Nog een aantal dagen en dan verschijnt het derde deel in de Unreal Tournament serie. Een titel waar vele gamers halsrijkend naar uitkijken, er is echter ook een groep die zich lichtelijk gepakt zal voelen. Een groep die een goed jaar geleden het spel Unreal Tournament 2003 kocht. Het spel was amper een jaar oud of het volgende deel werd al aangekondigd. Zat er tussen Unreal Tournament 1999 en 2003 nog een goede drie jaar, dit keer moest men de huidige UT titel al naar een jaar vervangen. Een "feature" die nog vaker zal plaatsvinden, want Epic is van plan om op regelmatige basis UT games uit te brengen. Niets mis mee, want de UT games zijn altijd zeer vermakelijk.

Wat niet zo vermakelijk is, is dat je een spel koopt dat je al na een jaar kan afschrijven voor een titel die eigenlijk gewoon een update is. Laten we niet moeilijk doen, maar als je UT2003 naast UT2004 legt zijn de verschillen niet bijster groot. Wat voertuigen, nieuwe modes en veel grotere levels zijn toch wel de belangrijkste toevoegingen. UT2003 spelers hoeven natuurlijk niet over te stappen, want Epic was van plan om UT2004 backwards compatible te maken. Zo konden UT2004 spelers ook op een UT2003 server spelen en hoefde deze gemeenschap niet bang te zijn dat er straks niemand meer zou zijn om mee te spelen. Helaas gaat dit feest vanwege technische redenen niet door en zit er voor UT2003 eigenaren niets op om straks naar de winkel te lopen en weer de beurs tevoorschijn te trekken.

Gelukkig is Epic een bedrijf dat met de minder bedeelde gamer meedenkt. In dit interview laat Tim Sweeney, mister Epic himself, weten dat UT2004 als een jaarlijkse upgrade voor UT2003 gezien kan worden. UT2004 is dan ook geen vervanging voor UT2003, maar een gigantische verbetering vol met allerlei toevoegingen. Iets dat de prijs van het spel zal laten zien. Er zal namelijk korting zijn voor gamers die UT2003 hebben gekocht en het spel zal sowieso goedkoper zijn.

Deze uitspraak dateert van juni vorig jaar, een uitspraak die de gemeenschap zeer kon waarderen, want zo vaak komt het niet voor dat er aan de gamers gedacht wordt. We zijn echter een goed half jaar verder en als ik in de krantjes en op het Internet kijk, zie ik een spel dat 49,95 kost en nergens wordt met een woord over mogelijke korting gerept, althans, als je in dit verdraaide kikkerland woont.

In Amerika is het spel namelijk wel standaard goedkoper geprijsd, slechts 39,95 (omgerekend 32,53) en kunnen UT2003 eigenaren netjes hun korting van tien dollar claimen. Een Amerikaanse UT2003 bezitter is dan ook 24 euro 39 voor deze upgrade kwijt. Als dat geen lekker prijsje is, dat UT2004 zeker waard is, dan weet ik het niet meer. In Nederland moet ik echter 49,95 dokken en krijg ik geen korting. Ik word dus dubbelhard genaaid en echt genieten doe ik er niet van. Niks ten nadele van UT2004, maar wel van de uitgever die UT2003 eigenaren gewoon in de kou laat staan.

Dit soort acties lijken steeds vaker voor te komen (Serious Sam iemand...), want de games in Amerika zijn stukken goedkoper, terwijl we hier het volle pond betalen. Nu is de dollar in vergelijking met de Euro ook iets minder waard, maar dat verklaart niet het grote verschil, dat soms wel 50% bedraagt. Het is in sommige gevallen dan ook goedkoper om games uit het buitenland te laten komen dan dat je ze bij je lokale computertoko om de hoek koopt. Een situatie waar een nationale uitgever toch niet op zit te wachten.

Eerder werd deze week bekend dat platenlabel Warner Music de contracten met Ilse de Lange, Krezip, Relax en Rosemary's Sons opzegt. Door het illegaal downloaden van muziek via het Internet zou de omzet van het platenlabel flink gedaald zijn. Een trend die helaas ook voor computer games geldt. Ik vraag me dan ook af hoelang het duurt voordat Atari Epic op straat zet, de meeste gamers zijn namelijk geen ezels...