Column

Sony wint met dammen, maar Microsoft is aan het schaken

Microsoft timmert aan de weg terwijl Sony ogenschijnlijk stilstaat

Geschreven door Ron Vorstermans op
Mijn Xbox One staat al anderhalf jaar stof te happen, want ik kan alle Xbox One-exclusives spelen op mijn pc. Mijn verouderde Xbox is overbodig geworden. Dat lijkt een beetje conflicterend, maar ik kan er niet zo boos om worden. Het is een van de vele stappen die Microsoft op dit moment een interessant en toekomstbestendig gamebedrijf maakt. En Microsoft weet dat heel goed kenbaar te maken.

Ik heb net Gears 5 uitgespeeld: echt een topgame. Ik had het niet zo uitgekiend, maar ongeveer een dag later kwam Gears Tactics uit - ook een topgame. Ik heb er overigens veel moeite mee Gears Tactics uit te spelen, want tegelijkertijd houdt ook het zwaarmoedige Hellblade: Senua’s Sacrifice mij bezig. Ik speel ze allemaal via Game Pass, een grote aanwinst voor mijn gamegedrag. En al die games zou ik ook nog eens kunnen spelen vanuit bed op mijn telefoon, want ik zit in de bètatest van Microsofts gamestreamingdienst xCloud.

gears tactics
Gears Tactics

Moeilijk om teleurgesteld te zijn

Het is in mijn optiek erg moeilijk om teleurgesteld te zijn in Microsoft-exclusives tegenwoordig, want het voelt door Game Pass alsof ik ze gratis speel. Ja, je betaalt ervoor, maar Microsoft heeft een aantal maanden geleden (meermaals) een deal geïntroduceerd waardoor ik maar liefst drie jaar aan Xbox Game Pass Ultimate (voor zowel pc als console) bij mijn Xbox Live Gold heb gekregen. Ik betaalde daar 1 euro extra voor. Aangezien ik sowieso Gold nodig heb om online te kunnen spelen, is dat een krankzinnige deal.

Maar ook zonder die deal is Game Pass een aantrekkelijk abonnement. Dat hoort het ook te zijn, want Microsoft wil jou en mij op die manier in zijn ecosysteem en services trekken. Of dat nou op de pc, op je spelcomputer of op je magnetron is, maakt Microsoft niet zoveel uit. Het gaat er om dat al jouw gametransacties en -investeringen plaatsvinden op een Xbox-platform: dat betekent marge. Misschien maakt Game Pass geen winst, maar het Xbox-platform wint er wel gamers mee. En dat laatste is belangrijk.

In de toekomst gaat Microsoft xCloud integreren met bestaande Xbox Game Pass-abonnementen, dus hoef je niet apart voor de dienst te betalen als je Game Pass hebt. Dit specifieke moment hangt als het zwaard van Damocles boven Google Stadia, dat met zijn aparte store en online omgeving moet gaan opboksen tegen een min of meer gratis dienst die al miljoenen gebruikers heeft. Ik voorspel alvast: dat gaat niet goed aflopen. Niet zonder Stadia-exclusives.

xCloud

Op dit moment is de zeitgeist rondom Xbox niet allerbest vanwege die teleurstellende Inside Xbox-presentatie. Er werden third party-gameplaybeelden beloofd, maar we kregen gelikte in-gametrailers die behoorlijk underwhelming waren. De aanloop naar dat event was oprecht onhandig, maar iets belangrijker vind ik het grote plaatje: Microsoft timmert hard aan de weg en laat dat weten ook.

Het bedrijf heeft gigantische veerkracht getoond na de verschrikkelijke Xbox One-lancering. Ik vind Phil Spencer een geweldig uithangbord. De communicatie (hier in Nederland merk je daar wat minder van) vanuit Microsoft richting pers en gamers is veel beter dan eerst, ook online. Microsoft heeft in nieuwe en oude ontwikkelaars geïnvesteerd, waardoor Game Pass alsmaar een aantrekkelijker platform lijkt te worden. Met exclusives op de Series X (of eigenlijk: het Xbox-merk) gaat het gegarandeerd goedkomen, die aanname durf ik wel te doen.

