Waarom game je? Omdat je het leuk vindt. En waarom vind je het leuk dan? Nou, dat zal ik je eens eventjes vertellen. Er zijn verschillende redenen voor te bedenken:

Ten eerste, je kunt dingen doen die je in het echte leven niet zo snel zult doen. Denk dan aan het besturen van een rally wagen of formule 1 wagen, tot het vermoorden of doodrijden van mensen. Eindelijk heeft het geen nare gevolgen voor de rest van je leven, en met een paar muisklikken kun je zo weer opnieuw beginnen. De mensen kicken nu eenmaal op het onbekende. En door te gamen kan dit onbekende veilig ontdekt worden.

Een andere reden zou zijn, dat een gamewereld heel anders kan zijn dan de echte wereld. Je kan terug in het verleden, of juist verder de toekomst in. Maar je kunt je ook in een wereld begeven tussen de meest vreemde wezens en vrolijkste kleuren. Of juist het tegenovergestelde.

Maar de belangrijkste reden, waarvan ik denk dat het eigenlijk de enige reden is, is het neerzetten van een bepaalde prestatie en de bijbehorende trots. Iedereen wil kunnen zeggen dat ze de laatste games gespeeld hebben, en ook uitgespeeld hebben. Of dat ze die ene high-score verbeterd hebben. Dit is het geval bij alle hobby's. Wanneer je gaat sporten, gaat het altijd om de persoonlijke prestaties. Ook bij team sporten. Je wilt laten zien hoe goed je bent, en droomt van een professionele toekomst. Maar ook bij andere hobby's, bijvoorbeeld bij haken is dit het geval. Het is misschien een beetje een extreem voorbeeld, maar ook met haken laat je zien wat je kan. Wie het mooiste haakwerk produceert kan trots op zichzelf zijn.

Het is niet voor niets dat al vanaf de eerste game, pong, de high-scores bijgehouden werden. Bij bijna elk spel is dat wel het geval geweest. Vooral sportspellen zijn erg populair, denk aan Tony Hawk's Pro Skater, Fifa 2001 etc. Gelijk na het uitbrengen van de demo van THPS2 werden er meerdere threads gestart op het forum waar men de high-scores in ging zetten. En waarom denk je dat online gamen zo populair is de laatste jaren? Eindelijk is er een manier om te concurreren tegen de hele wereld! Laat zien dat je de beste ben! Ook clans zijn er om de individuele prestaties te verbeteren. Als jij tegen je vrienden kan zeggen dat je tot die ene top-clan behoord, dan hebben zij gelijk een positief beeld van jou. De rest van de clan is dan even niet interessant.

Ons geweten maakt ons duidelijk dat we niet egoïstisch moeten zijn, daarom laten we het niet zo heel erg merken, maar uiteindelijk draait het allemaal om de persoonlijke prestaties en eer. En dat geldt ook voor de gamers.

Ik ga weer verder oefenen, misschien krijg ik dan toch nog respect van mijn vrienden...