op zichte van Fifa 14. Het doorspelen van de bal is realistischer gemaakt door hogere snelheden bij een pass, een "iets losser aanvoelende" bal en meer onvoorspelbaarheid, meldt Tweakers. Snel reageren is van belang, omdat de tegenstander fel is en de bal "zo van je afpakt", meent Gamersnet.

Tactiek

Door de veranderde gameplay zijn nieuwe tactieken mogelijk. Er zijn extra aanvallende en verdedigende teamtactieken waarmee de speler het doel van de tegenstander "als een gek kan bestormen", meldt Gamer.nl. Doordat het spelen met de bal sneller en beweeglijker is zijn er "genoeg eigen stratgieën te bepalen" om het doel te bereiken, zegt Gamersnet. XGN merkt de vernieuwde tactiek tevens op. Volgens hen is de bal moeilijker handelbaar geworden in vergelijking met de voorgaande delen. De bal "goed en strak" passen is hierdoor belangrijk.

Realistische keepers

De AI van de keepers is geheel vernieuwd door EA Sports en dat merken veel gameredacteuren op. Dit nemen zij over het algemeen als meest positieve punt mee in hun reviews. Gamer.nl ziet dat een goal vaker te danken is aan de kwaliteit van de aanvaller dan aan de onkune van de doelman. Hierdoor kan de doelman "eindelijk echt een heldenrol vervullen". Gamersnet en IGN sluiten zich hierbij aan.

Fifa 15

De verbeterde keepersmechanismen brengen ook "blundertjes" met zich mee, merkt 9lives op. Dit draagt bij aan het realisme. Tweakers merkt hier echter een punt van kritiek op. Keepers doen alsnog "hele rare dingen" en laten te vaak nog een te makkelijke bal los waardoor "makkelijk gescoord wordt uit de rebound".

Emoties en spelers

Vrijwel elke redacteur is te spreken over de emoties in de game. Hierin wordt wel onderscheid gemaakt tussen de emoties die de game losmaakt en de emotie die spelers (soms totaal niet) tonen. InsideGamer meent dat er maar weinig games zijn die zulke "mooie, heftige gevoelens" aanwakkert. Power Unlimited sluit zich hierbij aan.

Sommige emoties komen echter niet goed over, doordat de blikken van veel spelers "van plastic lijken", aldus XGN. Het realisme bij de spelers ontbreekt volgens een aantal redacteuren nog. Volgens Gamer lijken spelers nog altijd "voor geen meter". Wie met Ajax, Feyenoord of PSV speelt "heeft mazzel" als de haarkleur van de spelers een beetje overeenkomt met hoe het in het echt is, meldt Tweakers. Dit geldt echter niet voor de meeste spelers uit clubs als Bayern München, Barcelona en Real Madrid.

Gehavende grasmat

Het realisme is vooral te zien aan hoe het veld meeverandert met het potje. Na een zware regenval en bijna 90 minuten voetbal is de grasmat in "een soort modderpoel" veranderd, merkt PowerUnlimited op. Die regen zie je van het gras afspatten, wat het "bijna minder vervelend" maakt om in de regen te spelen volgens IGN. Ook door slidings moet de mat het "regelmatig ontgelden", meldt XGN. Tweakers vindt dat de game er hierdoor een "stuk authentieker" uitziet.

Fifa 15

Eerlijker publiek

Het publiek reageert nu realistischer op wat er op het veld gebeurt, merken veel redacteuren op. XGN ziet dit als een essentieel verschil met Fifa 14, waar de reactie van het publiek "altijd hetzelfde" was bij een doelpunt, ongeacht de context. Supporters zingen vaker en met meer overtuiging. Dit draagt volgens Gamersnet bij aan de atmosfeer van echt voetbal. Tweakers melt dat een Fifa 15-wedstrijd in elk aspect meer lijkt op wedstrijden op televisie.

Afstraffing

Spelers worden feller bestraft op overtredingen. Zo kreeg menig redacteur vaak een penalty tegen of een gele (en rode) kaart, zoals bij een harde schouderduw of tackle. "Ik heb nog nooit zo veel penalty's mogen nemen als in Fifa 15", meldt IGN. Elk foutje wordt "genadeloos afgestraft" volgens 9lives en Gamersnet vindt de scheidsrechter "behoorlijk streng".

Verbetering is mogelijk

Een aantal irritaties komt naar voren bij sommige redacteuren. InsideGamer had te maken met overbelaste servers en meldde dat het leveren van een service "zo slecht als deze" onvergeeflijk is. De meeste anderen melden juist tevreden te zijn met de verbetering van de online servers.

Snelle spelers zijn volgens 9lives meer waard dan alle andere atleten en "dat stoort verschrikkelijk". Die spelers lopen alsnog "veel te vaak tegen elkaar aan" bij IGN en het Nederlandse commentaar dat daarbij geleverd wordt is "onveranderd slecht", aldus Tweakers. Ook Gamer sluit zich aan bij het standpunt dat verbetering mogelijk is. Emotionele reacties die close-up in beeld worden gebracht komen namelijk "slecht uit de verf" door schokkerige animaties en "verschrikkelijke gezichten".