Dames en heren, het vooroordeel van gamers is bij deze waar. Ik heb mijn jachtgeweer uit de kast getrokken. Hoewel ik dat moment meestal uitstel tot de lokale korfbal finale, zijn er uitzondering. Barricadeer uw deuren en zet radio of PC aan, de fanboy is los.

Bij de letter-cijfer combinatie "E3" moet ik altijd gelijk met medelijden denken aan de volgende: "F5". Dat is de toets die het deze maanden zwaar heeft gehad. Nieuwssites werden honderdmaal per minuut gescreend voor de laatste updates, movies en screenshots. Mocht je tussen het refreshen nog tijd hebben gehad om het ook daadwerkelijk te lezen, dan zal het je opgevallen zijn dat de handheld weer in opkomst is. Laten we eerlijk zijn: met de komst van de Nintendo DS, de Sony PSP, de N-Gage QD en de Via EVA zijn we weer aanbeland in een oorlog.

En met oorlog volgt zoals altijd het (te vroege) debat op het thuisfront. "Wat is er nodig?", "Welke strategie zal overheersen?" en "Moeten we onze jongens niet terughalen?". Behalve dat laatste hoor je nu op elke chat of forum wel een soortgelijke ondertoon die de discussie aanwakkert. En met die discussie verschijnt ook de achterlijkheid weer ten tonele met zijn lelijke krentenbol. Mijnheer Van Dale, met gepaste trots presenteren wij u het woord van 2004: fanboyism.

Nou volg ik de hele psychose achter tunnel-vision sowieso al niet, maar in deze tijden moet je toch knap geschift zijn om één platform blijven te aanbidden. Geef mij zoveel mogelijk fun, en geef het me zo snel mogelijk voor zo min mogelijk. Als ik een broodje ham bestel vraag ik niet naar de naam van het rund. Geef mij die lomp vlees zodat ik het met een rotgang door m'n strot kan jagen, en daarna met voldoening na kan buiken. Ik zal ook bekennen: ik hou van rosbief. Maar om gelijk te zeggen dat Gelderse worst een falend stuk bijproduct is, dat gaat me weer net iets te ver.

Om het cryptische niet de overhand te geven, zullen we het zo verwoorden: geef mij de ervaring, en niet het labeltje. Al heeft Reggie Fils-Aime het met zijn eigen fiscaal verantwoorde worstenvingers in elkaar gelast, de fun factor zal er bij mij niet meer of minder om worden. Mocht ons aller Mr. Gates besloten hebben om in juist mijn exemplaar van zijn Xbox Portable een potje te kleien, dan zal ik er geen traan meer om laten. Waar zijn we toch mee bezig? Kies voor waar jij het meeste lol uit haalt, en laat voor de gein nou eens je voorbedachte rade achterwege. Doe het niet voor die conference spreker met ballen, doe het niet voor de naam, maar doe het voor de verandering puur voor jezelf.

Heb jij ook een column die je met je mede-gamers wilt delen? Stuur deze dan naar joran@gamer.nl.