Column
eShop

In de naam van gamebehoud

Als Nintendo het niet doet, doe ik het wel

Geschreven door Wesley Akkerman op
De game-industrie zet zwaar in op het digitale aanbod. Sony, Microsoft en Nintendo hebben imposante digitale winkels die games op toegankelijke wijze naar het grote publiek brengen. Wanneer zo’n gigant besluit een digitale winkel te sluiten gaat er echter een hoop content verloren. Als eigenaar van een gamekamer heb ik daar moeite mee.

Het zal weinig mensen ontgaan zijn dat Nintendo volgend jaar de Nintendo eShop sluit op de Wii U en Nintendo 3DS. Je hebt nog een paar weken om eShop-tegoed toe te voegen aan je portemonnee of geld over te maken via een creditkaart, maar in maart 2023 sluit de digitale winkel voorgoed. Dan gaan er een hoop games verloren die exclusief verkrijgbaar zijn via de eShop op beide systemen. Hoewel we vaak zien dat Nintendo games overzet naar de Nintendo Switch, geldt dat niet voor het gros van de beschikbare titels, noch voor de games die ontwikkeld zijn door kleine ontwikkelaars.

Bij mij gaat er dan meteen een alarm af. Zijn er nog games die ik destijds miste? Moet ik mijn spellen nog van updates voorzien? Mis ik bepaalde downloadbare content? Bij het schrijven van deze column bedenk ik me ineens dat ik nog de downloadbare content van Fire Emblem Fates wil downloaden, maar dat betekent dat ik wederom geld moet uitgeven. En op moment van schrijven heb ik al 315 euro uitgegeven aan content die ik nog wilde downloaden of belangrijk vind om te behouden. Want als Nintendo haar games niet conserveert in de naam van gamebehoud, dan doe ik het wel.

switch oled

315 euro

315 euro is een hoop geld. Maar als je rekening houdt met het feit dat dit bedrag verdeeld is over twee systemen die allebei al jaren op de markt zijn, dan had ik het geld natuurlijk net zo goed in de loop der jaren kunnen uitgeven. Waarschijnlijk was ik dan duurder uit, omdat ik nu veel games tegen een gereduceerde prijs kon kopen. Bovendien zitten er games tussen die fysiek niet (meer) verkrijgbaar zijn – en als dat wél het geval is, dan lopen de kosten nog hoger op. Dit was dus de minst kwade keuze van alle opties die ik had. Maar het voelt wel een beetje wrang dat ik die keuze überhaupt moest maken.

Ik snap dat het sluiten van zo’n downloadwinkel een noodzakelijk kwaad is als commercieel bedrijf. Digitale producten vereisen immers onderhoud en onderhoud kost geld. Wanneer mensen nauwelijks gebruik meer maken van zo’n winkel, is dat weggegooid geld. Helaas zijn er ook vrij weinig opties voor het overbrengen van bestaande content, omdat zowel de Nintendo 3DS als Wii U unieke systemen zijn met features die op geen ander platform zijn te vinden. Dit in vergelijking met bijvoorbeeld backward compatibility op Xbox, waar elke console nagenoeg dezelfde controller heeft. Ontwikkelaars moeten dan behoorlijk wat tijd, energie en geld investeren om die content draaiende te krijgen op de Switch; dat is de moeite vaak niet waard.

switch

Onredelijke wens

Het openhouden van de Nintendo eShop op deze systemen is een onredelijke wens. Dat zoveel videogames verloren gaan is desondanks ontzettend zonde. Maar op de vraag hoe Nintendo de games goed kan preserveren, weet ik geen antwoord. Wellicht via externe instituties, zoals de Video Game History Foundation uit de Verenigde Staten of de Game Preservation Society uit Japan. Games bestaan heel simpel gezegd uit code en code kan opgeslagen worden. Het bedrijf kan op z’n minst een poging doen de nalatenschap van haar systemen op deze manier te waarborgen.

Een andere manier is via emulatie. De laatste tijd zet Nintendo meer in op emulatie via Nintendo Switch Online. Met dat abonnement krijg je toegang tot een selectie games die eerder uitkwamen voor de NES, SNES en Nintendo 64. Helaas kun je de games niet kopen; dus als Nintendo de stekker uit zo’n dienst trekt, raak je tevens de toegang kwijt tot al die retrotitels. Vandaar dat ik ook flink investeerde in games die uitkwamen voor oude systemen, mits ik ze niet fysiek in één van de vier Billy-kasten had staan. Dan heb ik in elk geval m’n best gedaan. Tot slot gebruiken sommigen dit probleem om piraterij goed te praten, maar dat is natuurlijk geen oplossing, aangezien het om diefstal gaat. Bedrijven moeten een legale manier bieden om games voor altijd beschikbaar te stellen.

