Column
Zelda

Zelda: Tears of the Kingdom maakt mij nog niet wild

Terwijl ik Breath of the Wild geweldig vond

Geschreven door Michel Musters op
Al sinds de aankondiging van The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom wacht ik met smart op de fijne tinteling in mijn onderbuik die aan een langverwachte release voorafgaat. Breath of the Wild is een van mijn favoriete games van het afgelopen decennium, maar toch komt mijn hype voor dit vervolg maar niet op gang. Na de nieuwste trailer uit de Nintendo Direct van afgelopen week heb ik zelfs een naar voorgevoel in diezelfde onderbuik. Gaat de nieuwe Zelda-game tegenvallen?

3 maart 2017 staat in mijn geheugen gegrift. Ik stond ruim een uur voor openingstijd voor de plaatselijke gamewinkel, ook al had ik al lang en breed een reservering staan – ik moest en zou zo snel mogelijk de toen nog gloednieuwe Nintendo Switch ophalen. Het was lang geleden dat ik zó had uitgekeken naar een nieuwe console, en dat kwam met name door een van de games die op dezelfde dag uitkwam. Met mijn aankoop (en een paar worstenbroodjes van de nabijgelegen bakker) op zak haastte ik mij linea recta naar huis om de Switch aan te sluiten.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild bleek alles te zijn wat ik hoopte, en meer. Niet sinds het in 1998 verschenen Ocarina of Time had ik zo’n ultiem gevoel van vrijheid ervaren, het idee dat er een gigantische spelwereld aan mijn voeten lag met ontelbare avonturen die ik mij nog niet eens kon voorstellen. Ik banjerde urenlang door Hyrule, op weg naar die hoge top van een berg of dat vervallen kasteel in de verte. Achteraf gezien stelde het verhaal van Breath of the Wild niet zoveel voor en waren de puzzels op een aantal toffe Shrines na ook niet wereldschokkend, maar dat allesomvattende gevoel van avontuur, mysterie en vrijheid in de prachtige spelwereld maakte alles meer dan goed. Zelfs bij de gedachte eraan voel ik – zes jaar later – nog steeds die eerder genoemde tinteling in mijn buik.

Zelda

Zelda: Nuts ‘n’ Bolts

Vervolg Tears of the Kingdom heeft op mij het tegenovergestelde effect. Bij elke nieuwe trailer die Nintendo uitbrengt, zakt de moed me iets verder in mijn schoenen. Dat kwam deze week tot een dieptepunt met de nieuwste trailer in de Nintendo Direct-livestream. Met de releasedatum van 12 mei die gestaag nadert had ik een grootschalige onthulling van de unieke aspecten van de game verwacht, maar in plaats daarvan werd ik getrakteerd op een vrij nietszeggende trailer met warrige overgangen, bar slechte voice acting en een extreem herkenbaar Hyrule.

De Tears of the Kingdom-trailers zijn niet helemaal verstoken van nieuwe gameplayelementen. We zien bijvoorbeeld dat Link zwevende eilanden bezoekt. Ook lijkt hij, à la Banjo-Kazooie: Nuts ’n’ Bolts, voertuigen te kunnen maken om daar vervolgens ter land, ter zee en in de lucht mee te reizen. Dat levert in combinatie met de aanwezige physics vast weer interessante experimenten op. Er zijn nieuwe vijanden – zoals een driekoppige draak die op een brug is te zien in de meest recente trailer – en ik heb nog altijd de goede hoop dat het verhaal iets meer vlees op de botten heeft dan die van Breath of the Wild.