Bovendien blijft Microsoft innoveren om relevant te blijven als dienst en platform. Dat heeft een nadeel: ik voorzie dat de stap naar Series X gevoelsmatig klein gaat zijn, gezien first party-exclusives aanvankelijk ook naar de Xbox One komen. Maar er is in elk geval beweging. Microsoft legt een nieuw landschap aan voor Xbox, een nieuwe infrastructuur waar we straks met onze telefoons, Xbox One’s of Series X-consoles makkelijker dan ooit onze games op kunnen spelen. Sony lijkt het allemaal wat conventioneler in te steken, net als met de PlayStation 4.

Als Sony voortborduurt op zijn succesvolle ip’s, is de PlayStation 5 opnieuw een groot succes en nou ja, krijgt Microsoft hier waarschijnlijk opnieuw geen voet aan de grond.

Sony zit stil

Als het puur en alleen gaat om het publieke debat rondom next-gen, en dus niet om de games, zet Microsoft al maandenlang Sony het mes op de keel. Het gevolg is dat Sony’s aankondigingen keer na keer reactionair lijken. Het voelt alsof de Japanners gedwongen worden tot een respons, in plaats van er eentje zorgvuldig te hebben uitgekiend. Als Sony over een maand aankondigt ook met een soort Game Pass te komen, voelt dat reactief. Als het fatsoenlijk cloud gaming gaat doen, beter dan met PlayStation Now, voelt dat reactief.

Wat we wel hebben gezien van het Japanse bedrijf, deed geïmproviseerd aan. Die presentatie van Mark Cerny was enorm interessant, maar het was een gortdroge CES-presentatie. De aankondiging van een nieuwe controller was mogelijk nog droger. Was dit allemaal de bedoeling?

Het voelt allemaal wat laat en ongecoördineerd aan de kant van Sony. Wanneer krijgen PlayStation-gamers nou eens te horen wat ze kunnen verwachten? Volgens onderzoeksjournalist Jason Schreier gebeurt dat over enkele weken. De coronacrisis speelt een waarschijnlijke rol in die vooralsnog passieve houding. Maar goed, ook op ‘coronavlak’ houdt Sony zich afzijdig en bepaalt Microsoft het publieke debat. Volgens Phil Spencer is alleen game-development vertraagd. Series X lanceert dus nog altijd voor de kerst, zegt hij.

dualsense ps5

Is Sony klaar voor de toekomst?

Voor de duidelijkheid: bij Sony gaat het overduidelijk goed. Er is geen retailer in Nederland die kan zeggen dat er in zijn of haar winkel meer Xbox-consoles dan PlayStations zijn verkocht. Bovendien heeft Sony in het verleden bewezen in te willen spelen op toekomstige trends, zoals met het opkopen van Gaikai en het introduceren van PlayStation Now. Als Sony voortborduurt op zijn succesvolle ip’s, is de PlayStation 5 opnieuw een groot succes en nou ja, krijgt Microsofts hardware waarschijnlijk opnieuw geen voet aan de grond.

De schaduwzijde? Sony bouwt (als de geruchten waar zijn) verder bovenop het fundament dat er al lag. Maar wat betekent dat over een paar jaar? Bij die vraag wordt het interessant, want Microsoft heeft inmiddels op vrijwel elk vlak een voorsprong. Dat geldt dus op de lange termijn (een abonnementsdienst, het betere xCloud ten opzichte van PlayStation Now), maar eigenlijk ook op de korte (het onthullen van de nieuwe console, eerste (ahem) next-gengameplay).

Sony domineert het dambord, maar Microsoft is aan het schaken.

