Column
New Super Mario Bros. U Deluxe

Geef New Super Mario Bros. U een tweede kans

Waarom deze verguisde platformer je aandacht verdient

Geschreven door Thijs Barnhard op
Ik heb de New Super Mario Bros.-reeks lang gehaat. Het zijn zonder enige twijfel de lelijkste 2D-platformers met Mario in de hoofdrol. De wereldkaart doet nog het meeste denken aan een speelbord uit Mario Party en de levels zijn inspiratieloze, in drie dimensies vormgegeven versies van klassieke omgevingen uit eerdere games. De muziek is misschien nog wel erger. Het bestaat vooral uit irritante ‘wah’-geluiden en het is nergens zo memorabel als de deuntjes uit zo’n beetje iedere andere Mario-game. Alsof dat allemaal nog niet erg genoeg is, zijn al deze games ook nog eens heel makkelijk.

De vier New Super Mario Bros.-games (Super Mario Run niet meegerekend) komen simpelweg niet in de buurt van de eerdere delen. Niet wat betreft originele grafische stijlen, muziek en creatieve levels. Aan dit geloof heb ik mij heel lang vastgehouden. Zo fanatiek zelfs, dat ik ieder level in de stijl van ‘New’ in Super Mario Maker zo snel mogelijk oversloeg. Ik moet nu echter iets bekennen: New Super Mario Bros. U is ondanks alles wat mij zo tegenstaat een geweldige game en ik hoop dat meer mensen door de Deluxe uitvoering op de Switch dat ook gaan inzien.

New Super Mario Bros. U Deluxe
New Super Mario Bros. U Deluxe
New Super Mario Bros. U Deluxe

Toch best creatief

NSMB. U, dat oorspronkelijk op de Wii U uitkwam, heeft alle schijn tegen. Het is de eerste ‘New’ Mario in HD, maar het spel ziet er alsnog niet bijster goed uit. Ook de muziek doet vooral heel erg denken aan de inspiratieloze voorgaande delen. Toch is deze game anders en dat zit hem vooral in de levels zelf. Die zijn verrassend afwisselend en wat creativiteit betreft komen ze zelfs in de buurt van Super Mario World.

Het ontbreekt deze game nog steeds een beetje aan een eigen smoel, maar voor het eerst lijkt er ook meer moeite gestoken in de presentatie. De nieuwe vijanden zien er goed uit, de muziek is soms te verdragen en de achtergronden zijn afwisselender. In sommige gevallen zijn de levels zelfs best mooi, bijvoorbeeld wanneer de horizon in een spookachtig moeras wel wat weg heeft van Van Gogh’s de Sterrennacht. De levels worden na de eerste ietwat voorspelbare wereld bovendien zo creatief dat de meeste zondes van de New Super Mario Bros. best vergeven kunnen worden.

Mario laat zich besturen als een droom en dat valt pas echt op wanneer de uitdaging groot is zoals in de bonuslevels

The Real Mario Starts Here

Ook U is aan de makkelijke kant. Een beetje speler kan prima Bowsers kasteel bereiken en de prinses redden, maar net zoals bij de meest recente driedimensionale Mario-games, begint het avontuur dan pas echt. Alle sterrenmunten verzamelen, geheime uitgangen vinden en de bonuslevels vrijspelen zijn een goede start, maar in de Super Luigi U-dlc en de optionele challenges zitten de echte uitdagingen. Razendsnelle remixes van bestaande levels en extreme eisen voor het uitspelen van bekende omgevingen zijn nog leuker.

Sterrenmunten zitten op de meest onmogelijke en gevaarlijke plekken verstopt, in de Super Luigi U-dlc heb je maar honderd seconden om ieder level uit te spelen en de challenge levels zijn helemaal wild. Hierin moet je bijvoorbeeld zoveel mogelijk 1-ups verzamelen door achtereenvolgend op iedere vijand te springen of een minuut lang de vuurballen van twee Fire Bros te ontwijken, terwijl je omringt bent door stekels.