Bij elke nieuwe trailer die Nintendo uitbrengt, zakt de moed me iets verder in mijn schoenen

Gewoon weer Hyrule

Dat neemt mijn grootste vrees sinds de aankondiging van Tears of the Kingdom echter niet weg: dat deze game zich ‘gewoon’ in het Hyrule van Breath of the Wild afspeelt. Al sinds de eerste beelden lijkt Nintendo daarnaar te hinten, maar inmiddels is het vrij duidelijk dat we inderdaad dezelfde spelwereld gaan bezoeken. Een spelwereld die wel degelijk wordt aangepast, zo blijkt uit de nieuwe trailer: er worden nieuwe gebouwen en oriëntatiepunten toegevoegd aan vertrouwde locaties en daarbij bezoek je nu ook het luchtruim en mogelijk zelfs ondergrondse gebieden. Maar het is tot dusver allemaal iets té herkenbaar.

Zelda: Breath of the Wild vind ik niet zo ongelooflijk goed vanwege de physics, de gevechten, de puzzels of het verhaal. Ik heb juist zo genoten van de game vanwege de spelwereld, het uitgestrekte landschap dat ik in de pakweg honderdvijftig uur die ik er in heb besteed tot in den treure heb verkend. Ik heb elk hoekje uitgepluisd en ken inmiddels bijna alle locaties wel op mijn broekzak. Juist dat proces van een onbekende wereld langzaam steeds beter leren kennen, is wat het spelen van Breath of the Wild zoveel voldoening geeft.

Dan kan een vervolg wel allerlei nieuwe wapens, speciale krachten, plotwendingen en ‘remixen’ van bestaande locaties op je afvuren - vergelijkbaar met een band die tien jaar na dato een speciale editie van hun meest succesvolle album uitbrengt - maar het probleem is dat je de essentie al hebt ervaren. Je hebt iets wat onbekend voor je was, je eigen gemaakt. Een nieuwe versie gaat nooit evenveel voldoening geven als het origineel. Ik ben al té bekend met het Hyrule uit Breath of the Wild – de gedachte dat ik daar weer honderd uur moet vertoeven om wat vijandelijke kampen uit te roeien, zonder dat de lokroep van het avontuur mij trekt, vermoeit mij bij voorbaat al.

Zelda
Zelda
Zelda

Afleidingsmanoeuvre?

Nintendo is ook niet gek. Je zou toch denken dat zo’n talentvol gamebedrijf zelf dondersgoed de essentie van Breath of the Wild kent en daar met het vervolg rekening mee houdt. Daarbij hebben ze er een handje van om essentiële onderdelen van aankomende games te verbergen tot vlak voor release, omdat de verrassing dan des te groter is. Ik hoop het. Wie weet krijgen we nog voor 12 mei een uitgebreide blik op de game en blijken alle beelden die tot nu toe zijn uitgebracht een geniale afleidingsmanoeuvre. Ze zijn ertoe in staat, hoor!

Tegelijkertijd houd ik mijn hart vast. Het bedrijf gaf zelf al toe dat de game is ontstaan uit ideeën die het had voor Breath of the Wild-dlc. Wie weet wat er de afgelopen zes jaar achter de schermen is gebeurd – misschien wist men intern ook niet goed wat men met dit vervolg aan moest, wat het lange ontwikkeltraject zou verklaren. Ik heb niets liever dan dat Nintendo op 12 mei mijn ongelijk bewijst. Maar laten we wel wezen: trailers zijn bedoeld om mij tot een aankoop te verleiden, en de beelden van Tears of the Kingdom slagen daar tot dusver niet in.

Dit artikel delen:

Lees meer

Cinematische trailer van Wild Hearts uitgebracht Mobiele rpg 404 Game Re:set toont een wereld waarin Sega de macht heeft
62

Reacties op: Zelda: Tears of the Kingdom maakt mij nog niet wild

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • TripleR40

  • 11 februari 2023 08:08
  Ik moet eerlijk zeggen na het spelen van elden ring horizon god of war vind ik het grafisch er echt niet meer uit zien. En dan heb ik het nog niet over de pop ups gehad die vast weer in zitten daar stoorde ik me bij het eerste deel al heel erg aan. Nee ik moet eerlijk zeggen dat ik hier niet meer voor warm loop heb ook nog geen pre-order. Als de recensies goed zijn dan kan ik hem altijd nog wel halen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Sokpop

