Commentaar

Commentaar: Geld verdienen met mods op Steam

Gamers haten het

Geschreven door Wilbert Meetsma op
Valve heeft het weer gedaan hoor. Vanuit de verbazingwekkende gedachte dat werk mag lonen, maakt de pc-magnaat het voor modders mogelijk om hun arbeidsvruchten te verkopen. “Tijd voor piraterij!”, brult de woedende menigte van Reddit. Heeft Valve echt hun speelgoed afgepakt?

Wat is er nu precies aan de hand? Valve, de ontwikkelaar van het distributieplatform Steam, en Bethesda, de studio achter The Elder Scrolls V: Skyrim, staan sinds gisteren toe dat makers van modificaties geld mogen vragen voor hun werk. Dit kan een vast bedrag zijn, maar ook een betaal-wat-je-wilt-systeem behoort tot de mogelijkheden, zij het met een minimum bedrag. Gratis mag natuurlijk ook. De uitgever of studio bepaalt welk deel van de opbrengst naar de auteur van de mod gaat, in het geval van Skyrim is dat 25 procent. Je wordt pas uitbetaald zodra je minimaal honderd dollar hebt verdiend.

Middelvingers

Er is genoeg kritiek te leveren op het initiatief van Valve. Maar wat me zo tegen de borst stuit is de ongehoord verwende notie dat mods gratis ‘horen’ te zijn. In de reacties op Steam worden en masse middelvingers opgeheven tegen deze ‘dlc’. Valve zou hier duidelijk buiten zijn boekje gaan en moet met z’n hebberige tengels van de vrije mod-gemeenschap afblijven. Modder die dagen, weken, zo niet maanden met de Skyrim Creation Kit in de weer gaan, dienen genoegen te nemen met de ‘exposure’ die ze opbouwen. Dat is mooi voor hun cv. “Je mag best geld verdienen, ooit, maar niet aan mij”, borrelt de onderbuik van het internet en vermomt zo zijn gierigheid als verontwaardiging.

 

Complete nachtmerriescenario’s worden uitgesponnen in rumoerige megathreads. Vandaag betaal je voor een mod, morgen betaal je voor patches. Mods als een gouden aardappel voor bijna tien euro worden omhoog gehouden als hét voorbeeld van hoe slecht dit idee wel niet is. De mod-gemeenschap, met zijn radicale vrijheid en wil tot experimenteren, wordt alvast doodverklaard. Vervolgens heeft niemand het over de mods die wel degelijk iets zinnigs toevoegen en slechts een paar dubbeltjes kosten of gewoon gratis blijven. Schimmige mods als een enkele appel extra in de Bannered Mare voor 27,49 euro maken geen schijn van kans in de vrije markt die Valve heeft opgezet. De modder die maar wat aanmoddert, hoeft nergens op te rekenen.

Voeten in de aarde

Zijn er nog gegronde bezwaren? Absoluut. Er geldt een ‘niet-goed-geld-terug-garantie voor mods die niet naar behoren functioneren, maar in het verleden is gebleken dat Valve alles behalve voortvarend is op dat vlak. Bovendien is het de vraag of de auteurs van betaalde mods ook verantwoordelijk zijn voor aanhoudende ondersteuning. Nog nijpender is de kwestie van plagiaat. De eerste mod die zonder toestemming gebruikmaakt van andermans werk is al verwijderd en dat zal waarschijnlijk een aanhoudend probleem worden. En 75 procent op elke transactie is echt te hoog.

Als de discussie zich zou richten op de zwakheden van de kersverse modmarkt, zou niet zoveel aan de hand zijn. Het dominante standpunt in deze wervelstorm is echter niet ‘een markt voor mods moet modders eerlijk belonen voor hun werk en goed in de gaten gehouden worden’, maar ‘ik wil niet betalen, wèh!’. Laten we ons richten op de daadwerkelijke problemen. Een betaalde mod hoeft geen taboe te zijn, mits de spelregels duidelijk en vooral eerlijk zijn. Als er echt geen draagvlak voor is, zoals de 25.000 keer ondertekende petitie wil doen geloven, sterft de markt vanzelf een stille dood en winnen de gratis mods het van de betaalde. En anders kun je altijd nog zelf aan de slag.