New Super Mario Bros. U Deluxe

Dat zou allemaal niet zo tof zijn als New Super Mario Bros. U niet zo verschrikkelijk fijn zou besturen. Mario en Luigi hebben net zo’n diverse hoeveelheid sprongen als in de 3D-games, waardoor bijna geen obstakel onoverbrugbaar is. Mario laat zich besturen als een droom en dat valt pas echt op wanneer de uitdaging groot is zoals in de bonuslevels. Als U eenmaal op gang komt, is het simpelweg Mario op zijn best.

Dat er achter die lelijke graphics en verschrikkelijke muziek zo’n goede game schuilt, is verrassend. Het maakt van New Super Mario Bros. U zonder twijfel een van de beste 2D-platformers in jaren en een titel die eigenlijk opnieuw op waarde geschat moet worden. De nieuwe uitgave op de Switch brengt daar hopelijk verandering in, want het laat maar weer eens zien dat Mario als het op platformen aankomt nog steeds op eenzame hoogte staat.

New Super Mario Bros. U Deluxe is vanaf 11 januari te koop voor de Switch.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuwe Fallout 76-patch bevat meer dan 150 aanpassingen Catherine Classic is nu beschikbaar op Steam
31

Reacties op: Geef New Super Mario Bros. U een tweede kans

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Soushkin

  • 11 januari 2019 09:42
  Ik ga m straks halen! Lijkt me een leuke game. Rdr2 hebben we weer uit

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AlexKidd

  • 11 januari 2019 10:12
  Kan me niet echt vinden in de kritiek. Ik heb de game op de wiiu en de graphics zijn gewoon goed. Muziek is ook gewoon prima. Ook is de game niet te makkelijk. Genoeg levels die echt heel erg moeilijk zijn.

  Het is mooi dat ie ook op de switch uitkomt. Alleen jammer dat het full price is. 30 euro was beter geweest

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  WvA

  • 11 januari 2019 13:36
  @AlexKidd Ik vind de muziek zo verschrikkelijk dat het mij net zoals Thijs een best wel grote hekel heeft gegeven aan de NEW serie. ''wah-wah''!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Undefused

  • 11 januari 2019 10:56
  Weet niet welke NSMB games jij gespeeld heb maar kan me nou niet echt vinden in je kritiekpuntjes, maar dan ook echt in geen een!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 11 januari 2019 10:53
  Wéér een remaster. Wéér voor het volle pond. Blij dat ik mn Switch verkocht heb. Wat een creatieve armoede.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  **Guitar_Hero**

  • 11 januari 2019 11:55
  @Sander999 Hoewel op elke console (te) veel remasters verschijnen merk ik dat ik de Switch toch ontzettend veel gebruik ten opzichte van mijn PS4.

  Ik vermaak me dus prima met de creatieve armoede. :)

  Natuurlijk mogen er nog meer nieuwe games komen, maar ik loop al 'achter' met aanschaf van games, dus zo erg vind ik dat in ieder geval niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 11 januari 2019 12:57
  @**Guitar_Hero**
  Wat mij een beetje (heel erg) irriteert is het feit dat het luie/makkelijke ports van Nintendo zijn en dat ze daar vervolgens de volle mep voor vragen.

  Als EA zoiets doet dan schreeuwt iedereen moord en brand maar omdat het Nintendo is, is het wel oké.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  **Guitar_Hero**

  • 11 januari 2019 13:55
  @Sander999 Zo te horen ben je een Wii U eigenaar (of geweest), en daarin vind ik het volledig terecht wat je zegt hoor.

  Zelf heb ik mijn Wii U verkocht, en ben wel blij dat ik bepaalde top games alsnog kan spelen op de switch, waarbij de 'ports' vaak wel uitgebreid zijn. (Zie Captain Toad, Mario Kart 8 Deluxe etc.)