  • 11 februari 2023 08:19
  @TripleR40 Dit en de hele column vind ik ook. Ik kijk er steeds minder naar uit. Het voelt allemaal met iets te vertrouwd.ik hoop dat we weer dungeons krijgen trouwens, die shrines waren ok, maar na 120 gedaan te hebben hoef ik ze niet meer te zien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • TripleR40

  • 11 februari 2023 08:20
  @Sokpop precies ik ben ook ff uit geshrined

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hamstertrans

  • 11 februari 2023 15:25
  @Sokpop wel opmerkelijk dat de trailers van totk geen shrines bevatten maar wel beelden van een tempel

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 11 februari 2023 11:25
  @TripleR40 waarom vergelijk je games die op veel sterkere hardware draaien en dus veel meer tools hebben. Je weet dat elden ring ze inspiratie heeft van breath of the wild.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • TripleR40

  • 11 februari 2023 15:08
  @hulstpower ik vergelijk de games die in hetzelfde tijdperk uitkomen en dat de ene game op mindere hardware draait heb ik als gamer/klant weinig mee te maken ik wil entertainment en als dit door de hardware niet haalbaar is ligt dat dus echt aan Nintendo.

  Ik weet dat elden ring inspiratie haalde uit breath of the wilde en doet bijna alles beter. Gelukkig hebben ze het domme koken en dat je wapen breekt niet overgenomen van breath of the wild.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 11 februari 2023 16:35
  @TripleR40 Waarom heb je dan een Switch gekocht? Als je graphics zeer belangrijk vind. Nintendo had in het gamecube tijdperk de sterkste hardware van de 3. Alleen daar was Nintendo niet succesvol genoeg mee. En zich puur te focussen op hun eigen geweldige franchises met misschien iets mindere graphics levert ze al jaren lang een groot succes op. Maar ik vind een groot gedeelte van de Switch games er gewoon prima uitzien. En TOKT door de gekozen artstyle ziet er meer dan prima uit. Vindt wel dat je gelijk hebt bij Xenoblade 3 en Bayonetta 3 die zijn grafisch onder de maat. Maar Nintendo eigen titels zien er gewoon meer dan prima uit. En zo denken nog 112 miljoen mensen. En door hun geweldige first party games hoeven ze niet een oorlog met Xbox te voeren over Cod. Want hun hebben dat niet nodig om succesvol te zijn. Denk dat Sony en Microsoft graag zouden willen dat hun first party games zo succesvol qua verkoop aantallen zouden zijn als Nintendo. Want hoe goed die van Sony ook zijn. Ze zullen nooit een 30 miljoen stuks van een game verkopen. Wat Breath of the wild bijna wel gelukt is

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • TripleR40

  • 11 februari 2023 16:40
  @Snoop213 leuk dat jij je weer komt mengen als ik op iemand reageer. Ik heb een switch gekocht voor Mario, kirby, mario kart donkey kong zelda en Metroid. Toen de switch uitkwam ging het nog wel kwa performance maar is nu heel erg achterhaald dit merkte je verleden jaar heel erg als ik zo de direct zo zie dit jaar nog meer. Ze hadden al lang met een switch 2 of een opvolger moeten komen.

  Dus nu loop ik niet meer warm voor deze vorm van Zelda

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 11 februari 2023 17:03
  @TripleR40 Qua performance lopen zeker de Nintendo hun eigen games meer dan prima. Grafisch zien ze er meer dan goed uit. Pikmin 4 trailer teruggekeken ziet er zeker gezien de hardware goed uit. Mario Kart dlc track zag er grafisch prima uit. Metroid prime remaster ziet er grafisch geweldig uit. Tokt door zijn artstyle vind ik nog steeds om te zien.