Dit artikel delen:

Lees meer

CoD: Black Ops 3 verschijnt 6 november; krijgt multiplayerbèta Plannen voor Project Cars 2 bevestigd
17

Reacties op: Commentaar: Geld verdienen met mods op Steam

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Platina32

  • 24 april 2015 18:41
  Grotendeels met het artikel eens. Waarom zouden modders het niet verdienen om geld te krijgen voor wat ze doen? Als je ziet hoeveel tijd en liefde er zit in sommige mods, is dat volgens mij nog meer dan bij sommige games die door Steam Greenlight heenkomen. Ik vind alleen dat Valve de plank hier volledig misslaat, doordat ze een veel te hoge fee vragen en dit allemaal veel te fraudegevoelig is. Volgens mij is dit systeem veel te gehaast ingevoerd en ik kan me haast niet voorstellen dat dit idee door Valve goed is uitgedacht, anders dan de gedachte 'wat is een nieuwe manier om snel meer geld te verdienen? Laten we andere mensen mods ontwikkelen en er dan zelf geld voor vangen!'

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  geert1

  • 25 april 2015 12:17
  Mee eens. Het concept op zich is niet heel verkeerd, alleen de invulling ervan laat sterk te wensen over. We hoeven niet echt in te zitten over veel te dure mods die niets toevoegen; die kunnen we gewoon niet kopen totdat de markt stabiliseert en de modders doorhebben waar ze wel en geen geld voor kunnen vragen.

  Mijn grootste bezwaar is de verdeling van het geld. Valve krijgt naar verluid 30% van elke transactie, bij games en nu ook bij mods. Dat moet dan maar. Maar 45% voor de ontwikkelaar? Bethesda heeft dan wel risico's genomen om de game te ontwikkelen en heeft de modding tools aangeboden, maar mods zijn sowieso al heel positief voor de game en de franchise. Het zorgt voor klantenbinding en meer spelers, die daardoor enthousiaster worden om ook de volgende Elder Scrolls weer te kopen. Skyrim zou niet hetzelfde langdurige succes hebben gehad zonder mods. Dus mods zijn al een voordeel voor de ontwikkelaar. 20% zou daarom een eerlijker percentage zijn, waarmee de modder 50% overhoudt en dus lagere prijzen kan vragen aan spelers.

  Daarnaast is er het probleem dat modders straks minder gemakkelijk werk van anderen kunnen overnemen. Want die willen ineens geld zien, in plaats van de crowdsourcing-gedachte waar modding meestal op drijft. Dat is erg jammer.

  Ten slotte hoop ik dat Valve een team zet op het tegengaan van plagiaat, fraude en misbruik. En helaas is Valve meestal niet zo actief met die dingen; ze doen het liefst zo weinig mogelijk zoals we ook zien aan de klantenservice. Het is dus de vraag of dit concept van betaalde mods netjes en correct zal gaan werken.

  Al met al vind ik het prima om voor grote, vette mods te betalen. Zoals die Morrowind-remake in Skyrim; daar zit een hoop werk in en het levert een hoop speelplezier op voor spelers. Ik hoop alleen dat het niet doorschiet en dat modding niet te commercieel wordt. We zullen wel zien hoe het gaat lopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The Chosen One

  • 24 april 2015 18:45
  Jammer dat dit artikel dan weer niet goed ingaat op de juiste redenen om hier tegen te zijn.
  Zo eenzijdig…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RidgeRazor

  • 24 april 2015 18:51
  Ik hoor het graag van jou, dan. Want ook ik ben het eens met de toon van het artikel. Lijkt me juist nogal eenvoudig, aangezien het vrij objectief is opgezet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 25 april 2015 11:49
  Ik ben best benieuwd naar wat die redenen zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Grubbelt

  • 26 april 2015 02:08
  We wachten nog steeds…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Heiny Reimes

  • 28 april 2015 07:12
  Ik als ontwikkelaar hoor het eens te zijn met het artikel, maar als Gamer heb ik wel één scherpe kanttekening.

