Commentaar

Het Konami na Kojima

Gezocht: nieuwe visionair

Geschreven door Arthur van Vliet op
Maart was een spannende maand voor Metal Gear-fans. Alle ogen waren gericht op geestelijk vader Hideo Kojima, wiens naam plotseling verdween van de website over Metal Gear Solid V: The Phantom Pain. Na lancering van die titel zal Kojima vertrekken bij Konami. Wat doet Konami dan?

Inmiddels waren het bijna synoniemen. Konami en Kojima. Dat komt door Hideo Kojima’s toenemende betrokkenheid bij projecten van Konami. Daar werkte hij eind jaren ’80 al als bedenker en regisseur van Metal Gear en het minder bekende Snatcher. Na de Metal Gear-sequel Solid Snake uit 1990 liet Konami hem vooral verder werken aan Snatcher. In 1998 stond hij weer aan het roer met Metal Gear Solid, wat zorgde voor zijn internationale doorbraak. Er volgden meerdere vervolgdelen en talloze remakes.

Invloedrijk

Om zichzelf te verlossen van administratieve rompslomp als directielid van Konami, zette hij in 2005 zijn eigen ontwikkelstudio Kojima Productions op. Tegelijkertijd nam zijn invloed op IP’s van Konami toe. Naast Metal Gear was hij ook betrokken bij de Zone of the Enders-serie, de reboot van Castlevania en P.T., de teaser voor Silent Hills. Ook de Fox Engine, een game engine ontwikkeld door Kojima Productions, vormt de fundering voor meerdere Konami-titels, waaronder Pro Evolution Soccer, Metal Gear Solid V: The Phantom Pain en Silent Hills. Nu er een einde lijkt te komen aan het geslaagde huwelijk tussen Konami en Kojima, vragen we ons af hoe de toekomst van Konami er zonder Kojima uitziet.

De door Kojima Productions ontwikkelde Fox Engine vormt de fundering voor meerdere Konami-titels

De meeste fans baren zich zorgen over de toekomst van Metal Gear na de release van Phantom Pain. Hoewel Kojima eerder heeft aangegeven te stoppen de serie, ging hij toch door. Nu het contract tussen Kojima en Konami lijkt af te lopen, bevestigt dat het einde van de serie. Althans, het einde van de serie onder Kojima. Konami behoudt namelijk de rechten van Metal Gear en is momenteel hard op zoek naar getalenteerde ontwikkelaars om een nieuw team samen te stellen en de serie te kunnen vervolgen. Met Kojima’s vertrek betekent dat dat ook zijn visie voor de toekomst van de serie verloren gaat, waardoor de kans groot is dat Konami zich waagt aan een reboot van Metal Gear. 

Tasten in het duister

Echter, reboots zijn geen garantie voor succes. Konami weet dat ook. Na tegenvallende verkoopcijfers van de Castlevania-serie onder toeziend oog van regisseur Koji “IGA” Igarashi, gaf Konami het Spaanse MercurySteam de opdracht om een prototype te maken van Castlevania die ook aantrekkelijk zou zijn voor de Westerse mainstream. In een vroeg stadium sprong Kojima bij om MercurySteam te helpen om een zo goed mogelijke reboot voor Castlevania neer te zetten. Castlevania: Lords of Shadow werd de titel waar Konami op hoopte en de uitgever kondigde onmiddellijk twee vervolgdelen aan, maar geen van beide kon het succes van het eerste deel enigszins evenaren. Als Kojima verantwoordelijk was voor de finesse van de eerste Lords of Shadow, dan tast ook Castlevania in het duister na zijn vertrek.

Nu Konami’s belangrijkste visionair vertrekt, moet Konami het arsenaal van IP’s gaan herzien

De derde langlopende Konami-serie waar fans nu voor vrezen is Silent Hill. Silent Hills is de eerste Silent Hill-titel in elf jaar die door Konami intern ontwikkeld wordt, nota bene onder regie van Kojima en de Mexicaanse filmregisseur Guillermo del Toro. Konami heeft al laten weten dat Silent Hills de eindstreep zal halen, ongeacht wat Kojima zal doen. Waarschijnlijk volgt dit besluit uit de investeringen die reeds gedaan zijn door Konami in P.T. en de Fox Engine, dat als product van dochter­onderneming Kojima Productions eigendom blijft van Konami.

Metal Gear

Met alles dat er speelt binnen en rondom Konami lijkt 2016 een interessant jaar te worden. Niet zozeer voor Kojima, die met zijn grenzeloze talent onder een andere organisatie fantastische games gaat produceren, maar wel voor Konami. Nu Konami’s belangrijkste visionair werkt aan zijn laatste titel bij Konami, moet Konami het arsenaal van IP’s eens gaan herzien. Een reboot van Contra of reïncarnatie van Suikoden zullen waarschijnlijk met open armen ontvangen worden.

Ondanks de plotselinge aankondiging van Kojima's vertrek moeten we hem nageven dat hij op een vredigere wijze afscheid neemt van Konami dan Jeremy Clarkson van de BBC. Maar soit, Kojima kan ook niet met zichzelf op de vuist gaan.

