Column
Tecmo World Wrestling

Mijn goede game-voornemens voor 2019

Doe je mee?

Geschreven door Erik Nusselder op
Aan het eind van het jaar blikken we altijd terug naar de prachtige games die zijn uitgekomen. Maar het is ook een mooi moment om lering te trekken uit wat je het afgelopen jaar gedaan hebt, en je voor te nemen om het volgend jaar anders te doen.

Ik heb voor mezelf daarom vijf goede game-voornemens gesteld voor 2019. Tuurlijk, games zijn maar een hobby en we moeten het niet te serieus nemen. Maar optimaal genieten tijdens je vrije tijd is ook wat waard, dus het kan geen kwaad om het te proberen.

Game buiten je comfortzone

Er komen tegenwoordig zoveel games uit, dat ik al mijn tijd kan vullen met spellen waarvan ik van tevoren al weet dat ik ze leuk ga vinden. Japanse rpg’s, action-adventures, verhalende games… als ik alleen maar die games opstart, haal ik 2020 wel. Maar als ik mijn gametijd op deze manier indeel, is de kans klein dat ik nog wordt verrast.

Daarom neem ik me voor om weer wat vaker een game te spelen die ik normaal gesproken niet zo snel uit zou kiezen. Juist op die manier ontdekte ik eerder nieuwe favorieten, zoals shooter Spec Ops: The Line of horrorgame Until Dawn. Dat zijn genres waar ik me normaal niet in verdiep. Het afgelopen jaar is dat er een beetje bij ingeschoten, maar in 2019 wil ik weer wat experimenteren. Ik denk er zelfs aan om Forza Horizon 4 op te starten, terwijl ik racegames eigenlijk nooit aanraak...

Spec Ops: The Line

Speel games uit…

Dit is een belangrijk voornemen. Ik laat me vaak afleiden door de nieuwste releases en laat games die ik graag verder wil spelen, te vroeg vallen. Ik ben bijvoorbeeld nog lang niet ver genoeg in Assassin’s Creed Odyssey, maar Red Dead Redemption 2 stond alweer voor de deur te trappelen.

Natuurlijk, omdat ik gamejournalist ben kom ik er soms niet onderuit. Ik moet wel aan een nieuwe game beginnen, al is het alleen maar om hem te recenseren. Toch wil ik mezelf voornemen om dan wat vaker terug te keren naar games die meer van mijn tijd verdienen.

Assassin's Creed Odyssey

...maar stop ook op tijd

Games die mijn tijd niet verdienen, moeten daarentegen wat sneller uit mijn roulatie verdwijnen. Als ik eenmaal aan een game ben begonnen, wil ik hem meestal ook uitspelen. Zelfs als ik het totaal geen leuke game vind. Dat klinkt misschien tegenstrijdig met het vorige punt, maar de ene keer heb je nou eenmaal meer tijd dan de andere. Dan zit ik ineens te grinden in een rpg waar ik helemaal geen plezier aan beleef.

Zo was ik afgelopen jaar een beetje teleurgesteld door Ni No Kuni 2. Ik vond het een sfeerloze game waar je makkelijk doorheen walste. Toch heb ik het nog aardig lang doorgespeeld, en zelfs nu zegt een stemmetje in mijn hoofd dat ik hem eigenlijk nog uit moet spelen. Maar van wie moet dat? Voor wie doe ik dat dan? Daarom mijn voornemen om games waar ik niet van geniet, wat sneller te laten vallen. Ik heb nou eenmaal geen zeeën aan vrije tijd.

Ni No Kuni 2

Vergeet je pc niet

Ik geef het toe: ik ben een luie gamer. Ik plof graag neer op de bank en speel dan op de console wiens controller het dichtst bij ligt. Maar daardoor vergeet ik soms een belangrijk platform: de pc. Die staat namelijk boven op de studeerkamer (ik heb geen zin om draden door mijn huis te trekken om die beneden op de tv te kunnen spelen). En dat terwijl ik van huis uit toch vooral een pc-gamer was.

Daardoor kom ik wat minder in aanraking met genres als real-time strategy of city builders, wat natuurlijk zonde is. Bovendien ligt mijn Oculus Rift iets te vaak stof te happen, terwijl daar genoeg pareltjes op te spelen zijn. Tijd om dat veranderen!

Shuttle XPC SZ270R9

Herspeel leuke games

Ik ben vaak zo gefocust op nieuwe games, dat ik oude favorieten uit het oog verlies. En dat terwijl het soms heel waardevol kan zijn om een game nogmaals te spelen. Je kunt dingen ontdekken die het verhaal in een nieuw daglicht zetten, of wordt herinnerd aan stukken die je alweer was vergeten.

