Reflecterend op wat er op die 21 mei door de Amerikaanse softwaregigant werd aangekondigd, heeft de Xbox One veel mutaties doorstaan. Enkele daarvan zijn zo ingrijpend dat er van het oorspronkelijke idee achter de console geen spaan meer heel is.
Zo liet Microsoft destijds weten dat het apparaat in 2013 wereldwijd zou lanceren, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd, zeer waarschijnlijk vanwege de stortregen aan kritiek die de console te verduren kreeg. Het doorverkopen van tweedehands games zou worden belemmerd (niet gebeurd) en de Xbox One moest eens per 24 uur online gaan (ook niet doorgevoerd). Bovendien zouden alle One-consoles standaard geleverd worden met Kinect, maar ook van deze beslissing zag het bedrijf recent af.
Vooruitgang. Toch?
Twee ideeën springen het meest in het oog: de online verplichting en het doorvoeren van kosten voor tweedehandsverkopen. Beide ‘problemen’ werden in één patch verholpen. De zogenoemde DRM-maatregelen werden teruggedraaid en de keuze om het doorverkopen van een game onmogelijk te maken werd bij de uitgever neergelegd. Het resultaat was een console waar gamers wereldwijd (ook die zonder breedband) ietsjes beter mee konden leven.
Veel consumenten lieten hun stem horen. Ze wilden nog geen afstand nemen van het kopen van hoesjes in de winkel. Of beter gezegd: ze wilden nog geen afstand nemen van de bijbehorende voordelen, zoals het kunnen doorverkopen van games en het kunnen spelen van games als je een dagje offline bent.
Is de hernieuwde visie achter de Xbox One vooruitgang?
De argumenten voor een Xbox One met meer vrijheden zijn kraakhelder, maar er was ook een ander geluid. Er waren gamers wiens meningen niet zo breed in de media werden uitgelicht, maar die wel (deels) tevreden waren met wat er op 21 mei 2013 uit de doeken was gedaan. Er werd zelfs een petitie in het leven geroepen om het teruggedraaide weer terug te draaien. Het initiatief kon vooral op gehoon rekenen. Of het nu op online fora was of tussen de overdaad aan ASCII-middelvingers op de Facebook-pagina van Microsoft: de mening van de gamer die vrijheden wilde inleveren voor een volstrekt digitale belevingswereld op de Xbox One werd aan de kant geschoven.
Het gemak van digitale content op de One
Een jaar later is het gemakkelijk reflecteren. Het terugdraaien van sommige beslissingen heeft veel invloed heeft gehad op de functionaliteiten. Dat is lastig te illustreren voor degenen die geen One hebben, maar dat bijvoorbeeld het gebruiksgemak van digitale games enorm groot is, staat buiten kijf.
Games in de online winkel kopen gaat net als op de Xbox 360 gemakkelijk op de One. Met PayPal schaf je binnen luttele seconden games aan, die zich vervolgens tamelijk snel in je library bevinden en zich met één simpel stemcommando laten spelen. Het ene moment kijk je een aflevering Sherlock op Netflix, twee seconden later speel je een potje Titanfall. Of beide tegelijkertijd, als Xbox Snap je ding is.
De Xbox One voelt in alles alsof de console gemaakt is voor digitale content. En dat is logisch, want van zijn digitale ambities heeft Microsoft nooit een geheim gemaakt. Het wisselen van cd’tjes breekt met de algehele feel en het grote gemak dat niet alleen de One, maar eigenlijk ook de PlayStation 4 kenmerkt. Dat Microsoft later van die nadruk op digitaal afzag, was puur reactionair. De uitgever overwoog aanvankelijk zelfs een Xbox One zonder disc-drive, die om alle goede redenen is afgeschoten.
Het gemak van digitale content is ons bekend. Hardcore gamers weten wat de voordelen van een digitaal gameklimaat zijn omdat Valve met Steam al jaren een soortgelijk DRM-beleid voert. Ook Steam stuitte in het begin op veel kritiek, maar werd uiteindelijk in brede kringen geaccepteerd. Inmiddels wordt het platform opgevoerd als de reddende engel van pc-gaming.