  Qua performance hoef je misschien alleen zorgen te maken over Zelda. Maar gezien ze de Wii u niet hoeven te ondersteunen zoals deel 1 heb je best een grote kans dat dit goed gaat komen. En de Switch 2 brengen zullen ze volgend jaar echt gaan doen. Maar ze hebben juist een verstandig besluit genomen door nog een paar jaar te wachten. Want Xbox en Sony hebben beide door corona en het chip tekort enorme problemen ervaren met het leveren van nieuwe hardware. Daarbij hoef je van een Switch 2 ook geen Ps5 Xbox Series X kwaliteit te verwachten. Maar hooguit een Ps4 pro Xbox One X. Want Nintendo wil betaalbare hardware uitbrengen om van de Switch 2 een net zo groot succes te maken als de huidige Switch. Daarbij draait het nog steeds om gameplay en daar is Nintendo nog steeds meester in. Metroid Dread, Tropical Freeze, Breath of the wild, Mario oddysey Metroid prime. In hun genre allemaal de top. En zolang ze dat weten vol te houden vind ik het goed. Als ik games met de mooiste graphics wil spelen. Doe ik dat wel op de Ps5 9f series x. En we kunnen ook weer vanuit gaan dat Totk op gameplay gebied geweldig gaat zijn. Een van de beste games van dit jaar

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • TripleR40

  • 11 februari 2023 17:12
  @Snoop213 bedankt voor je onnodige input het was namelijk een mening jij ziet het schijnbaar anders

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 11 februari 2023 17:20
  @TripleR40 Ik ben ook nergens tegen jou mening. Jij mag de jouwe hebben. En ik geef aan wat ik er van vindt. En we zien de dingen anders. Fair enough. Zo werkt in het leven. Maar je kunt ook gewoon vriendelijk blijven toch? Blijf ik namelijk ook. Ik kijk ondanks de mindere hardware nog uit naar Nintendo games jij minder geen probleem toch.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 12 februari 2023 14:02
  @Snoop213 @TripleR40 Laten we vriendelijk tegen elkaar blijven op deze prachtige zondag!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 13 februari 2023 10:30
  @JaccoPeek OH ik ben ook vriendelijk excuses als dit niet zo overkwam. Een goede discussie is niets mis mee. Maar ik ben ook niet kwaad of boos.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 13 februari 2023 10:32
  @Snoop213 Zeker, ik denk ik zeg het alleen even voordat het uit de hand loopt. No worries.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 13 februari 2023 10:39
  @JaccoPeek Thanks voor de tip.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  do365nic

  • 11 februari 2023 15:07
  @TripleR40 Als je speelt op een emulator met mods en patches, krijg je best een mooie versie voorgeschoteld.

  Die switch was onder de motorkap al verouderd op release.
  (Hij heeft wel andere kwaliteiten hoor ik kraak hem niet af)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • MikkelR1

  • 13 februari 2023 22:33
  @do365nic verouderd op release? Het was op dat moment het sterkste mobiele platform voor games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Tinus Tussengas-1

  • 11 februari 2023 08:23
  Ik hoop vooral dat de tempels/dungeons uit OOT terugkeren, maar ik ben er bang voor. De shrines uit BotW konden mij niet zoveel bekoren en hadden weinig samenhang met het verhaal.

  Daarnaast blijft het jammer dat de Switch niet iets meer power heeft, waardoor het er allemaal net iets gelikter uitziet en beter speelt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mmo-veteran

  • 11 februari 2023 09:00
  Ik ben een groot Zelda fan en heb genoten van Breath of the Wild maar ik zit niet te wachten op dezelfde wereld, ik heb die wereld al 300 + uur uitgekamd. Ik voel wat je bedoeld, ook ik ben niet echt helaas nog niet heel enthousiast over deze nieuwe Zelda.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 11 februari 2023 09:46
  @Mmo-veteran Nu breekt werkelijk mijn klomp haha. Toen ik eind van afgelopen jaar riep dat het verre van zeker ging zijn dat deze game mijn game of the year ging zijn. Toen stond je op je achterste poten hoe lachwekkend dit zou zijn dat ik een aantal games boven deze game zou kiezen. En nu zeg je doodleuk dat jezelf nog niet enthousiast bent over deze game haha.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.