Afgelopen week ging ik bijvoorbeeld nogmaals door Celeste heen, nadat ik hem begin dit jaar recenseerde. Ik bleek sommige delen van het verhaal alweer te zijn vergeten, en ik ontdekte onderweg een nieuw trucje waarmee ik nieuwe stukken van de levels kon bereiken die ik nog niet had gezien. Bovendien heb ik nog een heel aantal collectables opgepikt en wat moeilijkere uitdagingen doorlopen. Zo bleek een van mijn favoriete games van het jaar toch nog heel wat nieuwe – of vergeten – elementen te bevatten.

De kans is groot dat ik niet aan al deze voornemens toekom, maar het is toch de moeite waard om mezelf wat bewuster te maken van de manier waarop ik game. Hebben jullie ook goede voornemens voor het gamejaar 2019?

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Avonturen met vrienden in PlayerUnknown's Battlegrounds Puur plezier in Assassin's Creed Odyssey
10

Reacties op: Mijn goede game-voornemens voor 2019

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • rpenning

  • 29 december 2018 13:53
  Mijn goede voornemens zijn. Niet altijd meteen nieuwe games kopen ik koop nu vaak spelle op release voor 60 a 70 euro. Speel ze even en dan leg ik ze weg net als assassins creed odysey 5uur gespeeld en weggelegt en nu is die in de aanbieding voor de helft van het geld. Eeuwig zonde eigelijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • mhnl1979

  • 29 december 2018 14:12
  Tip. Maak van een Raspberri Pi een Stream Link apparaat. Kun je beneden op de bank gamen. En dat kan ook best met Power Line adapters

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BertThaBest

  • 29 december 2018 17:23
  Mooi voornemen rpenning. Ga ik me ook voornemen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  armilo-theus

  • 29 december 2018 20:50
  De games die ik opnieuw speel zijn mass effect trilogy en The witcher 3.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  obi-twan kenobi

  • 29 december 2018 20:56
  Wachten met kopen van nieuwe games tot die goedkoper zijn is ook één van mijn voornemens. Ik wil vanwege tijdgebrek en een grote backlog sowieso wat minder games gaan kopen. Voor kortere en originele indie games wil ik wel open blijven staan, maar vooral openwereld wil ik minder gaan spelen. Dit jaar al begonnen om meer games echt uit te spelen en wil dat doorzetten. Verder lijkt het me leuk meer samen te gamen. Speel nu vooral singleplayer, maar mis co-op games wel. Dit heb ik vooral gemerkt door het plezier dat ik dit jaar met a way out heb gehad.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Oxymorphone

  • 30 december 2018 17:16
  Meer sex, gamen en weed roken!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rpenning

  • 31 december 2018 00:34
  @Oxymorphone nog meer?? Xd

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MetalSonic

  • 30 december 2018 21:49
  Dat stemmetje in je hoofd over Ni No Ku ni 2 begrijp ik niet, het is imo één van de beste rpgs van 2018. Het is zelfs op "hard" wat aan de makkelijkere kant maar probeer dan ook te genieten van de verschillende dingen.

  Lekker aan je koninkrijk bouwen? Heb je daar geen zin meer in dan doe je wat veldslagen waar wat behoorlijk pittige bij komen later. Daar ook geen zin in? Dan kan je gaan en staan waar je wil om gewoon wat monsters te killen. Fijn toch dat low levels je enigszins ontwijken…. Dan heb je nog verschillende dungeons etc.. en heerlijke muziek van Studio Ghibli.

  Ik heb er nu 85 uur in zitten en ik heb het gevoel dat ik in de allerlaatste fase zit. Characters rond de level 60 en alle koninkkrijgen hebben nu een alliance met mij. Ach ik vind 't prima….. Nog even wat side questen en dan richting de final battles gaan _O_

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 31 december 2018 04:47
  @MetalSonic ik ben blij dat jij er veel plezier aan beleeft!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AltF4

  • 14 januari 2019 21:07
  Bij mij in huis woont ook iemand die games speelt terwijl hij ze niet meer leuk vindt. Ik heb respect voor mensen die dat kunnen. Mij lukt het niet. Mijn hersenen weigeren simpelweg te grinden. Als ze het door hebben, bam afsluiten die handel. Val direct in slaap. Ik ben voor 'begrijpen hoe een game werkt'. Dat is voor mij het allerleukste. Ik vond MonsterHunter top, tot ik het concept begreep. En 't stomme is, zelfs als ik wil grinden - het lukt me gewoon niet. In ESO weet ik het nog voor mijn brein te verhullen - daar kan je op zoveel manieren CP scoren. Goed idee trouwens, van de comfortzones, vorig jaar kwam ik erachter dat ik Farming Simulator super tof vond, totaal uit de comfortzone. Kan dat in één regel. Absurd toch? (No offense!) En heb ik ook zonder dat ik het wist een voorliefde voor vrachtwagens (Eurotruck). Ik dacht dat ik mezelf kende.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.