Column
Bethesda

Waarom Microsoft de Bethesda-games weghoudt bij Sony

Wolfenstein 3 kan wel eens de eerste exclusive zijn

Geschreven door Ron Vorstermans op
Microsoft klom uit een diep dal na de Xbox One. Het bedrijf probeerde zich met een ‘Netflix voor games’ en cloud gaming tegen de traditionele strategie van Sony af te zetten. Dat maakt de recente aankoop van Bethesda extra spannend. Gaat Microsoft met deze aankoop het ‘traditionele’ Sony achterna, en houdt het Bethesda-titels exclusief, of kiest Microsoft geld voor zijn geld, en komen Bethesda-titels ook naar andere systemen?

Blijkbaar maakte Xbox-hoofd Phil Spencer geen grapje toen hij jaren geleden zei dat Microsoft de Xbox-divisie nog steeds buitengewoon serieus nam. De buitenwereld speculeerde destijds nog over de wankele toekomst van het Xbox-merk. Komt er wel een volgende Xbox-console na de geflopte lancering van de Xbox One? Durft Microsoft de strijd met Sony nog wel aan?

Inmiddels is er van zulke twijfel geen sprake meer. Microsoft gooit met geld waar Sony enkel van kan dromen. Sterker nog: Microsoft gaf na de aankoop van Bethesda aan nog lang niet met acquisities klaar te zijn. Waar Sony zijn studio’s gestaag opwaardeert in budget en grootte, zet Microsoft blijkbaar in op ‘inorganic growth’. Het geeft te denken: hoe ‘multiplatformvriendelijk’ is Microsoft nou echt als het zo agressief investeert in ip’s en talent?

bethesda microsoft

Waarom zou Microsoft afzien van Bethesda-exclusives?

Nou, ik verklap alvast: ik zat er waarschijnlijk naast toen ik in de Gamer.nl Podcast zei dat Bethesda-games gewoon naar de PlayStation 5 zullen komen.

Ik herken mij in dat opzicht heel erg in de column van Paul Tassi op Forbes. Toen het nieuws van de acquisitie naar buiten kwam, was ook mijn eerste reflex er niet louter een van ongeloof. Natuurlijk stond ik perplex, maar ik dacht ook: dit hoeft niet te betekenen dat al die Bethesda-games alleen op Xbox-platformen verschijnen. Microsoft lijkt nu veel minder waarde aan exclusiviteit te hechten dan tijdens het Xbox- en Xbox 360-tijdperk. Tenminste, dat is wat Xbox-baas Phil Spencer al jaren roept.

Zo zei Spencer begin dit jaar dat hij vond dat Xbox meer met Google en Amazon concurreerde dan met Sony en Nintendo. Dat was opvallend, vond zo’n beetje iedereen. Concurreren met Google en Amazon klinkt als verre toekomstmuziek. Was dit pr-gelul? Mogelijk. Maar Spencer speelde ook daarvoor al vaker en plein public met het idee dat exclusives niet enorm belangrijk zijn in het huidige gameklimaat.

Een losjes vertaald citaat uit een interview met de Amerikaanse game-website Gamespot (2017): “Mensen pakken me altijd op dit punt, want ik heb dit letterlijk gezegd: ik houd er niet van geld te betalen zodat andere platformen een wapen of level niet kunnen hebben. Ik weet dat als ik dat zeg, door die dlc-exclusiviteitsdeals van Xbox met Call of Duty, alle vingers terugwijzen naar ons. Maar ik ben wie ik ben. Het is niet het beste pr-antwoord. Maar ik houd er niet van.”

Phil Spencer

Over gaming in zijn algemeenheid zei Spencer het volgende in dat interview: “Mensen op een Switch spelen nu Minecraft met mensen op een iPhone. Die mensen hebben geen Xbox-console of een Windows-apparaat. Maar ze hebben wel onze game en gebruiken onze dienst op verschillende apparaten. Dat is waar de toekomst van gaming om draait.”