De Japanners hanteren een andere strategie, die van de marktleider die doet waar ze goed in is. Het huidige Microsoft is niet zo dominant of relevant als Sony, maar weet als runner-up precies waar het punten scoren kan. De open communicatie naar buiten toe, de nadruk op grenzeloze digitale platformen: Xbox is een merk met concreet perspectief. Maar goed, inderdaad, je kunt er in 2021 geen God of War 2 op spelen.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: Inside Xbox en verkoopcijfers Nintendo Live vanaf 15:00 - Vrijdag Deluxe-nonsens!
79

Reacties op: Sony wint met dammen, maar Microsoft is aan het schaken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Zut

  • 9 mei 2020 08:41
  Grappig, tuurlijk is het waar dat Microsoft op al die vlakken goed bezig is en voor lijkt te lopen op Sony. Maar voor mij persoonlijk vallen al die argumenten in het niet door je laatste zin. Want games. Wat heb ik aan zon prachtig ecosysteem en streamingsdienst etc als ik niet games zoals God of War, Horizon en The last of Us kan spelen. Microsoft probeert op elk vlak te domineren maar ik zie zelf qua game aanbod geen enkele reden om over te stappen. Want nogmaals, games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vogeltje

  • 9 mei 2020 08:59
  @Zut ZO zit ik er zelf ook in. ALlemaal helemaal tof (meen ik ook echt) dat de nieuwe Xbox zo krachtig is en al deze opties krijgt/heeft, maar een console koop ik alleen voor games.

  Ja, Xbox heeft ook games, maar diezelfde games komen ook naar andere platformen. Dat betekent voor mij dat ik ze op de PC ga spelen. De exclusieve games trekken mij een stuk minder aan dan die van Sony. Ik Forza erg tof en dan houdt het eigenlijk al op. De rest mist ik niet. En ook deze serie komt naar de PC. Weer een reden minder voor een Xbox voor mij.

  Het moge inmiddels wel duidelijk zijn dat ik alleen voor mijzelf spreek en dat zal beste heer die het column heeft geschreven ook zo zijn, maar ik bedoel alleen maar dat er mensen zijn die er gewoon geen boodschap aan hebben dat de ene console het beter doet dan de andere wat betreft onthullingen, kracht en ga zo maar even door.
  De reden om een console te halen zal voor het grootste deel nog altijd de games zijn die je er exclusief op kunt spelen. Uiteraard, nogmaals, persoonlijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Tinus Tussengas-1

  • 9 mei 2020 09:25
  @Vogeltje je geeft het hier zelf eigenlijk al een beetje aan. Je ziet geen reden om een Xbox te kopen, omdat spellen ook op de pc uitkomen. Dus speel je op de pc. Maar wat heb je daarvoor nodig? Juist Windows. En waarschijnlijk draai je ook Office op die pc. Dit valt allemaal binnen het ecosysteem van Microsoft. Het maakt Microsoft niet uit waarop je speelt, als het maar binnen hun ecosysteem is. De grote winst pak je niet met het verkopen van units maar met software, het liefst in abonnementsvorm. Het product moet schaalbaar zijn. Alle grote bedrijven bieden tegenwoordig abonnementen aan Microsoft (Office 365), Adobe (Creative Cloud), Salesforce, etc. Dit garandeert een constante stroom van inkomsten.

  Interessante column Ron. Ik ben benieuwd hoe de komende generatie zich gaat ontwikkelen. Sony was deze generatie heer en meester met veel ijzersterke titels en een flinke achterban. Microsoft heeft echter veel geïnvesteerd in nieuwe studio's en communiceert momenteel heel open. Dat wijst erop dat ze vertrouwen hebben in de nieuwe Xbox. Met Phil Spencer hebben ze bovendien een echte leider aan boord.

