Column
Call of Duty: Black Ops 4

Microtransacties in CoD: Black Ops 4 lopen de spuigaten uit

Call of Duty’s eeuwige zoektocht naar een verdienmodel

Geschreven door Jacco Peek op
Toen Treyarch en Activision de eerste microtransacties in Call of Duty: Black Ops 4 introduceerden, wisten de meesten al dat het niet bij cosmetische spullen zou blijven. Een aantal maanden konden spelers stickers, dansjes en wapenskins verdienen, maar daarna verschenen ook de eerste dlc-wapens en iets later lootboxen. Wat begon als een Fortnite-achtig lootsysteem is nu een van de meest oneerlijke verdienmodellen ooit, en daar baal ik ontzettend van.

Bij release recenseerde ik Black Ops 4 voor zustersite InsideGamer en noemde ik de game “de innovatiefste Call of Duty sinds jaren”. De tactische insteek van de multiplayermodus was vernieuwend genoeg om mij weer maanden bezig te houden en Blackout was naar mijn mening een waardige concurrent voor Fortnite en PUBG. Het vervelende is dat ik hier nog steeds achter sta, maar de game met minder plezier speel dan voorheen. Waar de gameplayfundamenten nog altijd staan als een huis, gaat het bergafwaarts met de manier waarop Activision inkomsten probeert te genereren met de game. Elke update is inhoudelijk een stap voorwaarts, maar qua consumentvriendelijkheid twee stappen terug.

black ops 4

De druppel

Denk aan een red dot sight dat los werd verkocht in digitale winkels, een sloophamer van 28 euro en het feit dat sommige nieuwe wapens enkel verkrijgbaar zijn in lootboxen, waaruit je ook een van de honderden waardeloze calling cards kunt krijgen. Black Ops 4 ligt voor de volle prijs in de winkels en wie zelfs de Black Ops Pass koopt, moet alsnog urenlang grinden in een Fortnite-achtige loot-stroom of extra geld uitgeven om nieuwe content te verkrijgen. En als iemand die Call of Duty het liefste opstart om te spelen met nieuwe wapens en opzetstukken, is dat ontzettend frustrerend. Ik heb geen tijd om honderden uren te grinden, noch zin om naast die 110 euro te gokken voor nieuwe wapens.

Voor velen arriveerde recent de druppel die de emmer deed overlopen. De laatste grote update van de game voegt Blackjack’s Stashes toe aan Limited Time Modes (LTM) in Blackout. Deze kratten liggen verspreid over de map en geven spelers toegang tot al hun vrijgespeelde wapens, waarmee spelers die geluk hebben of veel geld uitgeven aan de game een voordeel hebben. Hoewel het pay-to-win-principe in de praktijk wellicht meevalt - al is Alcatraz een zeer populaire LTM en zijn sommige dlc-wapens erg goed - gaat het spelers meer om het principe. Wie geld uitgeeft heeft meer en betere wapens in Blackout. Wat is de volgende stap? Dit doortrekken naar de gehele modus?

Het is doodzonde, gezien het feit dat voorgaande games een eerlijker verdienmodel hadden. Oké, WW2 had ook een dure seizoenspas met een aantal zeer slechte maps én lootboxen, maar na het vertrek van Micheal Condrey en Glen Schofield werd het er een stuk beter op. Met alle plezier koos ik één van de nieuwe uitdagingen om te voltooien voor nieuwe wapens, om die weer te levelen op nieuwe maps en in grappige modi als Prop Hunt. WW2 werd tot m’n verbazing mijn meest gespeelde Call of Duty-game van deze generatie, omdat ik het gevoel had naar een vaste beloning toe te werken, zonder me gedwongen te voelen om geld uit te geven.

Call of Duty: WW2

Noodgedwongen

Je merkt duidelijk aan Activision dat het bedrijf zoekende is naar een verdienmodel. Black Ops 4 lijkt wel een proefkonijn voor de volgende generatie Call of Duty’s met de transities die de game doormaakt. Het voelt allemaal behoorlijk noodgedwongen aan, gezien de ‘tegenvallende’ financiële resultaten van de game en golf aan ontslagen in februari. Activision bewees dit jaar ook dat het niet bang is om grote franchises te laten vallen toen het de banden met Bungie verbrak en Destiny niet meer onder Activision-Blizzard viel. Call of Duty is in feite een cruciale inkomstenbron geworden, dus het is begrijpelijk dat er naar een manier wordt gezocht om de omzet te maximaliseren.

