De Auteurswet biedt bescherming aan de makers van werken van letterkunde, wetenschap of kunst. Ook de makers van games vinden bescherming in de Auteurswet, aangezien games worden aangemerkt als werken in de zin van artikel 10 Auteurswet. Het voorkomen van gamepiraterij blijkt in de praktijk echter erg lastig. Vandaar dat Nintendo zich voornamelijk focust op het aanpakken van de distributeurs van flashcards en modchips. Deze maken het mogelijk dat de illegale kopieën van games ook daadwerkelijk speelbaar worden. Want wat heb je aan een illegale kopie van een game als je deze niet kunt spelen?
Als het gaat om de distributie van (R4-)flashcards en modchips is artikel 29a van de Auteurswet relevant. Dit artikel bepaalt dat: ‘degene, die doeltreffende technische voorzieningen omzeilt en dat weet of redelijkerwijs behoort te weten’ onrechtmatig handelt. Gamekopieerkaarten kunnen gezien worden als een middel om deze doeltreffende technische voorzieningen (die auteursrechtschending moeten voorkomen) te omzeilen. Of de betreffende kaarten ook daadwerkelijk een schending van artikel 29a Auteurswet oplevert, is door de recente rechtspraak ingevuld.
Rechtspraak
Het meest gehoorde verweer van de distributeurs is: ‘’je kunt veel meer dan alleen illegale kopieën spelen, zoals zelf applicaties ontwikkelen en homebrew-software draaien.’’ Uit de Nederlandse rechtspraak blijkt dat de rechter deze argumenten van tafel veegt:
‘’Dat de producten daadwerkelijk op grote schaal voor die alternatieve doeleinden worden gebruikt, is in het licht van het voorgaande niet aannemelijk, mede gelet op het feit dat de spelcomputers van Nintendo specifiek zijn ontworpen voor het spelen van de Nintendo-spellen en niet voor het - buiten het kader van een spel - afspelen van muziekbestanden, internetten, fotograferen en bellen.’’
De rechtbank in Den Haag meent verder dat flashcards en modchips een stimulans zijn voor gamepiraterij. In de praktijk worden de kaarten namelijk vooral gebruikt voor het spelen van illegale kopieën van games. In deze zaak werd geoordeeld dat het aanbieden van deze kaarten moet worden beschouwd als het onrechtmatig aanbieden van omzeilingmiddelen voor technische voorzieningen in de zin van artikel 29a van de Auteurswet.
Europa
Het standpunt van de rechtbank in Den Haag wordt ook in de ons omringende landen gedeeld. In de Europese rechtspraak wordt Nintendo steeds vaker in het gelijk gesteld. Niet alleen de Nederlandse rechter, maar ook de Britse, Duitse, en onlangs de Franse rechter oordeelden dat flashcards en modchips voornamelijk worden gebruikt voor het spelen van ongeautoriseerde kopieën van games. Daarmee wordt de videogamepiraterij gestimuleerd met als gevolg dat Nintendo’s auteursrechten worden geschonden.
Toekomst
Nintendo zal de strijd tegen dergelijke praktijken verder blijven voeren. Naar verwachting gaat er een zekere precedentwerking uit van deze, voor Nintendo, succesvolle zaken. Of het de videogamepiraterij daadwerkelijk vermindert, valt te betwijfelen. De betreffende flashcards en modchips zijn nog eenvoudig te verkrijgen. Dit komt mede door het feit dat de hierboven genoemde rechtbank Den Haag, 'slechts' elf webwinkeliers verbood om de flashcards en modchips nog langer te verkopen. Dit betekent dat de distributie van de kaarten in Nederland gewoon doorgaat, tot ook deze distributeurs op de vingers worden getikt.
Verder speelt mee dat piraterij in Nederland in toenemende mate sociaal geaccepteerd lijkt te worden. Dit blijkt wel uit de gevoerde BIG (Ban Illegal Games)-voorlichtingscampagnes, die als doel hadden om deze acceptatie te verminderen. De campagnes moesten vooral jongeren bewust maken van de illegaliteit en gevolgen van gamepiraterij. Dit is deels gelukt, maar tegelijkertijd blijkt dat negen van de tien jongeren nooit worden aangesproken door familie of vrienden op het gebruik van illegale games of software. Dit laatste, het ontbreken van controle, is een groot probleem. Het downloaden van illegale games is vrij eenvoudig en er wordt niet (juridisch) opgetreden tegen individuen die zich schuldig maken aan het illegaal downloaden van games.
Over de auteur: Deze column is geschreven door ICT-jurist Daan Kramer van Gamerecht.nl. In de columnreeks Gamerecht bekijkt hij de game-industrie vanuit een juridisch perspectief."
Reacties op: Gamerecht: Preventie van videogamepiraterij
ComicsReader
Koning86
Probleem is dat teveel mensen hier misbruik van maken, en helemaal geen games/films/series/software meer kopen.
Ik vind trouwens dat de industrie zelf ook wel een beetje blaam treft. Zeker de muziekindustrie die zijn veel te laat gekomen met legale alternatieven op mp3, waardoor het nu algemeen geaccepteerd is. Ook in de gameswereld heeft het te lang geduurd voor er goede legale alternatieven waren in de vorm van digitale distributie.
Maar goed, al met al zal deze strijd nog wel even doorgaan. Er zijn gelukkig wel consumenten die uit moreel oogpunt wel gewoon hun spullen kopen ookal weten ze wel hoe ze moeten downloaden….
mikolaj
Ook hebben developers veel minder kansen om geld te verdienen dan filmmaatschappijen, die de film in de bioscoop uitbrengen, dan op dvd en vervolgens de rechten verkopen aan tv. Een spel wordt echter maar één keer uitgebracht.