  Kortom beide bedrijven zullen alles uit de kast moeten halen om te laten zien waar ze voor staan. Uiteindelijk is dit alleen maar goed voor ons als gamers.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vogeltje

  • 9 mei 2020 10:42
  @Tinus Tussengas-1 Ik heb het over de Xbox console en niet over Microsoft. Hoewel het zeker wel klopt wat betreft jouw reactie. Alhoewel ik dan geen Office gebruik, maar dat is een bijzaak =)

  Het geeft dus inderdaad aan dat de Xbox zelf (voor mij dan) niet nodig is. Daar ben ik ze zeker dankbaar voor. Forza, de serie die ik als voorbeeld gaf, kan ik wel lekker spelen nu.

  De games pass is ook een dienst van toegevoegde waarde. Het aanbod op PC is net wat anders die op de console, maar ook daar geloof ik in de positieve vooruitgang.

  Zelfs Sony ziet dit voor een deel in. Death Stranding en Horizon Zero Dawn komen naar de PC. Die eerste heb ik om die reden nog niet gespeeld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • dezwarteziel

  • 10 mei 2020 07:15
  @Vogeltje PC is Xbox dude, het is het zelfde platform

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • dezwarteziel

  • 10 mei 2020 07:13
  @Zut Zoveel games zijn dat niet, The Last of Us noeten we nog gaan zien. Ik heb de spoilers gezien en als dat waar mocht zijn dan wil ik niks meer met Noughty Dog te maken hebben. Verder heb ik alleen God of War en Spiderman op mijn PS4 gespeeld en is het dus het alleen PC, master race, dus gamepass, Steam enz. Gewoon 2160p 60 fps op de OLED TV in de woonkamer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PSXbox

  • 14 mei 2020 16:11
  @Zut Sony is de laatste jaren wat dat betreft beter bezig dan MS denk ik. Maar dat zegt toch niks over de toekomst? MS heeft de laatste jaren veel goede studio's gekocht. Wie zegt dat daar niks goeds uit voorkomt? Het kost alleen jaren gemiddeld voor een game af is, dus dat was een lange termijninvestering van MS. En ja het komt ook naar PC, maar ik game niet op PC, en als ik een PC wil kopen met de specs van de Series X ben ik best wat kwijt denk ik… En zelfs trouwens de laatste jaren heb ik me prima vermaakt met Forza Horizon 4, Gears 5 en Ori om maar wat te noemen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hubertje

  • 9 mei 2020 09:42
  Snap niet dat iedereen altijd doet alsof er op xbox geen games te spelen zijn. 90% komt op beide uit. De exclusives voor PlayStation vind ik zelf niet echt waard om een PlayStation te kopen. Deze generatie heb ik beide gekocht maar ik erger mij echt aan de PlayStation 4. De controller is snel leeg en het downloaden duurt jaren op dat ding. Ik snap niet waarom dat ding zo populair is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 9 mei 2020 10:44
  @hubertje niemand zegt dat er op Xbox geen games te spelen zijn. Wat ze zeggen is dat er weinig exclusives te spelen zijn.
  En als ik op 2 consoles beiden dezelfde games kan spelen, maar daarbij 1 ervan games heeft die ik nergens anders kan spelen, dan verkoopt die beter. Zelfs als al die andere games op die ene console met minder exclusives iets mooier zijn.

  Ik wil hiermee geen enkele "kant" kiezen. Zo zijn de feiten nou eenmaal.

  Het is afwachten hoe de komende generatie gaat uitpakken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • ViperVenom

  • 11 mei 2020 08:09
  @darkmanwls Nee hoor de feiten zijn dat geen enkele xbox gamer interesse heeft in die exclusive.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 11 mei 2020 14:45
  @ViperVenom Horizon Zero Dawn, Spider-Man, God Of War.