Eén aspect van het probleem waar ik mij nog meer aan erger dan de microtransacties zelf, is de tol die het eist van het ontwikkelteam zelf. De vocale Call of Duty-community richt zich vaak tot Treyarch om onvrede te uiten, terwijl het ontwikkelteam moet roeien met de riemen die ze hebben. Een recent rapport over de omstandigheden waarin Black Ops 4 is gemaakt suggereert dat sommige ontwikkelaars gefrustreerd zijn over de geldlust van Activision en de geringe invloed die ze hebben op het microtransactiebeleid. Datzelfde rapport claimt ook dat testers op een belachelijke manier worden achtergesteld op voltijd werknemers, dus wellicht valt er bij Treyarch ook nog wat te verbeteren.

Modern Warfare

De vraag is wat deze trend betekent voor Call of Duty: Modern Warfare, dat eind dit jaar verschijnt en nu al een diepe indruk maakt op de pers. Infinity Ward zet een aantal stappen in de goede richting, met onder andere het mogelijk maken van cross-play tussen consoles en pc en gratis maps om de spelersgroep niet te splitsen. Maar als de traditionele seizoenspas wegvalt, waarin compenseert het bedrijf dan voor de kosten? Het lijkt er op dat de zoektocht nog niet ten einde is.

Zelf heb ik geen problemen met lootboxen met cosmetische spullen, of een loot-stroom waarin je vette spullen verdient door te spelen. Voor mijn part begin je in Modern Warfare met Captain Price, waarna je door de multiplayer- of co-op-modus elke denkbare Modern Warfare-skin vrijspeelt, en waardevolle privileges hebt als je een soort Battle Pass aanschaft. Wapens moeten naar mijn mening echter voor iedereen toegankelijk zijn en gewoon in de game worden gestopt, zodat spelers de game nooit kunnen betichten van pay-to-win of andere fratsen.

Modern Warfare, cod, call of duty

Liefde voor Black Ops 4

Maar goed, ik ben geen econoom en ik kan niet inschatten in hoeverre bovenstaande suggesties lucratief genoeg zijn voor een miljardenfranchise. Het enige punt wat ik wil maken is dat Activisions zoektocht ten koste gaat van een ontzettend goede game. Toen ik Black Ops 4 laatst opstartte om te kijken waar de controverse nou vandaan kwam, werd ik er aan herinnerd hoe makkelijk de game mij geboeid weet te houden. De Grav, het eerste wapen dat écht gratis is en daardoor aanvoelt als een godsgeschenk, lag op mij te wachten en binnen de kortste keren veegde ik ouderwets het vijandelijke team in Nuketown van de kaart.

Ik speel de game nog steeds omdat ik hou van Black Ops 4 en Call of Duty, en naast een potje Apex Legends en The Division 2 jaarlijks m’n heil vind bij de franchise. Er moet echter gauw een eerlijk verdienmodel worden geïntroduceerd dat spelers niet tegen de schenen schopt, anders gaat Modern Warfare later dit jaar Black Ops 4 achterna.

Laatste columns op Gamer.nl

Dit artikel delen:

Lees meer

Nike Air Max 97-sneakers geïnspireerd door Nintendo 64 Yu Suzuki geeft nieuwe info en toont nieuwe beelden Shenmue 3
18

Reacties op: Microtransacties in CoD: Black Ops 4 lopen de spuigaten uit

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  hubertje

  • 9 juli 2019 10:27
  Ik ben blij dat ik deze game verkocht heb als ik dit zo lees. Ondanks alle haat die Call of Duty over zich heen kreeg vond ik de games tot nu toe gewoon goed. Zelfs infinite warfare die echt afgekraakt werd vond ik nog een leuke game. Black ops 4 is echt de eerste Call of Duty die ik niet leuk vond. Ik heb het nog een tijdje geprobeerd maar ik vind er gewoon echt geen zak aan. Ik hoop dat Modern warfare weer goed gaat worden maar tot nu toe ziet die er erg goed uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Mr_joystick88