Het is natuurlijk te zot voor woorden dat mensen een R4 kaartje halen voor hun kids, dat is toch geen opvoeden. Zo leer je je kinderen dat je recht heb op dingen waar je niet voor betaalt.
Aquemini
Forsythia
Ik erger me ook rot aan die ouders die een R4 kaartje kopen voor de DS van hun kind, omdat ze € 40,- te duur vinden voor een game. Is het duur? Jazeker, ik denk niet dat iemand dat zal ontkennen. Maar moet een kind dan ook meteen 100+ games hebben? Leer ze de waarde van geld door te sparen voor een game die ze écht willen hebben. Geldt overigens niet alleen voor ouders, ik ken genoeg volwassenen die een DS voor zichzelf hebben en zich te pleuris downloaden.
Al denk ik dat de meesten inmiddels overgestapt zijn naar games voor de mobiele telefoon, die hoeven nog niet eens € 1,- te kosten en ze zien toch niet het verschil tussen Angry Birds en een titels als Super Mario 3D Land.
Forsythia
Quantro
ComicsReader
mikolaj
ComicsReader
IceRiccy
Games zijn in nederland gewoon te duur, niet alleen games trouwens ook films en cd's. Dit komt door alle belachelijke belastingen en gewoon de euro zoals die is. Zelf heb ik ook een DSone Supercard en ga binnen kort gewoon een andere halen. Waarom? Ik draai veel homebrew en dat wil ik zo houden, DS games speel ik eigenlijk alleen op het werk of in de bus/trein/vliegtuig dus heb ik aan 2 of 3 games genoeg. De rest van het gamen doe ik thuis wel.
ComicsReader
TheSpecialist
En hoe vaak is een game echt goed? Van de 100% kunnen er 5% mee door. Dus je wordt als het ware getild. Sterker nog als consument sta je helemaal alleen voor mocht er iets ten nadele gebeuren, dan zie je die multinationals niet meer. Grootste dieven zijn het. Verder de uitmelk praktijken e.d. niemand die daar wat van zegt.. en ga zo maar door etc etc etc…
Ik word van mijn vrijheid genomen om iets te kunnen downloaden of te passen aan iemand anders. Het moet niet gekker worden.
The Chosen One
Downloaden is totaliteit is gewoon illegaal en dom. Ik ben niet heilig maar ik heb niks voor niks een 378 tellende Dvd/Blu-ray collectie.
Darvo
Als een dief binnen komt en daar iets steelt, dan schaad je direct de eigenaar. En de producten die gestolen zijn moeten dus opnieuw gekocht worden, als ze beschikbaar zijn.
Huug
Teknootje
Dat hele homebrew gezeur is onzin, als je MP3's wilt afspelen dan koop je een MP3 speler. Niet een DS of wat voor handheld GAME console.
Je koopt immers ook niet een TV om daar een radio van te maken.
Arisu
Dit wil natuurlijk niet zeggen dat piracy goed is, maar men moet wel het verschil kunnen zien om er op een juiste manier mee om te gaan. Hoewel volgens de verhalen die het nieuws halen er minder straf staat op diefstal dan piracy tegenwoordig.
Wat ik hypocriet vind is dat wanneer het gaat over piracy, een groot deel beweert tegen te zijn want : "Think of the develpers". Terwijl wanneer het gaat over 2e hands verkoop, idereen vind "Ik heb er voor betaald, dan mag ik zelf weten wat ik er mee doe, ookal is dat door verkopen". Terwijl een aantal developers toch echt beweren meer last te hebben van 2e hands verkoop dan piracy.
Om ook nog te reageren op een latere post : te duur bestaat wel degelijk.
De meeste mensen worden tegenwoordig vol gegoten met gemaakte verwachtingen door middel van bijvoorbeeld reclame of reviews, die niet altijd even eerlijk zijn. Ook zijn er veel mensen die games kopen voor anderen (ouders bijvoorbeeld). Mensen die hier niet al te bekend mee zijn bedenken niet geheel onterecht "als het hetzelfde kost, mag ik dezelfde kwaliteit verwachten." want zoals zovaak wordt gezegd, goedkoop is duurkoop. Het terug brengen van games is in veel gevallen niet meer mogelijk vanwege een CD-key die meegeleverd is. Dus bij een slechte aankoop zit je er dan gewoon aan vast. Het slaat eigelijk ook nergens op dat "we" het normaal vinden dat een spel waar miljarden aan besteed is voor dezelfde prijs in de winkel ligt als een spel waar nog geen millioen aan besteed is. Ook ken ik spellen van 10 euro, waar ik na 60 uur spelen doorheen was, maar verlangde naar meer, terwijl er spellen zijn van 50 euro waar ik na 20 uur spelen blij was dat het afgelopen was.
Ik probeer hier niet piracy goed te praten, maar ik vind dat er nogal zwart/wit naar gekeken wordt, van beide kanten. De argumenten die pirates vaak aanhouden om het gedrag goed te praten zijn vaak geen goede argumenten hiervoor. Maar het zijn wel dingen waar gebruikers last van ondervinden. Als de developers/publishers meer aandacht besteden om deze dingen op te lossen (in plaats van DRM), ontnemen ze de pirates niet alleen deze argumenten, maar verbeteren ze ook de gebruikers ervaring. DRM helpt niemand. Sterker nog, ik heb gehoord dat wanneer een spel geadverteerd wordt als DRM-Free, de verkopen stijgen.
Als laatste vind ik het erg typisch dat het vaak de developers zelf zijn die daarwerkelijk het piracy probleem bekijken van beide kanten.
ComicsReader
Jouw verhaaltje klinkt dus prachtig, maar je probeert iets wat krom is recht te lullen.
Huug