Er zijn meer tekenen aan de wand. Microsoft communiceert maar al te graag dat het titels niet gebonden ziet aan consoles, maar aan het Xbox-ecosysteem. En die opvatting praktiseert Microsoft ook. Je kunt games straks op je Xbox spelen, maar ook op je mobiele telefoon dankzij Microsofts cloudnetwerk. Microsoft ondersteunt Minecraft (van Mojang, en dus Microsoft) nog steeds volledig op de PlayStation 4. Ori en diens vervolg zijn zelfs verkrijgbaar op de Switch, inclusief Xbox Achievements. Het is niet te ontkennen dat Microsoft bijdraagt aan de vervagende grens tussen verschillende platformen.

En dat is logisch: met het vervagen van exclusiviteit valt geld te verdienen. Neem The Elder Scrolls-serie die Microsoft nu bezit. Een The Elder Scrolls-game is normaliter een van de bestverkochte third-partytitels van een consolegeneratie. Microsoft zou grof geld verdienen aan een PlayStation 5-versie. Bovendien komt de game in dat scenario alsnog ‘gratis’ naar Game Pass, al dan niet tijdelijk exclusief. Met die propositie maakt Microsoft niet alleen Game Pass aantrekkelijker, maar geniet het bedrijf ook van de omzet van een PlayStation 5-versie.

Win-win dus. Waarom zou Microsoft niet van twee walletjes eten?

Elder Scrolls 6

De komst van Amazon

Om antwoord te krijgen op die vraag moeten we niet bij Microsoft zelf zijn. Phil Spencer gaf aan bestaande exclusiviteitsdeals voor de PlayStation 5 (Deathloop en Ghostwire: Tokyo) in stand te houden. Vervolgens wordt er case-by-case gekeken of Bethesda-titels wel of niet naar andere platformen komen, zegt Spencer. Dat is de enige uitspraak over dit onderwerp uit het Microsoft-kamp. Het is er niet een die zekerheid biedt.

Toch dacht ik na de Bethesda-aankoop: helder, Microsoft gaat die grote games gewoon naar de PlayStation 5 tillen terwijl het lekker teert op die 15 euro per maand. Win-win, toch? Nou, in alle eerlijkheid: ik twijfel steeds meer dat ik ernaast zat.

Ten eerste is het niet zo dat Game Pass geen exclusives nodig heeft. Zelfs al wil Microsoft teren op services, dan heb je alsnog goede games nodig om mensen naar je platform te trekken. Netflix heeft immers óók exclusives. En in het verlengde daarvan: als Microsoft Bethesda-games alleen tijdelijk exclusief wil maken, zou Microsoft ook gewoon een soort partnership kunnen afkopen. Oh, en ook niet onbelangrijk: Xbox zou geen goede exclusives hebben, en Doom, Wolfenstein, The Elder Scrolls en Fallout zijn goede exclusives. Probleem opgelost.

Ten tweede: Bethesda-games gaan niet verschijnen op andere streamingdiensten, dus waarom dan wel op de PlayStation 5?

Zelfs al wil Microsoft teren op services, dan heb je alsnog goede games nodig om mensen naar je platform te trekken. Netflix heeft immers óók exclusives.

Natuurlijk was het te kort door de bocht van Spencer om te stellen dat Xbox niet concurreert met PlayStation. Maar Spencer had over één aspect helemaal gelijk: het is momenteel niet PlayStation, maar Xbox dat de concurrentie aangaat met Amazon en Google Stadia. Ook op dat vlak zijn exclusives ontzettend belangrijk. Is het niet nu, dan wel in de toekomst. Ja, die strijd moet nog losbarsten. En ja, Google is op dit moment verre van een agressieve concurrent. Maar als het zover komt, staat Microsoft voor. Bethesda-games gaan nooit meer verschijnen op andere streamingdiensten. Mogelijk net als EA Play.