Dat duurde even, maar gebruikersgemak, keuzevrijheid en een stortvloed aan kortingen wonnen in het geval van Steam het vertrouwen van iedere pc-gamer. En dat terwijl je ook op dat digitale platform geen games kunt doorverkopen, iets wat uiteindelijk wel mogelijk was geweest op de oospronkelijke Xbox One. Althans, dat stelde Microsoft opeens te midden van de storm aan kritiek. De omschrijving was vooral vaag.
Omdat er genoeg reden is anders over de intenties van Microsoft dan over die van Valve met Steam te denken, kwam de uitgever met een opvallend schappelijke oplossing: Family Sharing. Het liet je je digitale games delen met tien mensen, zo lang zij maar langer dan dertig dagen in je friendslist stonden. Een waanzinnige, vanuit uitgeversperspectief zelfs krankzinnige mogelijkheid (nog voor de komst van Steam Family Sharing), die misschien juist vanwege haar experimentele karaker niet op de steun van het publiek kon rekenen.
Een petitie droeg niet bij aan de acceptatie van Family Sharing
In gesprek met Gamespot gaf Albert Penello, Senior Director bij Microsoft, zelf aan dat het idee uiteindelijk te geïmproviseerd was om op de steun van het publiek te kunnen rekenen. Misschien had hij een punt, want veel mensen konden zich (terecht) geen concreet beeld vormen bij de feature. Microsoft was ook allerminst handig in het communiceren ervan, al gaat dat zo’n beetje op voor alles dat het bedrijf in de periode na het onthullen van de One naar buiten bracht. Bovendien kwam Family Sharing de criticasters wel tegemoet, maar betekende het plan niet dat het DRM-beleid wegging. Zo leek Family Sharing in de ogen van veel gamers eerder een doekje om het bloeden te stelpen in plaats van een toevoeging die op zichzelf staat.
Kinectloze Xbox
Of het terugdraaien van beleidseigenschappen aan verkochte aantallen van de One heeft bijgedragen is lastig vast te stellen. Sinds vorige maand is de Xbox One in ieder geval meer dan vijf miljoen maal verscheept. Een alleraardigst cijfer. Dat is wel te verklaren, want het publiek heeft gekregen wat ze wilde: een eigentijdse console die zich vastklemt aan de vrijheden die nu de standaard zijn. Juist daarom is het zo opvallend dat Microsoft deze maand uit het niets besloot nóg meer afstand te doen van het oorspronkelijke idee achter de One.
Gamers klaagden eerst dat een aangesloten Kinect nodig was om te kunnen gamen, dus werd het spelen met de Kinect (ook tot onze geruststelling) optioneel. Deze maand heeft het bedrijf daarnaast aangekondigd een versie van de One te lanceren zonder Kinect. Gunstig voor Microsoft, want de One is nu iets goedkoper en dus gemakkelijker in de winkel weg te zetten tegenover de PlayStation 4. Bovendien haalt het bedrijf een wit voetje bij veel gamers die kritiek hadden op het prijskaartje van de console. Toch is er weer een duidelijke keerzijde: de beslissing gaat garant minder (goede) Kinect-games en -integratie opleveren. De beslissing brouwt weinig vertrouwen bij mensen die wel zo’n camera hebben thuis staan.
Een tweede kans
Microsoft heeft de criticasters een jaar na de aankondiging van de One zo in alles voorzien. De One-gamer is niet afhankelijk van Kinect, van digitale content of van online verplichtingen. Daar kunnen we zeker mee leven. Voor beperkingen zoals Microsoft die oplegde valt moeilijk te pleiten, maar het is jammer dat met de ‘Xbox 180’ een groot gedeelte van het gebruikersgemak en visie, iets dat de oorspronkelijke One zeer zeker kenmerkte, verdwenen is gegaan.
Family Sharing is een geweldig idee, waarvan we maar al te graag een doorstart zien. We geven onze vrienden ver weg liever een ‘licentie’ voor een game dan dat we onze games opsturen. Hetzelfde gaat op voor digitale games. Ondergetekende zou er vandaag nog voor kiezen al zijn cd’tjes om te zetten naar digitale content. Nooit meer sjouwen met games naar vrienden. Altijd op ieder moment dat ene level een tweede kans kunnen geven. ‘Xbox, go to Final Fantasy XV.’
