Ik vind Torchlight 2 dus beter dan Diablo 3. Dat is in de eerste plaats iets persoonlijks. Ik vind de setting en de tekenstijl net wat interessanter, vind de toevoeging van huisdieren bijzonder geslaagd (hoewel ik de hamster mis) en ik gun de makers het succes veel meer dan het grote Blizzard. Dat is echter niet de reden dat ik Torchlight 2 speel.

Vooral het – bijna naïeve – vertrouwen dat de makers in hun spelers hebben, geeft me een gevoel van waardering. Diablo 3 gaat vergeleken met hen vrij arrogant om met hun fans. Eigenlijk merk je dat al vanaf het begin. Diablo 3 kan je alleen online spelen. Op deze manier kan Blizzard valsspelen tegengaan en alles en iedereen controleren. Big Brother is watching you, letterlijk. Torchlight 2 kan je gewoon offline spelen, als je dat wilt. Cheaten wordt misschien makkelijker gemaakt, maar het valsspelen is uiteindelijk aan de speler zelf en niet aan de makers.

Daarnaast bepaalt niet de ontwikkelaar, maar jij hoe je het spel speelt. Je kunt in Torchlight 2 gewoon kiezen op welk niveau je het spel begint. Je hoeft het spel niet eerst op een laag niveau te spelen om Torchlight 2 echt te kunnen ervaren. Voor sommige spelers betekent dat misschien dat ze eerder uitgespeeld zijn, maar dat is niet afhankelijk van een kunstmatige rem.

Dynamisch spel

Torchlight 2 is ook lang genoeg leuk zonder die rem. Dat komt omdat er inzicht van de speler gevraagd wordt. In de eerste plaats omdat de wereld dynamisch wordt opgebouwd. Je speelt niet twee keer hetzelfde spel, want de levels veranderen elke keer als je opnieuw begint. Dat is in Torchlight 2 wat verder doorgevoerd dan in Diablo 3, waardoor je niet snel het idee hebt de wereld of het spel te kennen.

In de tweede plaats zijn de vijanden in Torchlight 2 wat slimmer dan die in Diablo 3. Vooral bazen vergen echt tactieken om ze te verslaan. Het is minder rechttoe rechtaan, maar daardoor wel wat moeilijker. Daar moet je van houden, want het kan op momenten behoorlijk frustrerend zijn. Toch biedt het des te meer voldoening als je dan toch een baas verslaat. Torchlight 2 toont daarmee meer vertrouwen in de kennis en vaardigheden van de speler, waardoor het spel meer iets van jezelf wordt.

Vernieuwend, maar daardoor beperkt

Het skill-syteem van Torchlight 2 is juist niet uniek of vernieuwend. In Diablo 3 heb je te maken met een nieuw soort talenttree waarbij je punten kunt toekennen aan vaardigheden en ze daarmee vrijspeelt of verbetert. Dit kan je op elk gewenst moment veranderen en ik vind dat persoonlijk best een fijn systeem, maar het vereenvoudigt het spel wel flink. Torchlight 2 is meer een ouderwetse actie-RPG en laat je vaardigheden en statistiekverbeteringen per keer een beetje verbeteren. Dit kan je niet onbeperkt veranderen en vergt dus wat meer inzicht, maar zo wordt je held wel een unieke representatie van je speelstijl. Dat maakt het net even wat leuker. Ook omdat je elke keer weer een echt nieuwe held kunt aanmaken.

Diablo 3 probeert overigens op meer vlakken vernieuwend te zijn dan Torchlight 2. Levenspunten krijg je terug door health potions die op de grond vallen wanneer je een vijand verslaat (slechts eens in de zoveel minuten kon je een potion uit je inventaris gebruiken). Torchlight 2 volgt gewoon het traditionele concept, waarbij je elke zoveel seconden een potion kunt gebruiken. In de praktijk werkt dat gewoon beter. Op de hogere moeilijkheidsgraden hoef je sterke tegenstanders namelijk niet op afstand te houden tot je ze eindelijk dood hebt en je weer kunt helen. In Diablo 3 kwam dit nogal eens voor.

Ook het Auction House is een vernieuwing in Diablo 3 die eigenlijk beperkend werkt. Loot wil je zoveel mogelijk zelf vinden en niet, veel makkelijker, in een veiling kopen met echte centen. Op mij werkt het demotiverend dat mensen, die minder hun best doen, uiteindelijk makkelijker een goede uitrusting kunnen krijgen. Ik snap het niet en het heeft voor mijn gevoel weinig met gamen te maken.

Allebei goed, maar Torchlight 2 meer iets voor mij

Diablo 3 is geenszins een slecht spel. Het is beter gepolijst, meer vernieuwend en ook is het verhaal en de spelwereld een stuk constanter. Daarnaast ziet Diablo 3 er ook gewoon beter uit. Er zijn dan ook genoeg subjectieve redenen om Diablo 3 net zo goed of beter te vinden dan Torchlight 2. Maar niet voor mij. Noem het ouderwets, maar de vernieuwing in Diablo 3 past me uiteindelijk minder goed.

Het feit dat Torchlight 2 ruim de helft goedkoper is en fans gestimuleerd worden om lekker te gaan modden, roept extra sympathie op. Dat de loot ontzettend uitgebreid is, quests gevoelsmatig leuker in elkaar steken en je met wat meer mensen samen kunt spelen, is voor mij de kers op taart. Uiteindelijk maakt dat Diablo 3, voor mij, op elk vlak inferieur.