Door Guan van Zoggel

Dit artikel delen:

Lees meer

Logo Kojima Productions van Silent Hills/P.T.-website verwijderd Pac-man speelbaar op Google Maps
10

Reacties op: Het Konami na Kojima

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  geert1

  • 1 april 2015 12:18
  Blij dat MGS5 al zover is gevorderd dat het vertrek van Kojima niet meer zo'n probleem is voor die game. Dat is in elk geval een geruststelling, want MGS5 kan een pareltje worden. Welke kant de reeks daarna op gaat is afwachten, maar een reboot lijkt me inderdaad logisch. Niet alleen vanwege het vertrek van Kojima, maar ook omdat het verhaal van de reeks overvol en erg bizar is geworden. Zoveel klonen, karakters en gebeurtenissen dat bijna niemand het meer snapt. Het verhaal neemt zichzelf ook wel héél serieus, terwijl het eigenlijk vooral een kapstok is voor de actie. Er zitten wel hele toffe stukken en elementen in, maar het is vaak ook wel erg over-the-top. Dat gezegd hebbende, heb ik niet direct vertrouwen in de franchise zonder Kojima. Maar we zullen zien wat er van komt.

  Waar ik echt op hoop, is dat Silent Hills er alsnog komt en dat Kojima + Del Toro het grondwerk al voldoende gelegd hebben. Als de richting eenmaal is bepaald, kan deze game alsnog gebouwd worden volgens Kojima's wensen, ook nu hij er niet langer (of in mindere mate) bij betrokken zal zijn. Ik ben erg benieuwd wat ervan komt, maar de teaser maakte mij enthousiast.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ThijsBarnhard

  • 1 april 2015 12:37
  Ik hoop met heel mijn hart dat Silent Hills er gewoon nog komt. Zo'n ervaring als P.T is zeldzaam en als ze dat Konami ook doorhebben gaan ze in samenwerking met Kojima gewoon door aan die game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 1 april 2015 13:15
  Deze man krijgt te veel credits. Zone of the Enders was prima, de eerste Metal Gear Solid briljant en nog altijd een milestone in de geschiedenis van verhalende games. Maar de serie is er daarna niet beter op geworden en weet nergens de juiste balans tussen storytelling en gameplay te vinden die het eerste deel zo goed maakte. Silent Hill is ook zo'n reeks in verval waar in meneer geen verandering heeft kunnen brengen. De Castlevania reboot was een aardige actiegame maar kan nergens tippen aan de glorie van vroeger. Als deze man besluit achter de geraniums te gaan zitten lig ik er niet wakker van.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Cornish

  • 1 april 2015 13:46
  Is Silent Hills niet de eerste Silent Hill waar Kojima aan werkt? Beetje raar om de verval dan op hem te schuiven, vind je zelf ook niet? Helemaal wanneer er zoveel lof is voor de demo P.T.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 1 april 2015 13:51
  Klopt, ik meende dat hij ook aan eerdere delen gewerkt heeft, dus my bad. En die demo is inderdaad goed gedaan, maar een demo maakt nog geen goede game. Kojima's naam op zichzelf is geen garantie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Cornish

  • 1 april 2015 23:46
  Natuurlijk is het geen garantie nog is Kojima alleen verantwoordelijk voor eventueel succes of falen. Maar het is wel zo dat alles waaraan hij heeft gewerkt op zijn minst 'redelijk' is qua kwaliteit (En nee, Metal Gear kan me gestolen worden, geen fan). Dat op zich is, jammer genoeg, al bijna bijzonder in deze industrie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheChief

  • 1 april 2015 14:12
  Beetje paniekvoetbal om niets. Een game is tenslotte het eindresultaat, successvol of niet, van een heel team en niet enkel van één man. Er zullen heus wel nieuwe mensen opstaan die, niet langer in toom gehouden door de alfa male, nu misschien wel gehoord worden/durven te spreken.

  Bovendien denk ik dat deze man wel erg veel krediet krijgt toegespeeld door fans terwijl in mijn optiek dat succes een teameffort was/is. Een beetje de japanse variant van Peter Molnyeux: De legende wordt groter dan de man.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  unipro81

  • 1 april 2015 16:31
  Allereerst eens met Baukereg. Kojima is vooral een soort legende, maar zéker geen garantie voor succes.

  Maar bijna net zo belangrijk….laat Kojima maar lekker een nieuwe Snatcher game maken. Dan mag je mij weer even opsluiten met mijn console en het spel. Zou er zo een Xbox of Wii-U voor kopen ook.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  tielo

  • 1 april 2015 20:32
  Het gebeurt te vaak dat 1 persoon alle eer krijgt terwijl er een team vaak verantwoordelijk is voor het eindresultaat. In dat team zitten niet zelden mensen die tegen worden gehouden door iemand met status en naam. Je ziet het in veel bedrijven en het leidt tot frustraties en dat de beste mensen weg gaan om hun heil ergens anders te zoeken.
  Ik heb dat al teveel bij ICT bedrijven gezien en je ziet dat ook in andere industrieën.

  Het is goed dat hij weg gaat, kan ie gaan doen wat hij wilt. Dan blijkt of hij daadwerkelijk zo briljant is als iedereen zegt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Champloo

  • 1 april 2015 23:52
  Je weet toch wel dat het hele KojiPro weggaat he en niet alleen Kojima zelf.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.