  • 9 juli 2019 10:46
  Black ops 4 is ook de enige die ik geen zak aan vind,
  Verder speel ik dol graag call of duty en dan vooral de singleplayer story…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  obi-twan kenobi

  • 9 juli 2019 13:35
  @Mr_joystick88 Ik speel geen multiplayer, maar net als jij de singleplayer campagnes. Dus heb geen last van microtransacties en lootboxes. Black ops 4 heb ik dus ook overgeslagen zonder singleplayer. Black Ops 3 vond ik de minste campagne hebben tot nu toe, maar met de rest heb ik me goed vermaakt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 9 juli 2019 11:24
  Volgend jaar het zelfde artikel, maar dan met Modern Warfare.

  Ik vind het een moeilijk onderwerp, want wat activision doet is op alle fronten zo fout als het maar kan, maar toch iedereen koopt het. En iedereen uit zijn ongenoegen, maar er veranderd toch niets. En als dat wel zo is dan vinden ze wel weer een andere manier. Massaal boycotten is de enige manier. Gewoon niet kopen.

  Maar ja, de grote groep mainstream gamers zijn nou eenmaal hypegevoelig ,dus dat gaat niet gebeuren.

  Ik voorspel hier nu al dat bij de launch van MW of snel erna lootbox en mt controverses zullen zijn. mark my words.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  poklaan

  • 9 juli 2019 14:27
  Ik verwacht dat Modern Warfare nog erger word, Activision zal immers de winst die ze maken op nieuwe maps kwijtraken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CerandoX.nl

  • 9 juli 2019 15:55
  Raven en Infinity Ward hanteren een redelijk eerlijk systeem in MWR en Infinite Warfare. Je krijgt via Supply Drops ook "parts" en die parts kun je gebruiken om de wapens direct te kopen. De parts krijg je ook voor duplicates in Supply Drops. Hoewel dit ook een hele lange grind kan zijn, voelt dit wel eerlijker dan in Black Ops 3/4, want bij die laatste games blijft het sowieso gokken.

  Ik heb wel het idee dat het model in Black Ops 3/4 niet geheel aan Activision is te wijten, omdat zoals ik in de vorige alinea al aangeef MWR en IW vorig jaar een eerlijker model hanteerde dan Treyarch nu in BO4. Ik denk dat de developer in kwestie hier tot zekere hoogte eigen verantwoordelijk in heeft, mits bepaalde de targets maar gehaald worden. Daarnaast krijgt de developer in kwestie uiteraard ook een bonus die ze voor zichzelf zo hoog mogelijk moet uitvallen natuurlijk.

  De unlock paths of tiers in BO4 zijn ook niet eerlijk. Heb nog nooit de hoogste Tier gehaald en op die manier een gun verdient, dus ik ben altijd afhankelijk van de reserves. :-(

  Ik heb WWII niet gekocht, dus ik weet niet hoe het daar zit. Werkt dat ook met parts?

  De oplossing is voor mij om meer tijd te investeren in bijvoorbeeld Insurgency: Sandstorm, Rising Storm 2, Batallion 1944 (hoewel ook niet perfect) en andere (indie) titels die wel een eerlijk systeem hanteren. Zelfs Rainbow Six Siege heeft een vergelijkbaar systeem met MWR en IW, daarnaast krijg je ook de optie om operators direct te kopen, dus dat voelt ook als eerlijk systeem.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 9 juli 2019 16:12
  @CerandoX.nl Ik heb IW iets minder gespeeld, maar die hadden ook een eerlijk systeem inderdaad. WW2 werkt ook met weapon parts en met een aardige grind kon je de nieuwe wapens wel krijgen. Het was voor mij geen doel om ze zo te verdienen, want dan moet je echt elke vier uur inloggen en flink doorspelen om genoeg bij elkaar te verzamelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The soy sauce

  • 9 juli 2019 17:13
  Die microtransacties slaan inderdaad helemaal nergens meer op, als het nou alleen cosmetisch is NO PROBLEM, maar dat is dus niet het geval.