Microsoft heeft wel dingen geleerd van de miscommunicatie die de periode na de One kenmerkte, maar maakt nog steeds veel fouten. Uitgevers én indieontwikkelaars hebben nog steeds niet de kans hun games tegen schandalig lage prijzen in de Xbox Store weg te zetten. Dat helpt niet in de strijd voor acceptatie van een digitaal platform als de Xbox One.
In die zin is deze E3 een tweede kans. Microsoft hintte er al eens naar dat onder andere Family Sharing zou terugkomen. Hopelijk kan Microsoft de kritiek dan wél met goede uitleg en prima alternatieven overstemmen, want het eigenlijke idee achter een console die leunt op digitale content is zo gek nog niet. Dat illustreert de huidige Xbox One met zijn gebrekkige diskdrive perfect.
Reacties op: De oorspronkelijke Xbox One was zo slecht nog niet
nicster
ik koop nu dan alles vanaf de Marketplace, maar dat is eventueel wel wat duurder dan ergens een goeie deal scoren in een winkel.
Wel hilarisch btw dat elke gekochte game op blu ray nogsteeds volledig geïnstalleerd moet worden, dat had de consument waarschijnlijk ook niet verwacht, dus je schiet er nog is helemaal niks mee op ook om een game op disk te kopen wat betreft storage besparing.
Dimix
Dat komt omdat het ding ontworpen en gebouwd was met het idee dat alles onder die DRM zou vallen en ze er geen vlotte BR speler in hoefden te doen. Dus eigenlijk komt het OMDAT ze die DRM tactiek wilden gebruiken.
Dit artikel licht dat zelfs nog toe :
Dat is pas hilarisch.
Voor de rest doet de schrijver van dit artikel maar net alsof en op een verdekte manier alsof het uiteindelijk maar allemaal de schuld is van de consument omdat ze het niet wilden op de manier zoals MS het van plan was. In het artikel wordt ook gezegd dat er geen geheim van werdt gemaakt. Dat is dus pertinent niet waar. Alleen op het laatste moment werden onduidelijke en varierende voorwaarden uitgelegd. Er werdt ook op belachelijke wijze gelogen zoals de claim dat de xbone niet kan worden aangezet en functioneren worden zonder de camera.
Het was kort voor de release en het duurden weken voordat ze met 1 duidelijke uitleg over de bedoeling naar buiten kwamen. Hett was zelfs al zo dat ze de orginele plannen (wat die ook geweest mogen zijn) pas echt duidelijk werden (o.a family sharing) toen ze al besloten hadden deze te laten vallen. Als MS dit wat eerder naar buiten hadden gebracht en dan ook met 1 duidelijke uniforme verklaring (Wat niet zo moelijk zou moeten zijn) dan haden zij er met minder moeite wat aan kunnen veranderen. Een beetje markt onderzoek had hen al makkelijk kunnen voorspellen dat dit de reactie zou zijn geweest van de consument, de mate van de daadwerkelijke reactie mag hiervoor getuigen. Ze wisten dondersgoed wat ze er doorheen probeerden te forceren daarom waren ze ook zo verschrikkelijk vaag en leek niemand binnen MS en in de top van MS zelfs wat nu precies het verhaal was.
Tja Ron , leuk stukje huis/promotiewerk dit artikel maar het grootste gedeelte ervan is toegeweid om de schuld bij de consument neer te leggen. Zelfs dat de Xbone 100 euro duurder is vanwege de camera is ineens de consument zijn schuld lijkt wel als ik jouw artikel lees.
-Edit voor typo's-
Ragingbully
Tijdens de ontwikkeling van xbox one hebben ze gekeken naar wat op dat moment populair was (kinect en de opkomst van multimedia op console) en gokten ze op een soort pc, waarbij altijd online vanzelfsprekend is. Technologie heeft niet stil gestaan en in de tijd van ontwikkeling naar release is het multimedia gedeelte grotendeels overbodig geworden, want er zijn veel goedkopere alternatieven. De combinatie met geen interesse voor kinect, slecht uitgevoerde drm en geen goede digitale game prijs zorgde ervoor dat de xbox one al bij release al achter de feiten aanliep (iedereen is ook blijkbaar de cloud belofte vergeten, waarvan alle experts al zeiden dat het pr praat was) Nu is het logische gevolg dat de ps4 een voorsprong heeft op technisch gebied, doordat het meer gespecialiseerd is.