Maar wat heeft die strijd tussen services te maken met Bethesda-games op de PlayStation 5? Er is niet per se een link, want Sony heeft geen equivalent van Game Pass. Toch is de strijd tussen fysieke gameplatformen niet veel anders dan die tussen services. Spencer kan roepen over exclusiviteit wat hij wil, maar als de concurrentie moordend is, wint alleen de propositie met de beste games. Game Pass zonder goede games is niet goed genoeg. Exclusives zijn doorslaggevend. Vraag maar aan de PlayStation-divisie van Sony. Of aan Netflix.

cloudgaming

Wolfenstein 3

Niemand kan door de muren van het Xbox-hoofdkwartier in Redmond kijken. Maar één ding is honderd procent zeker: de inzet van Microsoft is dat jij de rest van je leven 15 (of meer) euro per maand betaalt. Daarvoor heeft Microsoft exclusieve titels nodig. Dat geldt voor de strijd in de cloud, maar ook voor de strijd in de winkel. Ik sluit dan nog steeds niet uit dat een game als The Elder Scrolls 6 naar PlayStation 5 komt. Case-by-case, zei Spencer immers. Maar dat er Bethesda-exclusives voor Xbox-platformen gaan volgen is zo goed als evident.

En als ik er dan geld op zou moeten inzetten: Wolfenstein 3, de spannende conclusie van een verhalende trilogie, is een logische eerste kandidaat.

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: CD Projekt Red gaat 'crunchen' en OS-grootte Series X Outriders mogelijk uitgesteld naar 2 februari 2021
38

Reacties op: Waarom Microsoft de Bethesda-games weghoudt bij Sony

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • fonsrutte

  • 3 oktober 2020 08:50
  Goed artikel! Zou het trouwens een mogelijkheid zijn dat Microsoft game pass als app voor de PlayStation uitbrengt?
  Zal vast niet mogen vanwege de voorwaarden van het PS platform.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aldodilly

  • 3 oktober 2020 09:27
  @fonsrutte Dat laatste inderdaad. Sony zou het niet toestaan dat Microsofts verdienmodel paradeert op PlayStations.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 3 oktober 2020 10:14
  @fonsrutte dat zie ik als enige optie om bethasda games op ps5 te zien. Micro wilt gamepass de Netflix van gaming en je koopt niet voor 7 miljard bethasda om dan Sony nog te spekken met dikke games. Sony gaat uit eindelijk ook streaming doen met azure netwerk dus dat is dan ook een concurrent en xbox is ze nu allemaal een stapje voor denk ik.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aces-82

  • 3 oktober 2020 12:03
  @fonsrutte maar wat dacht je als bethesda een game ook op de ps5 gooit en er komt groot in beeld xbox gamestudio 🤣. Ik vind dat wel humor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 3 oktober 2020 12:11
  @Aces-82 en geld verdient aan een game die op de PS draait

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • MikkelR1

  • 3 oktober 2020 09:14
  Ik voorspel alvast het einde van de PlayStation en het enkel nog uitbrengen van Sony studio's games op streaming platformen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Improv

  • 3 oktober 2020 09:49
  @MikkelR1 als op een dag amazon en google wel all in gaan zie ik microsoft de hele playstation divisie van sony zelfs kopen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 3 oktober 2020 10:16
  @MikkelR1 Sony is al bezig met Microsoft om een streaming netwerk op te zetten dus playstation merk gaat nog lang niet weg.. Zie eerder stadia verdwijnen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 3 oktober 2020 10:31
  @hulstpower Dat denk ik dus, MS en Sony zijn iets van een jaar geleden toch een soort van samenwerkingsverband aangegaan, onder het motto de vijand van je vijand is je vriend? Ze willen het Google en Amazon zo moeilijk mogelijk maken en de markt ninet van hun af te pakken. Daarbij is Sony een klant van MS met Azure, terwijl Google en Amazon hun eigen cloudplatforms hebben, die zijn dus op meerdere markten een concurrent van MS

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 3 oktober 2020 10:35
  @fonsrutte ja klopt Sony en Microsoft zijn gaan samenwerken voor cloud services van Sony. Zelfs de top van playstation wist niet van de onderhandeling af.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  nicster

  • 3 oktober 2020 09:36
  Microsoft wint. Er komt straks onder druk van de consument een Xbox app waarmee je op ps5 alle Xbox games kunt spelen, mogelijk als de techniek al klaar is zelfs streamend en mogelijk gamepass verplicht. Hoeven ze ook geen verlies meer te draaien op de hardware.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 3 oktober 2020 10:42
  Vergeet het maar. Waarom zou Microsoft Sony die lifeline toewerpen? Over vijf jaar is Sony wat Sega nu is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Zut