  Voor mij is het aantal first party games tot nu toe voldoende geweest, maar ik koop ook niet meer zo veel games als dat ik dat ooit deed. Ik heb er ook veel minder tijd voor, waardoor het allemaal minder erg is voor mijn gevoel.

  Ik snap echt wel wat je zegt verder, maar toch is volgens mij het aantal first party games nooit echt extreem hoog geweest wel? De switch gaat hopelijk ook nog wel even mee, als ze nu weer zo snel stoppen als bij de Wii U hebben ze pas echt een probleem.

  Op andere consoles is het overigens ook niet zo best als je kijkt naar de reacties als er WEER een remaster verschijnt. Het is blijkbaar ook iets wat veel geld genereert.

  EA heeft ook een historie die voor velen niet zo fijn is natuurlijk, maar ook Nintendo krijgt de kritiek hoor. (Net als Capcom, Konami, etc.) Er wordt misschien ook wel te snel té negatief getypt op fora / sites als je het mij vraagt.

  Ik was zelf skeptisch over de Switch, maar juist omdat ik er eigenlijk overal mee kan gamen maakt het voor mij een heel leuk apparaat. Als het mijn enige console zou zijn zou ik er waarschijnlijk anders over spreken, hetzelfde geldt wat mij betreft voor PSVR: Fantastische ervaring, en heel blij mee, maar er mogen wel wat meer grotere (first party) games op verschijnen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 11 januari 2019 18:04
  @**Guitar_Hero**
  Ik ben niet tegen remasters an sich. Ik speel ze zelf ook met veel plezier. Wat ik wel ronduit asociaal vind is de belachelijk hoge prijs die Nintendo er voor vraagt. Voor zover ik weet is Nintendo de enige die dergelijk makkelijk te porten remasters voor zo’n hoge prijs verkoopt.

  Ben het met je eens dat EA een totaal andere band met zijn publiek heeft maar als er één bedrijf schijt heeft aan zijn playerbase en doet waar ze zelf zin in hebben dan is het Nintendo wel. Die hebben volgens mij nog nooit naar hun klanten geluisterd (kijk bijvoorbeeld eens naar hun belachelijk slechte en uit de oer-tijd stammende online ervaring).

  Nintendo pist met dikke stralen over zijn userbase heen en in plaats van een paraplu te pakken staat iedereen wagenwijd met z’n mond open en slikt het met gulzige slokken op.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  **Guitar_Hero**

  • 11 januari 2019 20:49
  @Sander999 Als de games met een te hoge prijs niet gekocht worden zal het vanzelf zakken.

  Toch blijven Nintendo prijzen behoorlijk stabiel dus er zullen veel mensen zijn die de prijs niet te hoog vinden lijkt me.

  En als je de prijs te hoog vindt voor wat ze brengen val je denk ik niet in de doelgroep. Dat je dan een sterke (negatieve) mening hebt over de daadwerkelijke doelgroep, tja dat mag natuurlijk maar dat is wel een beetje waar ik op doelde.

  De online dienst van Nintendo ga ik zelf overigens niet proberen, maar dat komt ook omdat ik geen online gamer ben. Het is inderdaad zo dat ze daar flink achter lopen, maar gek genoeg zijn er dan niet genoeg mensen die dat erg genoeg vinden vrees ik.

  Het blijft allemaal draaien om de fun die je hebt, in verhouding tot de kosten die ee tegenover staan en ik heb samen met mijn kinderen de grootste lol met de Switch, dus tot nu toe voelt voor mij geen euro die er aan besteedt is, als te veel aan. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 11 januari 2019 23:49
  @**Guitar_Hero**
  Tuurlijk zal er een markt voor zijn, anders zouden ze het niet doen. Maar dat was niet mijn punt. Ik snap gewoon niet dat mensen zich er niet duidelijker tegen uitspreken.