  Waar ik me nog meer aan erger zijn die mensen van prestige level 600+, laat ze die lekker weren uit de CORE games

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TvdKaa

  • 9 juli 2019 17:25
  Ikzelf speel enkel de multiplayer (geen Blackout) en kan bevestigen dat het pay to win gehalte nu echt 'aan' is. Er is één wapen die je in lootboxes kan krijgen & een weapon mod die je erop kunt zetten waardoor dat ding letterlijk exploderende projectielen afvuurt! 2 hits en je lichaam knalt uit elkaar! Als er één zo'n gek rondloopt met dat wapen is het potje al gespeeld, en dat is eeuwig zonde.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 10 juli 2019 11:29
  @TvdKaa Blackout is ook multiplayer, De hele game is alleen maar multiplayer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MelvinChowder

  • 10 juli 2019 11:35
  @darkmanwls Snap je verwarring maar met multiplayer wordt de standaard online mode bedoeld, en blackout word gewoon blackout genoemd, net zoals de zombie mode ook gewoon zombies word genoemd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BK4LiFe

  • 9 juli 2019 18:09
  Ik snap je heel goed, maar ik heb het verschil in Blackout nog niet gemerkt. Ik erger me vooral aan het feit dat je 100 tiers moet spelen voor een nieuw wapen.

  Ik speel het veel, vrienden niet. Dus die worden helemaal gek omdat ze daardoor veel wapens niet hebben. Die verwachten ook niet dat het wel ff uit een lootbox komt. En al helemaal als dat exploderende wapen in iemands handen zit. Ik erger mij het meest aan calling cards waar je niets aan hebt en die stickers. Leuk, maar nee dank je. En als je die ook nog eens dubbel krijgt, helemaal voor niets je XP'tjes gehaald. Waarom krijg je niet direct een re-roll bij een dubbele? Ze kunnen beter tijd investeren in gekke recticles of kleurtjes voor je wapen dan in calling cards en stickers.

  Ook een punt van frustratie. Ik speel de game veel, maar de laatste tijd zie ik steeds meer mensen met een prestige level van boven de 400. Die schieten me helemaal lek, waardoor de potjes al snel één groot drama worden. Kunnen ze die gasten niet in andere servers stoppen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Oxymorphone

  • 9 juli 2019 21:13
  Als mensen het niet zouden blijven kopen die rommel, waren ze er al mee gestopt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 10 juli 2019 11:32
  @Oxymorphone Dat is ook zo, maar schapen blijven er altijd. Fifa verkoopt ook ieder jaar weer heel dik. Het is ook een kwestie van gebrek aan een alternatief. Mensen willen toch hun potje voetbal spelen of hun potje oorlog shooter. En in dat laatste geval is de concurrentie battlefield, wat groter van schaal is, plus net zo vol met die troep. Als er nou een ontwikkelaar komt met een goeie war shooter zonder al die rotzooi erin, dan is t snel bekeken hoor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MelvinChowder

  • 10 juli 2019 11:53
  @darkmanwls Als je verder kijkt dan COD en Battlefield, dan zijn er genoeg "war shooter" games zonder al die rotzooi.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 11 juli 2019 00:10
  @MelvinChowder Je snapt mijn bedoeling niet. IK weet wel dat er meer war shooters zijn, maar het gemiddelde call of duty/battlefield schaap weet dat niet. Er moet er een dezelfde bekendheid krijgen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MelvinChowder

  • 11 juli 2019 08:28
  @darkmanwls Haal ik niet uit je comment, dan had je het anders moeten verwoorden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Voci

  • 10 juli 2019 22:55
  Ook hierbij geldt: internet sloopt de mens. Er is een machtspositie waardoor COD groot blijft. Want als vriendje X het koopt, dan zal vriendje Y ook wel moeten. Dat is nog los van de verslavende elementen die bewust worden ingezet om X weer binnen te harken. Naast de grote marketing-budgetten die zij wel kunnen uitgeven, maar concurrentie niet.

  Het is net als Facebook: je hebt (bijna) geen keus. Er is ook geen alternatief. Het alternatief is stoppen. Maar doe dat maar eens, zeker als je 15 bent met sociale druk en verslavingsgevoeligheid.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.