Persoonlijk vind ik het heel belangrijk om oude games toegankelijk te houden voor iedereen. Niet alleen omdat games kunstwerken zijn of omdat je er zelf met een roze bril op kunt terugkijken, maar omdat het interactieve medium nog altijd relatief jong is en in korte tijd grote stappen heeft gemaakt. De oudere titels brengen dat heel mooi in kaart, waardoor het dus een belangrijk stukje geschiedenis is. Iedereen met interesse in die geschiedenis zou zoveel mogelijk toegang moeten hebben tot kennis uit het verleden, net zoals dat gaat met schilderijen, beelden, muziek en films.

Super Mario 3D All-Stars

Nintendo in de toekomst

Voor de toekomst verwacht ik minder grote problemen. De Nintendo-games van nu leunen minder op gekke touchscreen- of bewegingsgevoelige besturingen. Als het volgende Nintendo-systeem gewoon ‘normale’ controllers ondersteunt, dan is de kans vrij groot dat Nintendo dik inzet op backward compatibility, net zoals Microsoft dat al doet. Wellicht dat je in 2035 dan nog steeds Switch-games kunt kopen op het systeem dat dan verkrijgbaar is. In de naam van gamebehoud zou dat heel fijn zijn, want games verliezen aan het verloop van de tijd is eeuwig zonde.

Dit artikel delen:

Lees meer

Hoogtepunten: Forspoken, God of War-serie en Assassin's Creed Valhalla: Dawn of Ragnarök I.G Q&A: Wat is de beste uitbreiding?
11

Reacties op: In de naam van gamebehoud

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • MeneerAert

  • 12 maart 2022 08:31
  Hmm, dit geef mij een gedachtespinspeltje. Zouden games niet onder een soort aparte copyright wet moeten kunnen vallen dat, net zoals met muziek, het na een tijdje (dan heb ik het over tientallen jaren) publiek domein wordt? Dat iedereen dan de kans krijgt het aan te bieden. Zo kan je denk ik waarborgen dat oude games in de toekomst niet verloren gaan. Het gebeurt nu toch al, alleen niet legaal.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ardyn

  • 12 maart 2022 10:55
  @MeneerAert
  Het vervallen van copyright wordt steeds verlengd in de VS door Disney. Daarnaast is het erg lastig om video games te koppelen aan een eigenaar, zelfs dan zal het buiten onze levens gebeuren dat bekende video games publiek domein zullen worden.

  In video games zitten extreem veel onderdelen. Code, personages, design, muziek, etc. nog meer dan in films. Ik neem aan dat het dan gaat om de creatieve regisseur, dan zou je moeten denken aan Miyamoto bijvoorbeeld met Mario… ik gun Miyamoto nog minstens 20 jaar, dan zou het nog 70 jaar (zo niet langer, want Disney, Nintendo, etc. lobbyen erop los) duren voordat het publiek domein wordt. Dus reken op zo'n 70 a 100 jaar.

  Dit is trouwens een complete schatting van de situatie. Daarnaast zal er in de UK de komende 10 a 20 jaar behoorlijk veel gezeik ontstaan tussen de Tolkien Estate en de Britse overheid… dat gaat leuk worden. Zelfde geziek ontstond namelijk rondom Sherlock Holmes…. tja het gaat nu eenmaal altijd om geld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Hellspawn

  • 12 maart 2022 12:47
  Ik behoor tot de groep oudere gamers, ik ben 60 jaar oud en speel nog erg graag videogames. Ik ben pas in 1992 of zo begonnen met het spelen van games, te beginnen met de CD-i. Daarvoor kende ik Pong al, met diverse variaties daarop. Toen er nog geen videogames waren - ik was natuurlijk destijds nog jong - was muziek de grootste hobby; daar sprak je met je vrienden over en kocht je LP's in de platenzaak. Sociale media bestonden destijds niet, laat staan mobiele telefoons.

  Op een gegeven moment kwamen de CD's op de markt, en werden LP's min of meer verdrongen. De genoemde CD-i van Philips deed zijn intrede, en ik begon Myst (van Cyan) te spelen. En daarna kocht ik een PsOne. Uiteindelijk ben ik aan de Xbox begonnen via de eerste Halo en nu zitten we al in de generatie van de Xbox Series X.

  De Nintendo DS heb ik zelfs nog, maar ik speel regelmatig op de Switch. Eigenlijk koop ik alle games op gamecard of op disc, het aantal niet-fysieke games kun je bij mij echt op een hand tellen. Ik houd niet zo van uitsluitend digitale games, die kunnen zomaar verdwijnen. Natuurlijk kan een gamebedrijf ook de stekker verwijderen w.b. games die fysiek te verkrijgen zijn, door servers uit te zetten of op te houden content te leveren.