  • 3 oktober 2020 10:19
  Ojee, daar zijn de "einde van Sony" comments weer. Compleet gedomineerd deze generatie, Microsoft koopt Bethesda (wat overigens wel een knappe move is) en meteen zou Microsoft leidend zijn. Vooralsnog is er helemaal niks wat exclusief is voor Xbox en het kopen van Bethesda geeft nog steeds geen garantie op goede games in de toekomst. TES6 is nog heeel ver verwijderd van release, Doom is een goede serie maar geen system seller. Fallout heeft ook een stevige hit gehad na 76, zelfs Fallout 4 was alles behalve perfect bleek na een tijdje.

  Voor mijzelf maakt het niet uit als er bepaalde games niet meer op PS5 uitkomen, speel ze wel op pc(en ja dat wil Microsoft ook, eco systeem bla bla) Maar om nou hierboven meteen te lezen dat dit het einde is van Sony, please. Sony heeft nog steeds minimaal gelijkwaardige games om er tegenover te zetten. In mijn ogen is het lijstje The Last of Us, Horizon, God of War en Ratchet zelfs indrukwekkender dan een Doom en Fallout. TES6 exclusief voor Xbox zou wel een flinke hit zijn voor Sony maar ja, dat nog wel nog wel 4/5/6 jaar duren.

  Wel goed dat Microsoft flink actie aan het ondernemen is, zorgt ervoor dat Sony ook moet blijven vernieuwen en dat is weer top voor ons!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 3 oktober 2020 10:39
  @Zut Dit ook zeker niet het einde van Sony, dat is echt bullshit.
  Sony heeft vorige generatie duidelijk gewonnen en heeft XBox bijna knockout geslagen.
  Microsoft heeft echter op de achtergrond wel heel erg aan de weg getimmerd om goeie services (game pass en xCloud) op te zetten en developers te kopen.
  Vooral op dat eerste lopen ze echt ver achter. Sony is altijd vooral een hardware fabrikant geweest, software is niet hun ding, daar waren ze ten tijde van de mini-disc ook al niet goed in.
  Microsoft heeft inmiddels een winstgevende hardware divisie waar echt mooie apparaten op uit komen in de Surface-lijn en dat zie je deze generatie echt terug in de Series X, maar ook de S.
  Ik denk zeker dat Sony achter loopt, maar Microsoft wil helemaal niet van Sony af als concurrent, sterker nog ik denk dat ze samen met Sony een front willen vormen tegenover Amazon en Google dat zijn de echte bedreigingen voor Microsoft op een heel ander vlak, namelijk de cloud.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 3 oktober 2020 12:01
  @fonsrutte "Sony is altijd vooral een hardware fabrikant geweest"

  Vreemd genoeg vind ik de MS controllers van veel hogere kwaliteit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 4 oktober 2020 14:21
  @bigds9fan PS1 t/m PS3 was zeker discutabel.. Crappe ergonomie die dingen. Ook FisherPrice plastic. PS4 is iig een stap vooruit. Die allereerste Xbox zeecontainer-controller was ook wat.. Opvolger S-controller was al 10x beter. En die van de X360 gewoon erg fijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 3 oktober 2020 11:35
  @niqomipa hey 3 reuzen he want Nintendo doet het op zijn manier ook heel erg goed. En als hun tegen google en Amazon de strijd aan gaan zie die andere 2 kansloos denk ik

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 3 oktober 2020 12:14
  @hulstpower ik ben wel benieuwd wat er met Nintendo gaat gebeuren de komende jaren als Google en Amazon echt voet aan de grond gaan krijgen. Die lijken mij te eigenwijs om mee te gaan in het cloudgebeuren.
  Zou Google of Amazon Nintendo over gaan nemen uiteindelijk?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 3 oktober 2020 18:52
  @niqomipa hoop ik ook niet, maar als er genoeg aandeelhouders zijn die ja stemmen is het niet tegen te houden

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 3 oktober 2020 16:23
  @fonsrutte dat denk ik niet denk dat dan Nintendo eerder word op gekocht door disney of zo. Maar dan kan je eerder zeggen Sony en Nintendo of micro en Nintendo die gaan samen werken en kijk naar de switch succes.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.