Desondanks weet ik zeker dat ms er alles aan doet om het weer gelijk te trekken en zoals altijd bij gezonde concurrentie, profiteert de gamer ervan, want sony kan niet achterover leunen, want als ms iets heeft is het geld en resources.
ShadowX
Daarnaast geeft een fysiek exemplaar mij de mogelijkheid hem door te verkopen, wel ben ik het eens met het feit dat het allemaal te snel werd afgebrand zeker als je kijkt dat Steam nu wel geaccepteerd is.
Wat Kinect betreft tja het zit nu eenmaal bij me Box en ik hoop ooit nog een game te scoren waarvan ik zeg die moet ik hebben, bij de 360 was dat Dance Central maar 1 Dance game vind ik meer dan genoeg.
Al met al ben ik enorm tevreden met me One en kijk ik enorm uit war de e3 volgende maand gaat geven.
coola
ShadowX
Humpdog
Zolang MS niet met mooie prijzen kom op de Marketplace, dan ben je niet slim bezig. Snelle check: Watch Dogs 70 euro op de Marketplace - 48 euro webwinkel - 49 euro bij de Media Markt. Dan ga ik wel ff kloten met cdtjes. CD erin, paar uurtjes later CD eruit. 21 euro verdiend.
Ach ik denk dat de meeste gamers installeren hun games nu ook al op de Xbox360 en PS3. En je moet echt veel games hebben om de hd van je console vol te krijgen. Ik krijg het iedergeval niet vol. Zelfs niet met de gratis games via je xbox live account.
ontopic: Ik gebruik al jaren met volle tevredenheid Steam. En ook Origin. Digitale content juicht ik van harte toe, maar niet die van MS. Die is gewoon naar mijn mening geld klopperij. Met het wijzigen van DRM, online verplichting en Kinect verplichting is bij mij ook het bewijs dat MS gewoon uit hun reet zat te kletsen.
Als je puur alleen naar de apparaat gaat kijken, Leuke console maar veels te duur. Kinect word hier bij mijn thuis alleen gebruik voor chatten. Kinect sports, Kinectanimals en paar van de grappige verkrijgbaar via de Marketplace word al een jaar niet gebrukt. 100 euro voor een microfoon lol.
Family sharing klinkt wel leuk, maar ik verwacht een addertje onder de gras.
Ik stap in iedergeval nog steeds over naar PS4
Humpdog
Nihilistic Poet
Sony is in mijn ogen nog wel gewoon robuust gebleven en heeft geleerd van zijn fouten, dat de hardware ook beter is en de controller eindelijk niet zo klein is ook een pluspunt.
Toegegeven, de family sharing aspect was geweldig maar hiermee heeft MS ook zichzelf in de voet geschoten. Had je wat meer tijd moeten besteden en demonstreren van de feature i.p.v 90% over TV en Sports te hebben.
Lur
coola
Een gevalletje van we doen alsof we stoer zijn maar in werkelijkheid hebben we geen ruggengraat.
Niemand hoeft het eens met me te zijn. Maar mag wel respecteren dat ik het zo zie.
Cryptical
Steam is geliefd omdat voor veel mensen de voordelen opwegen tegen de nadelen. We hoeven onze games niet door te verkopen omdat de prijzen al laag genoeg zijn om het verschil op te maken. Bovendien hoef je zelfs Steam niet online te gebruiken - je kunt na het installeren gewoon offline spelen.
Als Microsoft hetzelfde wil bereiken, een digitale toekomst, dan zullen ze consumenten eerst moeten laten zien waarom we dat zouden moeten willen. Niet beloftes maken. Eerst zien, dan geloven. Valve heeft ook moeten vechten om de gamer te overtuigen. Microsoft zal hetzelfde moeten doen.
En betere PR inhuren zou ook helpen haha. Ik moet nog steeds lachen om die uitspraak van Don Mattrick. "Heb je geen internet? Blijf dan bij Xbox 360".
SuperG
Het verschil is dat optical een ouwe revisie is die je offline zou kunnen installen.