  Dat zijn me er een paar games op.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PSXbox

  • 14 mei 2020 19:33
  @hubertje Microsoft heeft de laatste jaren veel goede studio's gekocht dus ook op het gebied van exclusives komt het wel goed denk ik. En daarnaast, ik heb mij prima vermaakt met games Forza Horizon 4, Gears 5 en Ori 2 om maar wat te noemen. Dus het is ook niet zo dat MS de laatste jaren niks heeft laten zien…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent 4125

  • 9 mei 2020 10:27
  Waar slaat de kop van deze column nu eigenlijk op? Dammen is stilstand, schaken is vooruitgang?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aldodilly

  • 9 mei 2020 10:34
  @Agent 4125 Schaken is een ingewikkeldere sport dan dammen, maar bovenal: de regels zijn anders dan dammen. Neem je het nog wel tegen elkaar op als je andere spelregels hanteert?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LuckyJack

  • 9 mei 2020 10:36
  @Agent 4125 dammen is reactief en op relatief korte termijn. Bij schaken denk je strategisch en vele zetten vooruit. Disclaimer: deze opmerking is geenszins bedoeld om dammen als een minderwaardige sport neer te zetten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 9 mei 2020 10:47
  @Agent 4125 het is een metafoor. Hij bedoeld dat ze gewoonweg niet meer hetzelfde spel spelen. Sony wil console en games verkopen. Microsoft wil vooral klanten binden aan hun dienst, en heeft dus minder focus op hardware verkopen. (Minder focus, niet geen focus)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 9 mei 2020 10:45
  Goed artikel. Sony gokt dat ze hun monopoly kunnen behouden met één grote AAA release per jaar. Microsoft is ondertussen bezig met het creëren van een breed palette aan titels. Met weemoed denk ik terug aan de PS3-dagen en de opkomst van de "downloadable games", zoals dat toen nog heette. Nu lijkt Dreams de laatste stuiptrekking te zijn van een Sony die ooit barstte van de creativiteit en goede ideeën. Nu is Sony helaas als een Romeinse keizer die niet doorheeft dat het rijk langzaam afbrokkelt. Ondertussen heeft Microsoft een geweldig developers-programma lopen en geïnvesteerd in de toekomst. Misschien dat dat nu nog niet voor iedereen zichtbaar is, maar geeft het nog een paar jaar en Microsoft is qua aanbod en diversiteit Sony ruimschoots voorbij.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Zut

  • 9 mei 2020 11:09
  @Baukereg Wat? Hoe kan je dat over Sony zeggen terwijl zij al gereleasde populaire IP's hebben die barsten van kwaliteit. En dan weet je opeens dat Microsoft met topgames gaat komen omdat zij wat studio's hebben opgekocht. Vooralsnog ziet het er tegenvallend uit qua aanbod en moet ik nog maar zien of zij kunnen gaan tippen aan een Naughty Dog etc

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 9 mei 2020 14:00
  @Zut Kwaliteit ja, maar dat betekend niet dat de games per definitie leuk zijn. Horizon is technisch een meesterwerk, maar ik vind open werelden dodelijk saai. TLOU heb ik op de PS3 geprobeerd, ik snap werkelijk niet waarom die game zo gehyped is. Ik zoek het altijd in de minder bekende games van de kleinere studio's, waarin meer creativiteit en meer ziel zit. Dat was ten tijden van de PS3 fantastisch, maar helaas is Sony een andere weg in geslagen.

  De Ori games, daar wordt ik blij van. Dat zie ik liever dan dat Microsoft gaat proberen Naughty Dog of Guerillia Games te simuleren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Bteqq

  • 9 mei 2020 13:39
  @Baukereg

  Gezien jouw reacties in het verleden, kunnen we wel veilig zeggen dat je vanuit de xbox fanboy bril kijkt! En dat mag hoor, maar ik zou wel uitkijken wat je gaat voorspellen voor de toekomst en "geef het een paar jaar". Nintendo en Sony lopen deze laatste jaren namelijk voorop? Oei shit nou ben ik een fanboy.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.