Column
Overwatch 2

Waarom je Overwatch 2 niet zou moeten supporten

Heeft iemand nog een code over?

Geschreven door Marcel Vroegrijk op
Ik zou over een jaar of wat graag een uitgebreide post mortem willen lezen over Overwatch 2. Ja, dat lees je goed: post mortem. Nu verwacht ik niet dat het vervolg op de ooit zo revolutionaire heldenshooter een vroege dood gaat sterven, maar mijn hemel, aan Activision Blizzard zal het niet gelegen hebben. De uitgever lijkt er alles aan te doen om ieder sprankje hoop of enthousiasme voor deel twee de nek om te draaien.

In theorie kijk ik best uit naar het moment dat Overwatch 2 na jaren uitstel officieus uitkomt op 4 oktober, zij het in een soort van early access en zonder het veelbelovende (en veel beloofde) PvE-gedeelte. Er is geen enkele andere first-person shooter die ik zo absurd lang en vaak heb gespeeld. Ik ben af en aan al sinds 2016 aan het Overwatchen, dus je zou zeggen dat een opvolger ontzettend welkom is. Zeker omdat het huidige Overwatch al jaren op zijn gat ligt, want alle aandacht gaat nu eenmaal naar deel twee.

Die opgedroogde stroom aan content is op zich al reden genoeg om niet zo heel erg meer uit te kijken naar het vervolg, maar het zij zo. De pandemie, de verschrikkelijke onthullingen over de werkcultuur binnen Activision Blizzard en het vertrek van enkele kopstukken binnen Blizzard, waaronder Overwatch-bedenker Jeff Kaplan, hebben logischerwijs voor de nodige vertraging gezorgd. 

Surrender to my will

Er gaan ook al jaren verhalen over mis- en micromanagement van Overwatch door Activision Blizzard-CEO Bobby Kotick himself. Hij zou zich gedurende de ontwikkeling herhaaldelijk hebben bemoeid met het verdienmodel van de game en is naar verluidt ook verantwoordelijk voor de tunnelvisie op eSports van de afgelopen jaren. Dat terwijl bij de onthulling in 2019 toch echt de nadruk lag op de coöperatieve maps, waarin je het samen met andere spelers opneemt tegen computergestuurde tegenstanders. Dat staat nogal haaks op hoe Overwatch 2 nu in de markt wordt gezet: een opgepoetste en aangepaste versie van wat Overwatch al biedt. Het is zelfs zo erg dat ze in de Overwatch League nu al Overwatch 2 aan het spelen zijn, ook al is de game nog niet uit en af.

Nu weet ik natuurlijk niet wat er precies gebeurd is binnen de muren van (Activision) Blizzard. Toch is het geen heel vreemde gedachte dat er ergens ooit een bepalende beslissing is gemaakt ten faveure van aandeelhouders, en in het nadeel van fans die hoopten op meer verdieping van het verhaal en de personages die Overwatch zo aansprekend maken. En zo geschiedt het dat deel twee deze herfst als free-to-play-game verschijnt, met een Battle Pass-systeem en (nog) zonder PvE.

Cease your resistance

Heel erg vind ik dat niet eens. Het is een logische keuze in het huidige gameklimaat en loot boxes hebben hun beste tijd gehad. Maar het steekt dat Overwatch 2 zo vooral lijkt te worden wat de eerste Overwatch al tijden had moeten zijn. Het doet pijn dat dit soort veranderingen gegijzeld worden door de ooit gemaakte belofte van een officieel vervolg en niet al jaren geleden zijn uitgerold, toen er nog een levendige community was.

Dat brengt me op de trieste ontwikkelingen van deze week. Dinsdag begon de tweede gesloten bèta van Overwatch 2, dit keer ook voor Xbox en PlayStation. Ik heb me braaf ingeschreven, maar tot op heden geen toegang gekregen. Een optimist zou zeggen dat ze vast enorm veel aanmeldingen hebben gehad en druk bezig zijn om de hoeveelheid beschikbare servers stapsgewijs op te schalen en zo te testen of ze ook een groot aantal spelers aankunnen. Maar de cynicus in mij ziet een vies spelletje. 