En online de up to date gepatchde versie.
Dat zou het zijn als ze steam model zouden volgen.
De optical kan je niet de game van starten. Maar CD check is mogelijk maar men houd liever een acount activatie game code aan.
Ik heb laast 3 steam games tegelijk geinstalleerd zonder de optical te gebruiken. Maar code te redemen.
Ik ben voor pure digitale distributie platform console. Dus Terabyte schijf erin ipv optical drive.
Retail koop je dan fysiek hoesje met game voucher.
Fysieke optical fijn, op raakt kwijt of bescadigd of vies.
Uitlenen van game. Nou als vrienden correct omgaan met geleende spullen masr dat is dus niet zo.
Ik koop nog veel retail maar het hoefd voor mij ook niet zo
Nou leen ik geen games. Ik koop totaal niks tweede hands.
Heb twee ISP.
Dus de orginele plan van XB one was al ged voor mij.
En dus ook geen reden om voorkeur voor PS4. Dat is eerder omdat ik naast PC gamer PS3 en Vita gamer ben.
Reson.nl
Ik ben echt benieuwd naar de summer sale op de xbo, daar kunnen ze een hoop goodwill mee kweken.
JotunNeko
Destiny Begins
als dit zo doorgaat qua prijs/design komt de One Slim alleen maar sneller
GammaRayBurst
snapgab
Steam is leuk met alle kortingen maar als ik een spel graag wil dan ga ik daar niet op wachten, zeker niet als ik een fysiek hoesje sowieso leuker vind dan een digitale download.
Dus zelfs met steam zou ik er niet blij mee zijn als ik niet de optie had om een fysiek spel te kopen, dus ik snap echt niet waarom ze bij microsoft denken dat ik hun spellen digitaal zou willen kopen voor 70 euro!
Ik heb ook voor mijn playstation nog nooit een spel gedownload, behalve infamous toen ik die twee gratis spellen kreeg omdat psn een tijd offline was, het is gewoon geen optie op de consoles omdat de prijs belachelijk duur is, zeker niet als je zoals ik bent en je toch al liever een fysiek spel koopt.
Ook dat elke 24 uur online moeten zijn zou het toch echt niet waard zijn voor mij, ook al heb je dan dat family sharing gedoe.
Ik wil gewoon niet zo afhankelijk zijn van allerlei bedrijven en services om offline spellen te kunnen spelen terwijl het enige dat ik nodig zou hebben stroom zou moeten zijn.
SuperG
MS staat in hun recht om hun belangen na te streven zo ook de consumenten.
Commercie begon toen mensen nog voor crhistus met ruil handel begonnen.
Met afpingelen.
Geen overeenkomst dan niet.
Als iemand zijn auto voor teveel aanbied dan het waard is is zijn goed recht zo ook dat koper afpingeld met een waarde ver beneden wat schappelijk is. Niemand is verkeerd bezig.
Je gaat er in mee of de sale gaat niet door.
Wat MS doet is hun goed recht. En had sony ook streng DRM beleid dan had je die keuze niet om voor de ander te gaan. Dan stond MS veel sterker.
Het is ook normaal dat je twee verkopers tegen mekaar kan uitspelen. Dat is wat er gebeurt is.
Ik vraag me af of sony als reactie op MS aankondiging en grote haat response even hun introductie daarop aangepast heeft. Want hun aankondiging is meer reactie op publiekelijke respons op die introducie van MS console. Window of opertunitie om consument te winnen. Terwijl er mogelijk ook DRM op stapel stond. Maar snel besluit als reactie tussen consument en MS geschrapt is.
Ook al is 2 de hand helemaal legaal.
De game industrie heeft er niks aan het schaad.
De consument heeft er baad bij en zal uiteraard dat in stand willen houden.
De online relail markt heeft ook grote baad bij om seconhand eerst en nieuw secundaar te kopen omdat de marge dan hellemaal voor hun is.
Het is dus in hun goed recht om dat aan te pakken.
Dat de concurent dit gebruikt om de consument voor zich te winnen is gewoon goed bussnes inzicht.
Commercieel gezien ook geen slecht idee. Ze trekken de markt naar zich toe.
Jeffreybond