Wie kijkt er tegenwoordig nog op dat er water uit de kraan stroomt. Wie valt op z'n knieën als het licht aangaat door een simpele druk op de schakelaar. Inderdaad, niemand, hoezo? deze elementaire levensvoorwaarden worden tegenwoordig als vanzelfsprekend ervaren. En het geldt niet alleen voor de meer elementaire levensvoorwaarden, ook het TV kijken en telefoneren zijn zaken die de normaalste zaak van de wereld zijn geworden. Alweer een paar jaar is het ook gewoon om te Internetten. Eerst via de foon, later via de kabel of ADSL. Internet een way of life, wie denkt er nog bij na als hij zijn verbinding start en er lustig op rond surft, inderdaad, niemand.

Deze vanzelfsprekendheid werd op 18 september grondig verstoord. Mijn telecom aanbieder, Cistron, waar ik in december van vorig jaar nog een column aan wijdde, was failliet. En de werkelijkheid werd nog een stuk gruwelijker, want op de bewuste dinsdag was mijn lijn dood, knipperde mijn WAN lampje en hoorde ik een vreemde toon door de telefoon. Cistron was failliet en ik was virtueel dood.

Het klinkt misschien overdreven, maar als je Internet als zo'n vanzelfsprekendheid beschouwd en het zelfs lichtelijke verslavende vormen aanneemt, dan is het missen van Internet alles behalve een vanzelfsprekendheid. Het gevoel werd zelfs erger, want het virtuele leven op Internet ging gewoon door en ik stond als een koude reserve langs de zijlijn, zonder enig uitzicht om in het veld te komen.

In mijn gedachten ging ik langs de verschillende sites die ik normaal elke dag bezocht, maar zonder knipperende banners was de lol er toch snel af. Dan komt pas het besef, ben ik echt zo verslaafd... Het is tenslotte "maar" Internet. Maar Internet is meer dan een gadget, meer dan een leuke tool. Het is een verlenging van je persoonlijkheid, online heb je een digitale IK. Een ik die door het wegvallen van de communicatielijnen niet meer bestond, en niemand kon mij een virtueel bemoedigingkaartje sturen, want ik kon mij mail niet "checken".

Pas als je echt geen internet hebt merk je de dwangmatigheden die het medium ons op legt, want waar je ook bent, is er Internet dan wil iedereen ff zijn mail checken, even kijken wie er online zijn en als het kan ook nog het laatste nieuws lezen.

Begrijp mij niet verkeerd, Internet is de beste verslaving die een mens kan hebben. Het verbroederd, is informatief en is een heerlijke plek om je uit te leven. Een virtuele wereld waar je na school- of kantoortijd kan leven.

Tegenwoordig Internet ik via een 56k6 modem en merk ik het niet eens of ik op 56k6 of 33k6 inbel, het leven kan vreemd lopen, maar gelukkig leef ik weer.