Time’s up

Activision Blizzard biedt namelijk voor 40 euro een soort startpakket voor Overwatch 2 aan, met daarin niet geheel toevallig een code voor de bèta die nu gaande is. Als iedereen die zich aan heeft gemeld voor deze testperiode vrijwel meteen toegang krijgt, dan gaat niemand dit pakket kopen natuurlijk. Want waarom zou je? Er zit wat virtuele valuta in voor deel twee wanneer de game uitkomt in oktober, een aantal ‘zeldzame’ skins en je krijgt er de Legendary Edition van Overwatch bij. Ja, ook dat lees je goed. Je betaalt dus hoofdzakelijk 40 euro voor toegang tot een testversie van een spel dat gratis speelbaar wordt. Of je betaalt dit bedrag voor een digitaal exemplaar van een game die al sinds 2016 uit is en voorgoed verdwijnt zodra het vervolg verschijnt.

Ik weet niet welke lezing ik erger vind, maar ze zijn allebei schandalig. Op de website van Overwatch staat nog wel heel mooi dat Blizzard gaat proberen om iedereen die zich heeft aangemeld voor de bèta op zijn laatst op 14 juli toegang te geven, maar dat is vier dagen voor het einde van de test. Als je zoveel geduld en beheersing hebt dat je voor die tijd niet alsnog het Overwatch 2: Watchpoint Pack hebt gekocht, dan kun je waarschijnlijk ook nog wel wachten tot oktober. Aan dat soort mensen kan Activision Blizzard toch geen geld verdienen.

Activating self-destruct sequence

Misschien heb ik het mis hoor. Misschien check ik zo mijn mail en lonkt daar een code voor de bèta. In dat geval hoor je mij niet meer klagen. Dan ben ik te druk met staren naar het prachtige nieuwe ontwerp van Ana. Maar waarschijnlijker is het scenario dat ik binnen nu en een dag overstag ga. 40 euro en mijn geloofwaardigheid in ruil voor een code. Maar ook dan ga ik niet blij zijn. Want hoe kan ik, als de bèta weer afgelopen is, ooit nog terug naar het huidige Overwatch? Met twee tanks, twee dps en nul support.

Noot van de redactie: Nog geen half etmaal na het inleveren van zijn column heeft Marcel in ruil voor 40 euro en zijn ziel het Watchpoint Pack gekocht. Hij laat weten dat de meningen in bovenstaande column als niet langer relevant of geloofwaardig beschouwd mogen worden en dat Overwatch 2 alles is waarvan hij ooit had durven dromen. Totdat Ana haar onvermijdelijke nerf krijgt tenminste. In overleg is besloten om de oorspronkelijke tekst alsnog te plaatsen. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Sucker Punch werkt niet aan Sly Cooper of InFamous CDA wil verbod op enkel betaalde lootboxen
16

Reacties op: Waarom je Overwatch 2 niet zou moeten supporten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Huh

  • 2 juli 2022 09:43
  Bijzonder artikel hoor.

  Een klaagzang over het slechte Blizzard en hoe het geld verdient door toegang aan een f2p beta te verkopen.

  Vervolgens daar zelf aan meewerken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 2 juli 2022 09:44
  Oke het laatste stukje moest ik toch om lachen. Een heel relaas over de (slechte) gang van zaken, om vervolgens toch nog overstag te gaan. Ergste is nog dat het zo herkenbaar is :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Huh

  • 2 juli 2022 09:58
  @coola respect dat er geplaatst wordt dat hij overstag gegaan is.

  Maar ik ontkom toch niet aan het gevoel dat dit precies is wat er mis is met de huidige maatschappij.

  Moord en doodslag meeroepen met een populaire mening en vervolgens je normen en waarden het raam uit gooien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 2 juli 2022 10:05
  @Huh

  Eigenlijk heb jij hier in inderdaad 100% gelijk. Normen en waarden worden tegenwoordig iets te snel en vaak overboord gegooid. Ik betrap mij zelf er jammer genoeg ook wel eens op.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 2 juli 2022 10:25
  @Huh Dat is het probleem inderdaad. Er zijn ontelbaar veel schitterende games uitgebracht de laatste jaren, voor ieder wat wils, van AAA tot indie, op alle consoles en PC's. En voor wie zijn blik graag verbreedt: ook de laatste decennia. Zoveel pracht, dat veel gamers klagen over zogenoemde 'backlogs' (over luxeproblemen gesproken…).
  Maar toch trapt men massaal in dit soort overduidelijke manipulaties, uit puur ongeduld, alsof anders de wereld eindigt.