  Ik ben altijd groot Nintendo fan van het eerste uur geweest (ik liet me met liefde onder pissen 😉) maar door wat ze hier flikken met die remasters ben ik er helemaal klaar mee. Ik kan toch niet de enige zijn? Hoe hypocriet is het om EA en Activision wel af te fikken (en zelfs zij maken het niet zo bond met de prijzen van remasters) om vervolgens wel braaf alles van Nintendo te kopen. Dat gaat er bij mij gewoon niet in.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  **Guitar_Hero**

  • 12 januari 2019 09:21
  @Sander999 Volgens mij zeg je precies wat ik zeg: er zijn te weinig mensen die het erg vinden. ('Ik kan toch niet de enige zijn?')

  EA vind ik wel echt een slag verder gaan, maar toch vind ik over het algemeen dat mensen zich té snel negatief uiten.

  Uiteraard mag je je mening hebben maar de plaat blijft vaak hangen, op den duur is het punt wel gemaakt. Mensen gaan ook gemakkelijk napraten, dat maakt het soms nog wel vervelender.

  Over het algemeen kan ik me wel vinden in wat je zegt, maar het blijft zo dat Nintendo in deze een product (de switch) op de markt brengt, en je hoeft het niet te kopen.

  Is het niks voor je? Mopper er een keer
  over en laat het daarna passeren. blijkbaar zijn er genoeg anderen die het wél leuk vinden om het bestaansrecht te geven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 12 januari 2019 10:55
  @**Guitar_Hero**
  Ik ben, denk ik, gewoon enorm teleurgesteld in de Switch. Het is een fantastische console met, voor mij althans, een veel te mager aanbod.

  Maar je hebt gelijk; het heeft geen zin om daar over door te zeuren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  **Guitar_Hero**

  • 12 januari 2019 12:01
  @Sander999 Ik denk dat als ik meer tijd had om te gamen ik er ook teleurgesteld in zou zijn, maar daaruit blijkt dat de insteek erg bepalend is bij het wel / niet leuk vinden van een console. Hoe dan ook, geniet van wat je wel leuk vindt, het is gewoon zonde van de tijd om te lang in te blijven hangen bij iets wat je niet aan staat. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 11 januari 2019 12:12
  @Sander999 Ik heb deze niet gespeeld en zie het dus wel zitten, maar ben het wel met je eens dat de Switch qua first party games best tegenvalt.
  Ik zelf gebruik de Switch bijna niet meer, zo nu en dan om Mario Kart met de kinderen te spelen en er wordt veel Fortnite op gespeeld, maar dan houdt het wel een beetje op.
  Dus ja, eigenlijk ben ik wel ietwat teleurgesteld in de Switch.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 11 januari 2019 12:18
  @Sander999 voor mij is het vooral een console voor tussen het spelen op andere platformen door.

  Kheb tot nu toe enkelt Zelda en Smash Bros. de moeite waard gevonden om aan te schaffen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 11 januari 2019 10:59
  Ik ben vooral benieuwd of de coop leuk is. Dat ie niet al te moeilijk is vind ik wel ok, ik wil het vooral met mijn kinderen gaan spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  den_the_man

  • 11 januari 2019 11:00
  Ik ga hem zeker een keer halen. Geen Wii u gehad, dus deze is nieuw voor mij. Nu eerst DK Tropical Freeze uitspelen en ondertussen wachten op een goede aanbieding.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Unimatrix80

  • 11 januari 2019 11:39
  Kan me ook niet vinden in de kritiek punten in dit artikel. Heb meerdere Mario games gespeeld en heb ook deze ervaren als een zeer goede game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 11 januari 2019 12:02
  Thijs, mag ik zeggen dat je een heel slecht artikel geschreven hebt? Je kraakt alle new super Mario games af zowat tot op het bot en dat terwijl er genoeg reviews op gamer.nl te vinden zijn waar deze games omhoog geprezen worden. Vindt het ook een hele slechte keus van gamer.nl om iemand die de reeks haat dit spel te laten revieuwen. De review van Marcel Vroegdijk destijds is een stuk positiever en lijkt daardoor ook een heel stuk objectiever. Misschien moet je je met andere spellen bezig houden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.