De meest exemplarische game van deze plotselinge drukte hebben we bewust nog even onbenoemd gelaten: Saints Row 4 komt ook op 23 augustus. Je weet wel, die gameserie die zo graag wil laten weten dat het vooral leuker is dan de Grand Theft Auto-games. Die reeks die zichzelf niet serieus neemt en met alle regels breekt en spot met alles en iedereen. ‘Want wij zijn Saints Row’, zo hoor je de ontwikkelaars van soms letterlijke onderbroekenlol hardop denken. Het is vreemd om te moeten constateren dat zelfs deze rebellen burgerlijk en conservatief plaatsnemen tussen de andere spelletjes. Misschien heeft de serie toch een grens gevonden: jezelf voor de GTA-trein gooien doe je niet.

17 september is de dag dat Grand Theft Auto 5 in de winkels ligt en niemand durft ook maar in de buurt te komen van dit zwarte gat. Met twee verdwaalde PlayStation-releases, Killzone: Mercenary op 6 september en Puppeteer op de 13e, Total War: Rome 2 op 3 september en Diablo 3 voor consoles op dezelfde dag heb je zo’n beetje de enige dappere zielen te pakken die het aandurven om begin september te releasen. Anderzijds; die titels botsen niet zo met het GTA-gevaarte. Een Fifa vertrouwt op zijn trouwe achterban en durft tien dagen na het GTA-gat te verschijnen. Voor de rest is het dood- en doodstil.

Iedereen kijkt met angst en beven uit naar GTA 5, dat zo’n status heeft opgebouwd dat je nu al wel kan stellen dat verkoopcijfers gebroken gaan worden (en al heeft volgens Britse retail). Een andere zekerheid: iedereen gaat het de weken in aanloop naar die game ook alleen maar over die game hebben. Mensen hebben op de 23e of 30e augustus een of hooguit twee titels aangeschaft van de tien nieuwe releases, die ze vervolgens ergens begin september uitspelen. En waarom zou je in de tweede week van september nog een game aanschaffen als je weet dat GTA eraan zit te komen? Nee, even wachten op GTA!

Het is frappant om te zien: Iedere uitgever kijkt naar Grand Theft Auto 5 (hartstikke logisch), maar verder dan dat wordt ook weer niet gedacht. Lost Planet 3 is bijvoorbeeld al meerdere malen uitgesteld vanwege 'zakelijke redenen', had die niet nog een keertje naar achteren kunnen gaan om die tien andere games te kunnen ontwijken? Blijkbaar niet. Het is ook niet zo dat oktober helemaal overloopt van de releases – en je zit dan nog net goed voordat iedereen zijn adem in gaat houden voor een PlayStation 4 en Xbox One. Dat zou je zeggen in ieder geval. Maar blijkbaar is het te lastig om titels daar te parallelparkeren.

Nu zitten de titels als haringen in een ton eind augustus opgepropt, terwijl er in die weken ook een gigantische consumentenbeurs is waar waarschijnlijk de PlayStation 4 en Xbox One weer van zich gaan laten horen. Het lijkt haast vrijwillige kannibalisatie. En veel titels verdienen een beter lot dan dat. Zoals een Disney Infinity, The Wonderful 101, Tom Clancy’s Splinter Cell: Black List, The Bureau: Xcom Declassified, Final Fantasy XIV: A Realm Reborn, Rayman: Legends, Lost Planet 3 en Saint’s Row IV...