  "Community"

  Het draait juist zoveel om community qua modders en gamers die met dit soort dingen bezig zijn. Dus zodra het ineens om geld gaat draaien, draai je veel communities de nek om. Het gaat dan plots om 'ik' en niet meer om 'ons'.

  En ja ik kan me vanuit die community wel voorstellen dat mensen dat 'ons' gevoel niet kapot willen zien gaan en daar (te) boor op kunnen gaan reageren.

  Hiermee sla ik alles wat hierboven gezegd is niet in de wind en is het slechts om aan te duiden hoe het zit met de andere kant van de lijn. Ikzelf ben ook geen modder ;).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sgt.NightFire

  • 24 april 2015 21:20
  Als het echt een goede mod is, zoals Counter-Strike begon als mod kan de modder er geld voor krijgen vind ik, maar ik zie ook dat er mensen zullen zijn die dit compleet zullen uitbuiten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • sollitdude

  • 24 april 2015 22:05
  geld terug binnen 24 uur XD wat een grap. dus ik betaal voor al die mods, ik copy/paste de skyrim folder in een andere map, en vraag dan men geld terug, om met een steamcrack die mods nog steeds te kunnen bespelen.

  echt fool proof steam!

  had ik vanmorgen geschreven. nog steeds dezelfde mening nu.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Svarog

  • 24 april 2015 23:43
  Ben je als nog je geld kwijt aan Valve, want al je refund beland in je Steam Wallet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • sollitdude

  • 25 april 2015 12:54
  dat kan ik nog steeds gebruiken om nieuwe games te kopen. steam zal wel voor langere tijd bestaan, dus er zullen nog vele games op worden released. of ik kan dat gebruiken voor in-game aankopen zoals bij p2win games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Grubbelt

  • 26 april 2015 02:26
  Doe dat te vaak en Steam banned je account (van de market). Daar hebben ze mechanismes voor, want jammer genoeg heb je dat soort mensen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TripleDad

  • 25 april 2015 08:43
  Goed artikel. Wat me opvalt is dat de tegenstemmers zich (zoals zo vaak) in de slachtofferrol manouvreren. Gemekker over geld uitgeven, en niet krijgen wat je gehoopt had. Tsja, welcome to the real world. Dat geldt voor alles. En gelukkig hebben we tegenwoordig internet, zodat je een fantastisch middel hebt om vooraf reviews te checken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jowie

  • 25 april 2015 11:04
  Arbeid mag best lonen, maar dit systeem gaat niet werken. De modder krijgt maar 25% en dat is veel te weinig. Dit is gewoon puur kapitalisme van Steam en Bethesda.

  En mods wil ik eerst kunnen proberen zonder te betalen. Want hoe weet je of die mod ook met jouw andere mods werkt? Het is niet dat je de garantie hebt dat het werkt zoals met dlc.

  Voorlopig sla ik Steam even over.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheChief

  • 25 april 2015 15:54
  Prima artikel. 75% voor de publisher is echt te belachelijk voor woorden. Valve zou gewoon 25-30% kunnen pakken onder het mom van 'dankzij ons platform krijgt jouw mod zoveel aandacht' en dat zou nog redelijk rijk beloond zijn, maar 75% is echt veel te veel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 25 april 2015 21:48
  Daar gaat de gratis mods pc master race dan

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Grubbelt

  • 26 april 2015 02:07
  Helemaal eens met de schrijver van het artikel.

  Gratis kan nog steeds. Stelen en claimen van content kon vorige week ook al en de gamers nemen het niet op voor de modders maar voor zichzelf. Als gamers normaal doen en goede mods kopen en slechte mods voorbij lopen dan heb je ook geen "grotere beer" mods.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.