Op het schoolplein staat een stoere jongen. Hij zit in groep 8 en heerst over alle kleine jongetjes, van de zogenaamde krachtpatser die bij het muurtje hangt tot het kinderlijke mannetje dat lekker op de wip wapt. Hij is the man, de gozer waarmee iedereen vriendjes wil zijn. Het einde van het jaar nadert echter en na een verdomd goede CITO-toets gemaakt te hebben, staat er een nieuw tijdperk voor de deur: hij gaat naar de middelbare school. Van de ene op de andere dag is hij niet meer de toffe dude waar iedereen respect voor heeft, maar het kleine jongetje dat door de grote mannen in de hal verdrongen wordt. En dat terwijl je op de basisschool toch wel degelijk bewezen te hebben een grote knaap te zijn. Teleurgesteld gaat de jongen na de eerste dag naar huis en huilt hij in de schoot van z’n moeder uit.
De jongen in kwestie is uiteraard een synoniem voor de Playstation 2, de console van Sony die met de lancering van de Playstation 3 op 23 maart in Europa nu echt achter ons komt te liggen. Dat er met de komst van een nieuwe console een oude console in het water valt is voor onze gamers zo logisch als wat. Er zijn nieuwe technieken, we moeten als gamerheid vooruit en in de geschiedenis hebben we dit al zovaak meegemaakt dat het als een gewoonte aanvoelt. Maar is het eigenlijk niet raar dat we een apparaat dat bij meer dan honderd miljoen mensen in huis staat, waar ruim zes en een half duizend games voor zijn (uitgeschreven lijkt het nog meer) en nog steeds door velen plat gespeeld wordt, zomaar aan de kant schuiven?
Eén van de moeilijkheden die Sony als ontwikkelaar van de Playstation 3 heeft, net als Microsoft en Nintendo voor respectievelijk de Xbox 360 en Wii, is het overhalen van ontwikkelaars om voor de nieuwe console te gaan ontwikkelen. Als je aan een lukrake designer van een ontwikkelstudio vraagt waar hij het liefst voor ontwikkelt, zal hij waarschijnlijk vertellen dat hij geïnteresseerd is in de nieuwe mogelijkheden van de nieuwe console. Vraag dezelfde vraag aan de president van het bedrijf en hij vertelt je dat de oude console nog steeds een stuk meer aandacht geniet. Waarom? Met die honderd miljoen consoles bij de consument in huis is het strikt theoretisch ook mogelijk om honderd miljoen games te verkopen. Iets dat bij de nieuwe consoles nog bij lange na niet mogelijk is.
Wat ik mezelf dan ook afvraag, is wanneer een ontwikkelaar er voor kiest om daadwerkelijk over te stappen op het puur ontwikkelen van games voor de nieuwe consoles. Gaat het artistieke talent, dat de betere games maakt, eerder over op de Playstation 3, Xbox 360 en Wii dan de massamachines die uit puur commercieel belang games ontwikkelen? Of willen de bedrijven die de games voor de massa maken vanaf moment één goed vertegenwoordigd zijn bij de nieuwe consoles? Electronic Arts ontwikkelt games voor de next-gen consoles, maar houdt ook zeer nadrukkelijk nog de focus op de vorige-gen consoles. Zo komt de filmgame als Harry Potter en de Orde van de Feniks en de nieuwste Medal of Honor game Vanguard nog gewoon voor de Playstation 2 uit, waarbij in geval van Harry Potter ook de next-gen consoles al aan de portfolio toegevoegd zijn.
Als onafhankelijke ontwikkelaar met een strikt winstoogmerk verklaar ik je dan ook gek als je nu al voor de Playstation 3 gaat ontwikkelen. De console is nog nauwelijks verkocht, althans relatief gezien, en de ontwikkelkosten zijn door de grafische toeters en bellen een stuk hoger. En lopen wij als gamers niet altijd met z’n allen te verklaren dat het ‘om de gameplay draait’. In dat geval kunnen ook Playstation 2 games, getuige het aankomende God of War II, nog prima mee. Dat er ook op gameplaytechnisch niveau meer mogelijk is met de Playstation 3 beaam ik daarentegen direct.
Mijn punt is dat wij als gamers de Playstation 2 nu waarschijnlijk al snel af gaan schrijven, maar de kwestie voor ontwikkelaars compleet anders ligt. Geteisterd door budgetten en puur financiële motieven is het op dit moment nog niet een ‘sure thing’ dat een Playstation 3 game een succes wordt en is de ontwikkeling voor de Playstation 2 een veel reëlere optie. Daarbij vraag ik me af of iedere gamer met een Playstation 2 in bezit op dit moment al wel honderd procent klaar is voor een nieuwe console en niet liever nog lekker een beetje op z’n PS2 loopt te gamen. We zullen over een jaartje of wat wel zien wat de Playstation 2 nog in z’n mars heeft gehad. Ik game er in ieder geval nog even op.
