80/100 – Power Unlimited – “Alien: Isolation is een bloedmooie game”. Link
8 - InsideGamer – “Een zeer waardige game binnen het Alien-universum”. Link
8.3/10 – Gamersnet – “Kan met gemak de beste Alien-game ooit genoemd worden”. Link
7.5/10 - IGN NL – “Ondanks zijn problemen is Alien: Isolation de moeite waard om te spelen”. Link
3.5/5 – Tweakers –“Alien: Isolation is spannend en saai tegelijk”. Link
9/10 – XGN – “Geweldige graphics, een goede soundtrack en nostalgie”. Link

Op moment van schrijven hebben Eurogamer.nl, 4gamers.be en kijk-online geen recensies beschikbaar en is de 9lives.be-website (tijdelijk?) offline. Al met al is de Nederlandse pers redelijk positief over Alien: Isolation, hoewel de game op sommige punten inzakt. Een aantal argumenten komt meermaals voorbij.

Voortdurend beklemmend maar ook eenzijdig

De Alien uit de titel zit de speler vrijwel constant op de hielen en kan ieder moment toeslaan. Hier zitten wat haken en ogen aan, maar over het algemeen werkt het kat-en-muis-spel goed voor een survivalgame, volgens diverse redacteuren. De constante dreiging maakt van elke speelsessie een “zenuwslopende” ervaring volgens Gamer.nl. Wanneer je veilig denkt te zijn als je je verstopt, heb je het bij het verkeerde eind. Verstoppen in kluisjes of onder bureaus “biedt zelden garantie voor overleving”, volgens InsideGamer.
Alien: Isolation
De game biedt een “ongekend gevoel van spanning”, zegt IGN. Dit komt deels doordat de Alien niet de enige is die op de speler jaagt. Het is belangrijk om constant uit het zicht te blijven; lukt dan, dan is Isolation een game waarin “je grotendeels door lege gangen loopt”, meldt Tweakers. Aan de ene kant is dit spannend, maar dit wordt ook “eenzijdig”.

AI van Alien

De Alien leert naarmate het spel vordert. Dezelfde truc keer op keer gebruiken om het wezen te ontwijken werkt op een gegeven moment niet meer. Volgens PowerUnlimited is Aliens onvoorspelbare gedrag niet alleen zenuwslopend maar vooral ook “frustrerend”. InsideGamer vindt juist dat het onvoorspelbare gedrag van de Alien een “zeer waardige tegenstander” maakt. Tweakers voegt hieraan toe dat de spanning wordt opgezweept doordat de speler weerloos is. Verzetten kan, maar dat is “hooguit een tijdelijke oplossing”.
Alien: Isolation
De onvoorspelbaarheid van je tegenstander zorgt volgens PowerUnlimited echter wel voor oneerlijke momenten. Gamersnet is het hiermee eens omdat de speler “soms onmogelijk snel” gezien wordt. Ook IGN kampte hierdoor met problemen en de redacteur diende zich acht minuten in een kluisje te verschuilen. Dit zorgde voor een gevoel dat de speler niet zozeer ‘goed’ kan zijn in een game maar dat het “afhangt van geluk”.

Trouw aan de film

Volgens IGN is het “werkelijk verbluffend” om te zien hoe Alien: Isolation de exacte sfeer van de eerste film neer weet te zetten. Gamer.nl, PowerUnlimited en XGN zijn het hiermee eens, net als InsideGamer, dat het een “fantastische visuele vertolking” noemt van het Alien-universum.

Mooie graphics maar haperende animaties

De graphics van Alien: Isolation zijn over het algemeen mooi, maar animaties willen nog wel eens achterblijven. Gamer.nl vindt de “haast tapdans-achtige bewegingen” van de Alien storen doordat deze de spanning wegnemen. PowerUnlimited vindt Alien: Isolation “belachelijk mooi” met “schandalig mooie graphics”. Menig redacteur is het hiermee eens, tot de cutscenes voorbij komen Deze “haperen verschrikkelijk” volgens Gamer.nl. XGN heeft hier ook last van en PowerUnlimited vindt de gezichtsanimaties in-game “crappy”.
Alien: Isolation
Verder is vrijwel iedere redacteur positief over de audio. Voornamelijk het gepiep van de proxysensor, de voetstappen van de rondwarende Alien en het bedienen van knopjes voor een deur of lift, klinken authentiek volgens Gamer.nl.

Spanning zakt weg

Diezelfde spanning die het hoogtepunt is van de game “zakt halverwege even flink in” volgens Gamer.nl. Dit komt doordat de speler beschikking krijgt over een vlammenwerper. Dit is het enige middel waarmee de speler Alien weg kan jagen. Dit zorgt voor een omgekeerd kat-en-muis-spel. Daarnaast komt de speler “eindeloos vast te zitten” op sommige punten, terwijl hij of zij andere missies zonder problemen doorrent. Dit haalt de snelheid uit de game volgens IGN.

Valt soms in herhaling

De game lijkt net even “te lang” te duren volgens Gamer.nl en Gamersnet. Dit komt doordat de game op sommige punten in herhaling valt, bijvoorbeeld bij de mini-games, die op den duur als “huishoudelijk werk” aanvoelen, meldt InsideGamer. De strijd die spannend begint wordt op den duur “eentonig”, aldus Tweakers.
Alien: Isolation
Ondanks die herhaling op sommige punten, zit de game vol “onverwachte plotwendingen en verrassingen in de gameplay”, aldus InsideGamer.