  Aan dit soort hypercommerciele onzin kun je beter echt nooit meedoen, zelfs niet als je je zo op het spel verheugd en juist ook niet als gamesjournalist.
  Er is een overvloed aan andere, eerlijkere games waarmee je je kunt vermaken (of die je kunt recenseren) en zo niet, dan zijn er altijd nog genoeg andere dingen te doen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 2 juli 2022 13:17
  @Robert-Frans

  Mja een game waar van ik de eerdere delen al tof vinden zal ik gewoon blijven pre-orderen. overigens zie ik het probleem van pre-orderen niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 2 juli 2022 14:39
  @coola Ik doelde ook niet op het pre-orderen zelf, maar op wat ik daarna in die zin schreef. Dus tegen extra betaling (een f2p) meteen willen spelen en niet gewoon netjes kunnen wachten tot het spel uit is. Ik noemde zijn handeling even voor het gemak pre-orderen, hoewel het wellicht niet de meest nauwkeurige bewoording is. Heb die zin daarom alsnog aangepast.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  -JK-

  • 3 juli 2022 10:16
  @coola ik had dezelfde ervaring haha

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  adutchman

  • 2 juli 2022 13:39
  Ik heb geduld en wacht wel ff. Van wat ik heb gehoord in de Ron en Erik podcast zijn de veranderingen positief. Dus ik heb zin in oktober!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Messtranor

  • 2 juli 2022 15:23
  Dit is de huidige maatschappij is een notedop. We zijn allemaal FOMO (Fear of missing out) junkies geworden die ondanks dat we er boos over zijn, toch er weer aan mee doen. Want stel je toch voor dat we er geen deel van uitmaken en er niet over kunnen meepraten.
  Ik ben er laatst ook weer ingetrapt door in een aanbieding alle expansions voor destiny 2 te kopen die ik nog niet had. Bij mekaar was t toch weer ruim 60 euro. Om er vervolgens achter te komen dat je letterlijk aan alle kanten wordt tegengewerkt om ook maar enige progressie te maken zonder dat je er wat centen in gaat steken, of HEEL veel tijd.
  En helaas, die tijd heb ik niet meer tegenwoordig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Tyranus

  • 2 juli 2022 16:09
  @Messtranor Fimo heb ik totaal geen last van, Destiny ben ik na mijn 2e kind mee gestopt, geen tijd, en ik ga er niet voor betalen

  Betalen weiger ik in elke game, niet eens een cosmetic, allemaal onzin in mijn ogen

  Xbox / pc is mijn hoofd platform en door gamepass ultimate kan ik op beide spelen
  Verder pik ik steam aanbiedingen mee

  En Sony wacht ik echt tot ze bijna niks meer kosten, leuk om te spelen maar geen tijd voor

  Maar deze column is gewoon zielig !
  Lig niet te klagen , en het dan toch gaan spelen, ze moesten je meteen bannen op de game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  do365nic

  • 2 juli 2022 19:33
  Grappig dat hij toch geplooid is na deze teskt geschreven te hebben.
  Ik heb overwatch 1 gek genoeg nooit gespeeld, maar deeltje 2 zal ik wel een kans geven wanneer hij gratis beschikbaar is.

  Achja, ik betrap mijzelf ook wel vaker op zulke dingen. We zijn allemaal mensen weet je.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  powerball

  • 2 juli 2022 23:38
  Is steunen geen woord meer ?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • bleacdemon

  • 3 juli 2022 10:18
  Ik wacht rustig af tot oktober.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vogeltje

  • 3 juli 2022 20:53
  Eerste deel gespeeld, maar vond het echt niks aan. Normaal vind ik FPS best leuk, maar hier kwam ik gewoon niet in. Deel 2 kan mij dan ook echt gestolen worden. En Blizzard zorgt er wel vaak voor dat een game zelf goed werkt. Het moet gewoon je ding zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  sandervs

  • 12 juli 2022 17:29
  Het is toch vraag en aanbod, Valorant skins zijn ook heel duur maar blijkbaar kopen mensen het, er zijn natuurlijk ook best veel mensen waarvoor 40 niet veel geld is en de skins zijn best tof.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.