Reacties op: Het verlaten jongetje
corneel
Nuja, in wezen heb je groot gelijk, en ik had het nog nooit zo bekenen dus deze colum is wel vrij interresant
Svjens_Swain
BlackShoud
PjotrStroganov
Het tegenover gestelde is duidelijk geworden met de launch van de PS3.
BlackSir13
Ik denk toch niet dat dit een groot drama is, wie heeft er nachten liggen huilen omdat de PS1 werd vervangen? De PS2 was een grote stap voorwaarts op audio/visueel gebied en op het gebied van gameplay. Ik denk dat dat met de PS3 uiteindelijk weer het geval zal zijn. (Hoewel mijn persoonlijke voorkeur voor gamen bij de PC zal blijven)
Svjens_Swain
hel
hel
natuurlijk moet je de nieuwe consoles goed in de markt zetten, maar dat is niet hetzelfde als doen alsof de vorige er niet meer toe doen…
EvilMonkey900
dacht, wtf, is dit carryslee.nl
=HellFire=
hel
dat de ps2 een grotere afzetmarkt heeft dan de ps3? dat is een feit, dat het daarom voor ontwikkelaars financieel gezien interessanter is voor de ps2 te ontwikkelen? dat is een logisch gevolg…
ik zie geen rare of snelle conclusies…
DinaDani
Monkwarrior
Dit is minstens 2 a 3 jaar bij de meeste games.
Dus een ontwikkelaar die NU beslist voor de ps3 te gaan ontwikkelen is op dat vlak helemaal niet gek: tegen die tijd is de markt immers redelijk voorzien van deze apparaten. Om maar te zwijgen van het feit dat de revenues op dat nieuwe platvorm veel langer doorlopen.
Jaap van Nes
Ga je echter met een kleiner team aan de gang voor de Playstation 3 dan is het inderdaad goed mogelijk om over een aantal jaar je game uit te geven op een re-de-lijk geadopteerde machine. Echter, ook over twee jaar staan er nog steeds 100 miljoen Playstation 2's in huis en als je dan met een kraker komt (á la God of War III in een fictief, extreem scenario) is het als ontwikkelaar écht wel een interessante investering om nog even op zeker te spelen. De optimale combinatie is natuurlijk zowel PS2 als PS3, zowel gericht op revenues op relatief korte termijn (PS2) als lange termijn (PS3).
Tot slot wil ik nog even ingaan op je laatste opmerking: "Om maar te zwijgen van het feit dat de revenues op dat nieuwe platform veel langer doorlopen." Wat is hier precies de onderbouwing van, want in feite loopt een game die op de PS2 uitkomt nog even lang door als de PS3, misschien zelfs wel met een beter toekomstperspectief.
LUPUS
LUPUS
Monkwarrior
BadJas
bart.pieters
Het is goedkoper omdat in de eerste plaats de ontwikkelaars het kunstje van het ontwikkelen op die consoles nu kennen en ze dus goed weten wat ze kunnen verwachten etc: het proces is daarmee beter beheersbaar en voorspelbaar. In de tweede plaats is het ontwikkelen op de nieuwe consoles door de nieuwe mogelijkheden altijd duurder: al die gave nieuwe effecten gebruiken kost nu eenmaal tijd. In de derde plaats zijn de oudere consoles en de ontwikkeltechnologie zgn "proven technology": in de nieuwe consoles zullen nog diverse bugs en onvolkomenheden zitten.
Maar ook de nieuwe consoles hebben interessante voordelen voor de CEO. Console games een lange levensduur: spelletjes worden jarenlang verkocht. Het gaat dus niet alleen om de verkooppotentie voor dit jaar maar ook voor de komende jaren en dan scoren de nieuwe consoles weer beter. Daarnaast als je nu een spel uitbrengt voor de PS2 moet je concurreren met een enorm aantal andere spelen terwijl de concurrentie op de nieuwe consoles veel beperkter is en de vraag op dit moment behoorlijk gehypt. Je ziet bv voor de Wii dat diverse producten een snelle port doen van bestaande spelen om zo met beperkte inspanning te cashen op de new wave.
Het leven van een CEO is niet eenvoudig Ook al omdat de meeste studio's maar een paar spelletjes in de portefeuille hebben en een foute keuze desastreus kan zijn…..
Drakon nl