Column
https://gamer.nl/artikelen/weekoverzicht/hoogtepunten-5/

Waarom ik de nieuwe consoles al heb voorbesteld

Pre-pre-order

Geschreven door Erik Nusselder op
Afgelopen week heb ik honderd euro uitgegeven in een gamewinkel, zonder direct iets mee naar huis te nemen. Jawel, ik heb de volgende generatie consoles alvast in de pre-order staan. Ik wil niet te laat zijn.

Zolang de winkels nog open zijn in deze coronacrisis, permitteer ik mezelf af en toe door de stad te lopen. Natuurlijk met alle voorzorgsmaatregelen van dien: anderhalve meter afstand en wegwezen als het ergens te druk is. Gelukkig was er in mijn lokale gamewinkel op een woensdagochtend niemand te vinden en stond de verkoper veilig achter een plastic scherm. Ik had immers een missie te volbrengen.

Xbox Series X

Economie

Onlangs meldde de betrouwbare nieuwsbron Bloomberg dat de PlayStation 5 eind dit jaar maar in beperkte oplage beschikbaar zal komen. Sony heeft blijkbaar voor nogal ambitieuze hardware gekozen, die zeker in deze tijd moeilijk te krijgen is. Daardoor zou de prijs van de console omhoog schieten, wat volgens simpele economische wetten weer voor een lagere vraag zorgt. Hoe hoger de prijs, hoe minder mensen er zijn die dat ervoor over hebben.

Dat kan er ook voor zorgen dat die krengen straks slecht verkrijgbaar zijn. Heb je geen pre-order, dan vis je mogelijk achter het net. Waar schaarste is, liggen oplichters bovendien op de loer. Ik zie het al aankomen: louche types kopen straks alle beschikbare PlayStations 5 op, om ze vervolgens voor belachelijke prijzen aan te bieden op het internet. Volgens een onderzoek van Motherboardis dat de reden dat de Switch nu zo slecht verkrijgbaar is. Met bots kopen die afzetters de consoles op zodra ze weer voorradig zijn.

We weten nog niet eens hoe duur die dingen worden, dus ik ben erg benieuwd hoeveel ik straks nog bovenop mijn aanbetaling bij moet leggen.

Een plekje reserveren

Ik heb geen zin om straks zonder fonkelnieuwe console te zitten, dus heb ik mijn pre-orders geplaatst. Ik dacht daarmee vroeg te zijn, maar ik was zeker niet de eerste. De verkoper vertelde me dat er in zijn filiaal al meerdere exemplaren waren vastgelegd, en in de online winkel ging het ook al aardig. Nog geen vloedgolf aan bestellingen, maar er zijn al zeker klanten die hun plekje gereserveerd willen hebben.

Het ging dan wel vooral om de PlayStation 5, voor de Xbox Series X liep het volgens hem nog niet echt storm. Ik heb ze gewoon allebei voorbesteld, met elk een aanbetaling van vijftig euro. Microsoft werkt immers met vergelijkbare onderdelen en zal dus ongetwijfeld met dezelfde problemen kampen.

Ik was nog wel op tijd, schatte de verkoper in, maar als er straks inderdaad maar een beperkt aantal consoles komt, kunnen er mensen met lege handen komen te staan. Toch begrijp ik het heel goed dat je nu niet uit je stoel opveert en naar de winkel rent om je eigen pre-order veilig te stellen. Waarom zou je? Is er echt al een goede reden om die dingen te willen hebben?

dualsense ps5

Wil je wel een nieuwe console?

We weten eigenlijk nog helemaal niks over de PlayStation 5 en de Xbox Series X, behalve dat ze een stuk sneller worden en mooiere graphics op het scherm zullen toveren. Het afschaffen van laadtijden klinkt natuurlijk goed, maar het belangrijkste aspect is: welke games kan ik er op spelen?

Sony houdt de lippen tot nu toe stijf op elkaar. Ik vraag me ook erg af met welke launchgames ze op de proppen kunnen komen. Horizon 2 lijkt de sterkste kandidaat voor een system seller, maar ik acht de kans groot dat die game niet op tijd af is voor de launch. Een nieuwe Gran Turismo misschien, of een project van Japan Studio (Knack 3?). De enige console-exclusive die is aangekondigd is Godfall, en dat spel weet me vooralsnog niet te overtuigen.

Microsoft heeft zich al wat meer in de kaarten laten kijken, met Halo Infinite als een klapper van een lanceertitel. We weten echter ook dat je daar niet per se een Series X voor hoeft te kopen. De komende tijd blijven exclusives van Microsoft ook nog op de Xbox One verschijnen. Het aanschaffen van een nieuwe console doe je op dit moment alleen om mooiere graphics te krijgen en laadschermen uit te roeien.

We weten nog niet eens hoe duur die dingen worden, dus ik ben erg benieuwd hoeveel ik straks nog bovenop mijn aanbetaling bij moet leggen. Het gaat sowieso een duur geintje worden, dus nogmaals: doe het vooral niet.