  Ik vind het eigenlijk maar een rare wegwerp samenleving geworden. Fysieke dingen, muziek op een drager (CD) of games worden vaak als ouderwets beschouwd. Nou dan ben ik maar ouderwets.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Smallie

  • 12 maart 2022 13:17
  @Hellspawn ik ben 37, ook in 1992 begonnen en net zo ouderwets.
  Niets mis met een beetje nostalgie.
  Ik heb de meeste spellen ook fysiek en een zolderkamer met alle games en consoles die ik ooit gehad heb.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 12 maart 2022 16:35
  @Smallie ben 39 en waar ik vroeger alles bewaarde en fysiek had, word dat nu steeds minder. Game al sinds 88 en had tot paar jaar terug nog zowat elke console op de atari na wat ik ooit had.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 12 maart 2022 15:19
  Ik vind ook dat we in deze verder moeten kijken

  Nintendo sluit de winkel. Maar is het diens verantwoordelijkheid dan ook om games te bewaren? Hun eigen games zullen echt wel ergens bewaard worden.

  Maar als ik een game ooit op een blauwe maandag erop had kunnen zetten is dat dan ook hun verantwoordelijkheid of ligt die bij mij?
  Want anders eisen we van Nintendo dat ze een massa aan opslag beschikbaar houden voor iets wat nooit meer gebruikt kan worden.
  De rechten voor de game ligt niet bij Nintendo namelijk. Ze kunnen wel een distributie hebben gedaan maar ik heb mogelijk ook op pc, en alle andere consoles gedaan. Dus niks bij hen specifiek.

  Dan vind ik het ook mijn taak om het te behouden. En lijkt me sterk dat ontwikkelaars dat niet sowieso hebben. Ergens een disc, flash drive, hdd of usb-sticks met hun game erop.

  Om nu meteen te zeggen dat Nintendo iets niet bewaren waar zijn nooit meer iets mee kunnen of zelfs mogen doen ivm copyrights vind ik te easy gedacht.
  Dan wordt geacht dat de uitbater van de shop ook meteen alle rechten heeft en helaas zo werk het niet

  Anders is spotify ineens eigenaar van alle muziek.


  Mogelijk nog sterker, mag Nintendo die dingen wel bewaren?
  Met toestemming wel mogelijk, maar een ontwikkelaar die een game verkoopt online zal niet meteen alle toestemming en afstand van eigen keuze hoeven geven mag ik hopen. Dus dan zou Nintendo het misschien helemaal niet eens mogen!
  Daar kan ik me in vergissen hoor.

  Maar ik denk dat bewaren voor het nageslacht niet zo kort door de bocht is als:

  Nintendo moet daar voor zorgen

  Denk dat het elke ontwikkelaar zelf moet doen.
  Kijk maar naar hoe lastig het was dat Nintendo de rare games van Nintendo64 games kon uitbrengen op switch of nooit op virtual console. De rechten van sommige lagen bij rare en dus Microsoft.

  Nee ik denk dat elke ontwikkelaar zelf nu moet gaan zorgen dat hun games veilig staan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nuage

  • 13 maart 2022 09:31
  Ik heb niks tegen de illegale weg. Als Nintendo er niet zelf voor zorgt dan doen wij dat wel. De meeste oude games kun je alleen nog 2de hands kopen en daar verdienen de makers ook niks meer aan. Op mijn Pi geniet ik enorm van allerlei retro console en arcade titels.
  Wat wel een probleem wordt is als games alleen nog gestreamed kunnen worden. Dan lijkt het me lastig tot onmogelijk om daar een backup van op te kunnen slaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Wesley-B

  • 14 maart 2022 09:48
  @Nuage Hetzelfde geldt voor films en muziek, maar dan nog zie je dat mensen hevig investeren in cd's, lp's en blu-ray's (VHS dan weer wat minder…). Voor games voorzie ik - net als jij denk ik - een iets groter probleem. Daar waar veel fabrikant spelers uitbrengen voor die algemene media, kun je games enkel spelen op specifieke hardware. Al kunnen bedrijven als Analogie dergelijke gaten wel opvullen, denk ik.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 14 maart 2022 01:24
  Puur uit historisch belang moeten games bewaard blijven.

  En dat is inderdaad lastig want ontwikkelaars gaan failliet en het ligt vaak lastig via de rechten.

  Dus in dat opzicht is het goed dat mensen dit zelf oppakken.

  Al zijn er ook games die zo snel mogelijk vergeten mogen worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Wesley-B

  • 14 maart 2022 09:46
  @bigds9fan k denk niet dat er veel gamers zijn die heel snel Bird Mania 3D missen, nee.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Krytuun

  • 17 maart 2022 13:15
  Ik ben ook voor gamebehoud, maar ik voorspel dat dit probleem alleen maar groter gaat worden. Tot een jaar of 5 geleden was het grootste deel van de verkopen nog fysiek, maar met al die services als Game pass, Project Spartacus, Stadia, en dan nog de digital sales, is de kans aannemelijk dat we over 10-15 jaar een groot deel van de aangekochte games gewoon kunnen vergeten.

  Ik hoop dat ik ongelijk krijg, echt! Ik blijf zolang de keuze er is, fysiek kopen (al heb je bij sommige games zoals Cyberpunk, waarbij updates essentieel zijn, niet heel veel aan alleen de fysieke discs).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.