Als gamejournalist voel ik me daarentegen verplicht om straks bij de lancering de nieuwe consoles in huis te hebben. Ik moet kunnen vertellen hoe overbodig het wel niet was om ze alvast te kopen, zodat jullie er geen spijt van hebben dat jullie de kat nog even uit de boom kijken. Of wellicht zorgt de SSD wel voor een revolutie in gamedesign, omdat spelwerelden razendsnel worden ingeladen. Wie weet steek ik straks de loftrompet op over hoe vloeiend Horizon 2 je zijn wereld laat verkennen. Dan denk je toch bij jezelf: had ik nou maar een pre-order.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: SSD PlayStation 5 en Xbox Series X-logo Elijah Wood bezoekt Animal Crossing-eiland van fan
17

Reacties op: Waarom ik de nieuwe consoles al heb voorbesteld

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  LuckyJack

  • 25 april 2020 08:13
  Wel dapper om een €100 aanbetaling te doen gedurende een crisis die duizenden bedrijven in Nederland waarschijnlijk niet gaan overleven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 25 april 2020 09:43
  @LuckyJack ik steun in deze tijd graag m'n lokale bedrijven (en dan zeker m'n lokale gamewinkel!)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Addergebroed

  • 25 april 2020 11:29
  @ErikNus En je mag het aftrekken van de belasting meen ik mij uit de podcast te herinneren… dat maakt de prijs natuurlijk wel wat minder relevant ;)
  Geen commentaar trouwens, het hebben van de consoles is voor een gamejournalist natuurlijk net zo essentieel als een hamer voor een timmerman.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  NightyNite

  • 28 april 2020 10:43
  @Addergebroed Dat vind ik wel een leuke vergelijking! Ik heb ze ook beiden gepre-ordered en ook bij dezelfde winkel. Mijn vriendin en ik houden allebei erg van games en we willen dan ook gewoon beide consoles! Oh ja, ik vind jouw naam ook wel leuk trouwens, ik moet aan de Efteling denken :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Tynzor

  • 25 april 2020 11:52
  Bij welke winkel heb je het gedaan? Mijn lokale gamewinkel is gamemania, en die zijn dicht:(
  Ik zou graag bij bol.com/mediamarkt/amazon een xbox series x willen pre orderen.
  Gamemania vertrouw ik idd niet genoeg voor de redenen die LuckyJack aanhaalt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 25 april 2020 12:17
  @Tynzor de Nedgame!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 25 april 2020 11:56
  Nou veel plezier alvast Erik, ik hoop dat het je lukt om er één te bemachtigen. Ik kan me nog herinneren dat ik mét aanbetaling op een lijst stond voor de PS4 en toch achter het net viste. Ik heb toen zowat nog een halfjaar moeten wachten voor dat ik eindelijk aan de beurt was. Ik zing het nog wel even uit met de PS4 Pro en koop de PS5 pas wanneer die ruim voorradig is. Dan maar het hele bedrag in één keer.

  Edit: Beschouw het bovenstaande maar als niet geschreven. Je hebt me lekker gemaakt Erik, na wat gewik en geweeg ook maar een preorder geplaatst bij Nedgame voor een PS5. .:) Join the lunacy!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Millman7

  • 25 april 2020 12:58
  Maar…. die 100 euro garandeert je toch niet voor een exemplaar? Ik bedoel… het draait immers om de uiteindelijke stock die binnenkomt. Ik weet de logistics daarachter niet dus ik vraag het me gewoon af.

  Hoe zal dat gaan? 1ste preorder krijgt hem sowieso? En laatste preorder heeft minder garantie? Of is het een coinflip

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 25 april 2020 14:06
  @Millman7 wie het eerst komt…
  Ik sta nu dus boven mensen die hem na mij bestellen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Krytuun

  • 25 april 2020 16:40
  @ErikNus Dat ik beamen. (werkzaam binnen hetzelfde bedrijf). Vooraf wordt ons een aantal doorgegeven vanuit de leverancier. In dit geval Sony. Aan de hand daarvan nemen wij (zolang de voorraad strekt) bestellingen aan voor een batch. Als deze vol is, wordt er een nieuwe leverdatum overlegt, waar wij de nieuwe reservering bij plaatsen.

  Dit was in het verleden ook het geval bij PS4 en Xbox One. Echter is de keerzijde nu, dat er vanuit leveranciers, door corona (nog) geen exacte aantallen zijn. Er wordt in ieder geval netjes gewerkt op datum. Wordt er een bestelling geannuleerd, dan gaat deze naar de eerst volgende order. Wel zo netjes.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Footy

  • 25 april 2020 13:24
  Thnx voor de reminder Erik. Net ff een series X gepreorderd bij Nedgame

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  wazp

  • 25 april 2020 16:43
  Hier 2 maal XSX ge-preordered. Eentje voor mezelf en eentje voor mn vrouwtje 😁 na de ps4 weer toe aan wat anders, xbox heeft me overtuigt. En wij zijn ook van die gekken die er vanaf dag 1 bij willen zijn 👌

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Undefused

  • 25 april 2020 22:57
  Pre orders nemen ze al aan sinds oktober 2019, ik vind je nog redelijk laat met bestellen, zeker voor een gamejournalist die de consoles nodig heeft voor zijn werk. En de info voor wat betreft het kunnen pre orderen had in oktober al op deze site moeten staan natuurlijk aangezien de mogelijkheid er toen al was. Of eigenlijk betaal je aan voor voorrang op een pre order, zo staat het al een half jaar bij Nedgame op de site.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 26 april 2020 13:05
  @Undefused - Vroeg me dit ook al af, ik heb ook afgelopen jaar al twee pre-orders geplaatst.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • dezwarteziel

  • 26 april 2020 01:26
  Het beste is gewoon lekker op de PC gamen. De PC = Xbox en bovendien altijd next gen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Hendrik_Klein

  • 26 april 2020 12:20
  @dezwarteziel Inderdaad. Ik ben van de Xbox 360 overgestapt op de pc en blijf op de pc gamen. Ziet er grafisch veel beter uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • ViperVenom

  • 26 april 2020 14:12
  @dezwarteziel Nee waarom? Op console spelen de meeste mensen en je hoeft niet constant te upgraden doe mij maar een console van 550 om 5 jaar gegarandeerd de nieuwste games te kunnen spelen ipv die videokaarten en gpu onzin wat je constant moet upgraden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.